Újabb per az Apple ellen a hangos iPod miatt

Az iPod a közvetlenül fülbe illeszthetõ, miniatûr fülhallgatókkal 115 decibel hangerõt képes produkálni, ami súlyos károsodást okozhat a rendszeres felhasználóknál: ilyen hangerõ mellett elég napi fél perc zenehallgatás a biztos hallásromláshoz, állítja keresetében John Kiel Patterson a CNN beszámolója szerint.

A Louisianában élõ férfi az Apple székhelyén, a kaliforniai San Diego kerületi bíróságán nyújtotta be a keresetet, amelyben kártérítést kér a lehetséges halláskárosodásért, és követeli, hogy a gyártó alakítsa át az iPodot. Patterson még tavaly vásárolt egy készüléket, és ugyan nem tudja, hogy romlott-e hallása a zenehallgatás miatt, nem is ez a lényeg: ügyvédje elmondása szerint a per célja az, hogy bebizonyítsák, a termék hibás és veszélyes, ami a gyártó hanyagságának köszönhetõ.

Az Apple mindeddig nem fûzött kommentárt az ügyhöz, a CNN által megkérdezett szakértõk szerint viszont az iPod nem veszélyesebb, mint a többi, jelenleg kapható zenelejátszó. Ugyan a hangos zenehallgatás hordoz kockázatot, annak mértéke a felhasználón múlik. Az iPod csomagolásán egyébként szerepel egy figyelmeztetõ szöveg, amely fehívja rá a figyelmet, hogy a hangos használat visszafordíthatatlan halláskárosodást okozhat.

A fülhallgató veszélyes lehet

Patterson keresete arra is hivatkozik, hogy Franciaországban már vissza kellett hívni egyszer a készülékeket, és olyan szoftvermódosításra kötelezték az Apple-t, amely nem engedi 100 decibel fölé a hangerõt. Ennek az ügynek viszont az Egyesült Államokban vagy másutt nem lett következménye. A szakértõk idõközben megállapították, hogy az iPodokhoz is használt fülbe helyezhetõ hangszórók veszélyesebbek a korábbi típusoknál, mivel szûretlenül és közvetlen közelrõl sugározzák a zenét a dobhártyákra.


[origo]