Ártalmas segédeszközök (18+)

Megdöbbentõ eredményt hozott egy holland vizsgálat, amit a Durex 2005-ös átfogó szexfelmérése után indítottak. A Durex kiderítette, több, mint három millióan rendelkeznek valamilyen szexuális segédeszközzel, s ezek többsége olyan, ami testen belül használatos, azaz vibrátor dildó vagy valamilyen análplug. A segédeszközpiac ezzel óriási forgalmat bonyolít nem kevés haszonnal, de az egészségügyi következmények is nagy számban jelentkezhetnek, ha a játékszerek nem felelnek meg az egészségügyi szabványnak. A segédeszközök összetételét jellemzõen biztonságtechnikailag vizsgálják, nem pedig összetevõk szerint.

forrás: [origo]

Pedig hasonló anyagokból készülnek a gyermekjátékok és a cumik, etetõkészletek is, amik fokozott ellenõrzés alatt állnak, és a gyártás során felhasznált vegyületek egy részét meg is tiltották a három év alattiaknak készülõ játékok és egyéb termékek esetében. A fõ bûnös a PVC lágyítására szolgáló vegyi anyag, ami biztosítja a mûanyag rugalmasságát, s ez nem csak a cumi, de a vibrátorok esetében is elengedhetetlen fontosságú.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy tudományosan még nem bizonyították, hogy a segédeszközökbõl a testbe bármilyen vegyi anyag közvetlenül bekerülne, de nem bizonyították ennek ellenkezõjét sem. Patkánykísérletekkel bizonyították azonban azt, hogy a szóban forgó anyagok nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve komoly károkat okozhatnak, még rákkeltõ hatásukat is felismerték a kutatók. Gyermekek szájának nyálkahártyáján keresztül könnyen felszívódik, de miért tenne másképp a hüvely nyálkahártyáján keresztül? Ha a gyerekeknek szájon át káros, a felnõtteknek miért ne lenne az?

A hollandok felismerve a potenciális veszélyforrást, átfogó vibrátorelemzést szerveztek, aminek eredményeképp döbbenetes tényre derült fény. Minden nyolc vizsgált segédeszközbõl hét tartalmazott olyan anyagokat, amik használatát az EU tiltja, ráadásul az esetek többségében kiemelkedõen magas koncentrációban. Az EU 2005-ben tiltotta be bizonyos lágyítók gyermekjátékokban való használatát, kényszerítve ezzel a játékgyártókat alternatív eljárások kidolgozására, de a segédeszközpiacon mindez a mai napig sem követelmény.

Mindössze két vizsgálatot végeztek a lágyítók és a szexuális játékszerek szempontjából, az egyik a fent említett, Freenpeace által is támogatott holland vizsgálat, a másik Dániában esett meg. Ez utóbbi azzal az eredménnyel zárult, hogy az egészségügyi kockázat elhanyagolható, nem számottevõ a segédeszközök használata kapcsán, de azzal a kitétellel, hogy terhes és szoptatós nõknek nem ajánlott kapcsolatba lépni ezekkel az anyagokkal.

Sajnos a szexuális játékszerek a lágyító vegyületek megvonásával pontosan azt a tulajdonságot veszítenék el, amik széles körben tették népszerûvé azok használatát, nevezetesen a rugalmasságot. Az eladási statisztikák egyértelmûen mutatják, hogy a legnépszerûbb darabok (alacsony áruk miatt is) a rugalmas, színes darabok. Az üveg vagy a rozsdamentes acél termékek mára kevésbé elterjedtek, és a választék is kevesebb belõlük, mint a rugalmas típusokból.

Úgy tûnik tehát, valamit mindenképp fel kell áldoznunk egészségünk érdekében. Nõk egy része egyértelmûen érzi a káros hatást a PVC alapú vibrátorok használata közben, ez égõ, szúró fájdalomként jelentkezik szinte azonnal a használat megkezdését követõen, de az eszköz eltávolítása után is sokáig fennmaradhat ez az irritált állapot. Heves allergiás reakciókat mutató esetekben még folyás is jelentkezhet a mérgezõ anyaggal való érintkezés után.

Azok a nõk, akik ilyen látványos tünetek nélkül, minden irritációtól mentesen képesek magukba fogadni ezen játékszereket, még nem feltétlenül vannak biztonságban, hiszen a nyálkahártyán keresztül akár fel is szívódhatnak ezek az anyagok. Ahogy az lenni szokott, a véleményezõk két táborba oszlottak, az egyik oldalon szigorú tiltást akarnak elérni, míg a másik oldal a szóban forgó anyagok ártatlanságát igyekszik bizonyítani. Érdemes azonban minden nõnek és férfinak tisztában lenni azzal, hogyan és miképpen kerülhetõk el az egészségre esetleg ártalmas anyagok, hogyan ismerhetõ fel ezek jelenléte, és milyen alternatíva kínálkozik, ha nem akarunk felhagyni a szexuális játszadozással.


A legkézenfekvõbb megoldás az lenne, hogy egy segédeszköz boltba látogatva szépen elolvasnánk a dobozon található leírást, az összetevõket, és ez alapján szûkíthetnénk a potenciális jelölteket. Igenám, csakhogy a segédeszköz gyártókat senki és semmi nem kényszeríti arra, hogy egyértelmûen közöljék a termék összetételét. Egy párizsi esetében ez egyértelmû, még egy sampon összetételét is megismerhetjük, de egy íróasztal már sötét foltokat rejt.

forrás: [origo]

Nem tudhatjuk, mibõl van a fogója, a fiókok belsõ burkolata, a festékek és felhasznált hígítók fajtáját sem ismerjük. Ugyanez a helyzet a szexuális játékszerekkel is, nem tüntetik fel rajtuk az összetevõket, ezt a vonalat tehát el kell vetnünk. Kereshetünk ugyan olyan termékeket, amiken szerepel a "phthalate-free." felirat. Léteznek ugyanis olyan gyártók és forgalmazók, akik felismerve a problémát - vagy a félelemben rejlõ üzleti lehetõséget - elkezdték piacra dobni a lágyítóktól mentes segédeszközöket.

Tekintve azonban, hogy Magyarországon játékszer-forgalma nem dönget csúcsokat, kevéssé valószínû, hogy tömegével akadunk ilyen termékekre az internetes áruházakban vagy a szexboltokban. Megpróbálkozhatunk külföldrõl beszerezni "phthalate-free" megnevezéssel ellátott termékeket, vagy segítséget kérhetünk ennek beszerzésére valamelyik nagyobb forgalmazótól is. Feliratok hiányában hasznos lehet felbontani a csomagolást, és tapintás- és szagtesztet végezni a megvásárolandó vibrátoron. (Célszerûbb tehát e szempontból nem interneten bonyolítani a vásárlást.)

Egyes harcos lágyítóellenzõk esküsznek rá, hogy méterekrõl meg lehet érezni, azt a tipikus szagot, amit a kezelt PVC játékok árasztanak magukból. Valóban tömérdek segédeszköz kicsomagolásakor megcsapja az orrunkat egy jellegzetes, orrfacsaró bûz, minek szagát érintés után kezünk is átveszi, és hetekig tartó szellõztetés és mosdatás után is érezhetõ még a segédeszközön.

Egyesek szerint ez biztos jele annak, hogy a termék tartalmazza a nemkívánatos anyagokat, de az is egyértelmû, hogyha valami büdös, az nehezen tekinthetõ vonzónak. Házi körkérdésünk alapján úgy tûnik, valóban vannak nõk, akik tapasztaltak már helyi irritációt segédeszköztõl, és õk kivétel nélkül beszámoltak a szóban forgó szagról is, ami nem más, mint valamilyen kémiai eljárás során keletkezõ bûz. Egyes elemzõk szerint a levegõbe áramló PVC molekulákat szippantjuk be ilyenkor.

Ez lehet a magyarázata annak is, hogy a molekulák a bõrre kerülve a kezünkön is nyomot (szagot) hagynak, és nagy valószínûséggel ugyanezt teszik testünk belsejében is. Tapintásra a szagminta mellett azért is van szükség, mert egyes játékszerekre egyenesen ki tudnak ülni bizonyos kémiai anyagok, fura tapintást kölcsönözve a tárgynak. Ha ilyet tapasztalsz, mindenképp fordulj az eladóhoz felvilágosításért, és ne vásárold meg a terméket!

Fontos az eladó szakértõ és õszinte felvilágosítása abban az esetben is, mikor a PVC-t elkerülve inkább a biztonságos, szilikonból készült játékokat keresed. Sok gyártó igen trükkösen fogalmaz, és szilikonvibrátornak adja el azt, ami tartalmaz ugyan szilikont, de nem kizárólag azt. Sõt, még a silicon vagy silicone is más értelmet nyerhet egy szakértõ szemében. Ha bármilyen gyanúnk támad, kérjük ki az eladó tanácsát, esetleg nézessünk utána, milyen információkat ad a gyártó a termékrõl, hiszen a forgalmazónak is érdeke, hogy megbízható tárgyakat adjon vevõi kezébe. A dobozon keressük a bejegyzett, ismert és megbízható márkákat!

Ne válasszuk azt a megoldást, hogy megveszünk egy olcsóbb, esetleg kevésbé biztonságos segédeszközt, majd óvszerrel tesszük azt használhatóvá. Keressük azokat a megoldásokat, amik minden esetben biztonságosan használhatók és jól tisztíthatók. Ilyenek a rozsdamentes acélból, orvosi fémbõl, üvegbõl, fából, csiszolt kõbõl, kemény mûanyagokból vagy száz százalék szilikonból készült segédeszközök. Ezek semmilyen körülmények között nem igénylik, hogy óvszerrel védjük testünket az eszközzel való találkozáskor, s ha egy eladó ezt a megoldást javasolja, sürgõsen keressünk más boltot!

A tisztítás egyébként minden segédeszköz esetében nagyon fontos, fõleg, ha mással is megosztjuk azt. Elsõ használat elõtt mindenképpen mossuk le, van, aki fertõtleníti is, ez sem árt olykor, de semmiképpen ne orvosi fertõtlenítõvel, hanem speciálisan erre a célra készített termékkel tegyük ezt meg. Az orvosi fertõtlenítõ megszárad ugyan a felületen, de nedves helyen újra hidratálódik, és mindezt olyan helyen, testen belül teszi, ahol nem kéne külsõ használatra tervezett vegyi anyagnak lennie. Kapható külön a segédeszközök fertõtlenítésére alkalmas készítmény, inkább ezt válasszuk. A PVC-bõl készült játékszerek tisztítása azért is problematikus, mert anyaguk rendszerint porózus, ami tökéletes melegágya lehet különbözõ baktériumoknak vagy gombáknak.


[origo]