Óvszer-szakkör (18+)

Anglia mint a modern és felvilágosult országok egyike, bizony elkeserítõ számadatokat produkál a fiatalkorúak szexualitását illetõen. Egy felmérésbõl kiderült, hogy az európai országok közül az angol fiatalok a legaktívabbak szexuálisan, illetve az angol tinédzserek közül kerül ki a legtöbb fiatalkorú szülõ. (Átlagosan minden ezer terhes nõbõl huszonhat tizenöt és tizenkienc év közötti.)

Ez a szám körülbelül ötször annyi, mint a második helyezett Lettországban, négyszer annyi, mint Cipruson, Svédországban, Szlovéniában és Dániában. Sõt mi több, Anglia azon elsõk között foglal helyet, ahol a kiskorúaknak csak nagyon kis százaléka használ óvszert szex közben. Nem csoda hát, hogy az állam teljes gõzzel az óvszerhasználat népszerûsítésén dolgozik.

A Guardian tudósítása szerint egy tanulmány azzal az ötlettel állt elõ, hogy bizony nem ártana, ha már alsó tagozatban megtanítanák a brit gyermekeket az óvszer használatára. A szex oktatását be kellene építeni az órarendbe, és egészen tizennégy éves korig folyamatos oktatásban kellene részesíteni a diákokat. Javasolják továbbá, hogy az óvszer legyen ingyenes a jövõben, és az iskolákban, sportközpontokban és a kollégiumokban is könnyen hozzáférhessenek a diákok.


[origo]