A korai magömlésrõl

Korai magömlésrõl (tudományosan ejaculatio praecox-ról) akkor beszélhetünk, ha a férfi nem tudja megfelelõen kontrollálni magömlésének idejét. Illetve a közösülés során, a behatolás után, nem képes addig késleltetni magömlését, míg a partnere el nem jut az orgazmusig, hüvelyi ingerléssel. (Vagy a csikló párhuzamos ingerlésével.)

Az idõre vonatkozó statisztikának itt kisebb jelentõsége van. Ha a petting, az elõjáték elégséges volt, a nõk akár 2-3 percen belül képesek eljutni a hüvelyi orgazmusig. (Akinek erre kialakult a képessége.) De ez sokszor 8-18 perces közösülést is igényelhet a nõ részérõl. Holott a férfiak átlagban kb. 3-6 perc közösülés után eljutnak a magömlésig, illetve annak elõrejelzési szakaszáig.
Ebben az elõrejelzési szakaszban a férfi még képes magömlését késleltetni. Pl. szünetelteti a közösülõ (frikciós) mozgásait, és eközben más módon ingerli partnere erogén zónáit. Vagy testhelyzetet változtatnak, és közben alkalmazzák az elszorításos technikát.
Az elszorításos, vagy "squeeze" technikáról sok tévképzet él az emberekben. Nem arról van szó, hogy a makkon, a húgycsõnyílást be kellene szorítani. Nem is a hímvesszõ tövét kell elszorítani. A hímvesszõ, vagy pénisz alsó oldalán, a makk pereme eltûnik, egybeolvad a hímvesszõ törzsével. Kb. itt, közvetlenül a makk alatt aránylag erõsen megszorítjuk a hímvesszõt, ez meggátolhatja a magömlést. Akkor, ha megfelelõ helyre, megfelelõ idõben, és megfelelõ erõséggel alkalmazzuk az elszorítást. Ez tanulás, gyakorlás kérdése. Minden férfinál mûködõ biológiai reflexmûködés ez. Ezen a helyen vezetnek azok az idegpályák, melyek a magömlésért, illetve annak blokkolásáért felelõsek. Figyelni kell, azonban, hogy nehogy túl késõn alkalmazzuk. Az ejakuláció elõtt van egy 4-8 másodperces elkerülhetetlenségi szakasz, amikor már sehogyan sem akadályozhatjuk meg a magömlést. Ilyenkor beindul az ejakuláció szimpatikus idegrendszer által vezérelt reflexfolyamata, ami ilyenkor mindig végigfut.
A férfiaknak meg kell tanulniuk érezni, tudatosan felismerni, azt az elõrejelzési szakaszt, amikor érzik, hogy, ha folytatják a közösülést, a hímvesszõ ingerlését, kb. 7-20 másodperc múlva bekövetkezne a magömlés. Ekkor van itt a cselekvés ideje, vagy egy kicsit korábban. A közösülést, vagy a pénisz egyéb ingerlését óvatosan megszakítva, alkalmazzuk az elszorításos technikát! A legjobb, ha ezt a férfi elõször saját magán gyakorolja be, ismeri meg a technikát. (Pl. önkielégítés alkalmával.) Figyelje az idõzítést, az elszorítás helyét, erõsségét, és az elszorítás idõtartamát. A hatékony idõtartam változhat 5-10 másodperc között is. Ezután megszûnik az ejakulációs inger, az izgalmi szint kissé visszaesik. Kis idõ után folytatható a szeretkezés, vagy öningerlés.

A következõ lépés, hogy az elszorításos technikát a partner alkalmazza a párján, amikor ezt a férfi jelzi. Ezt a legkönnyebb megtanulni, begyakorolni a hímvesszõ kézi ingerlésnél, vagy a fellációnál, amikor a nõ szájjal és kézzel is ingerli a péniszt. Elõnye az, hogy, a partnernek a makk alatti rész a hüvelykujjára esik. Ezért célzottabban alkalmazható az elszorítás, mintha a férfi saját magának csinálná. (Mutatóujjra és középsõ ujjra esik, saját elszorításnál.) Az elszorításos technika többször egymás után is alkalmazható. Semmiféle káros hatása nincsen. Esetleg, ha az elkerülhetetlenségi szakaszban próbálkozunk, kellemetlen, éles érzés mellett következik be a magömlés. Ilyenkor, inkább, hagyjuk, hogy a magömlés spontán folyamatában bekövetkezzen. Azaz ne alkalmazzuk, vagy hagyjuk abba a "squeeze" technikát.
Hangsúlyozom, hogy a szeretkezéseknél legjobb, ha elõször a nõ elégül ki. A férfi lehetõleg várja be partnerét. Vagy 5-20 perces refrakter fázis után újra próbálkozzanak. Megjegyzem, hogy a korai magömlés kezelésének más technikái is vannak, pl. start-stop technika, fantáziálás, stb. Nem is beszélve a feltáró, analitikus jellegû kezelésekrõl.
Ha kérdése van, kérem tegye fel, írjon e-mail címemre, vagy telefonáljon !!
Igyekszem segíteni! Molnár Tamás szakpszichológus (szexuálterápia, házasságterápia)
Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, Addiktológia, I. em.,
1021 Bp. II. Huvösvölgyi út 116. ~
Telefon: 391-5300 / 1442 Otthoni telefon: 392-7176 ~
Mobil: 06-70-2155-455 E-mail: molnar.tamas@matavnet.hu