Így védekezz nyáron! (18+)

A nyaralókat sújtó egyik leggyakoribb probléma a hasmenés és az utazás során fellépõ hányás, ami a fogamzásgátló tabletta hatását nagy mértékben befolyásolja. Ha a tablettát követõ három órán belül éri utol az embert valamelyik nyavalya, akkor a védekezés már nem biztonságos. Ilyen esetben 12 órán belül mindenképp be kell venni a következõ tablettát. Ha a panaszok nem múlnak el, a tablettát a szokásos idõben továbbra is szedni kell, és a teljes biztonság érdekében, óvszer használata ajánlott.

Az idõeltolódás hatására a fogamzásgátló tabletta szedésének megszokott rendje könnyen felborulhat. A kombinált tablettára csak akkor bízhatjuk rá magunkat teljes mértékben, ha az idõeltolódás két egymást követõ tabletta bevételekor nem több mint harminchat óra. Ha az idõeltolódás tizenkét óránál kevesebb, akkor a nyaralás során a tabletta a már megszokott idõközönként nyugodtan szedhetõ.

A kánikula és az erõs sugárzás szintén befolyásolhatják a fogamzásgátló tabletta hatását. Aki meleg éghajlatú országba utazik, mindenképp ügyeljen arra, hogy a tablettát hûvös és árnyékos helyen tárolja. A gyártók szerint a tabletta soha ne legyen kitéve harminc foknál magasabb hõmérsékletnek, ilyen esetben ugyanis a hormonok elveszítik hatásukat, és nem jelentenek többé biztos védelmet.

A feledékenység szintén ronthatja a védekezés hatásfokát. Nyaraláskor nem csak a férfiak, de a nõk is szeretnek teljesen kikapcsolni, és ilyenkor könnyen elõfordulhat, hogy elfelejtkeznek a tabletta bevételérõl. Azok a nõk, akik a tabletta reggeli szedéséhez szoktak, nyaraláskor, a megérdemelt késõn kelés ellenére is folytassák a tabletta szedését a megszokott idõben. Ugyanakkor könnyen elõfordulhat, hogy a sok látnivaló, a lenyûgözõ környezet vagy épp a totális lazulás hatására egyszerûen megfeledkezik az ember a tablettáról.

Bármennyire is furcsán hangzik, érdemes tudni annak a tablettának a nevét, fõ hatóanyagát és az adagolási mennyiségét, amelyet az ember szed. Elõfordulhat ugyanis, hogy nyaraláskor egyszerûen elveszítjük a tablettánkat. Külföldi gyógyszertárakban ezen adatok birtokában be tudjuk szerezni a pótlást. Aki még ezek után sem biztos a dolgában, mindenképpen kérje ki nõgyógyásza tanácsát!!!

 


[origo]