Zaklatják a melegeket

Kutatók szerint mintegy 150 000 fiatal volt már áldozata iskolai zaklatásnak szexuális orientációja miatt, ami a társadalom egészére vetítve azt jelenti, hogy a leszbikusok és melegek mintegy kértharmada életében legalább egyszer találkozott már a homofóbia megnyilvánulásaival - adta hírül a Press Association. Ezek számos formában jelentkezhetnek, az egyszerû verbális zaklatástól kezdve a nyilvános megszégyenítésen át egészen a halálos fenyegetésig, s nem egyszer a tettlegességig.

forrás: [origo]

Egy egyenlõ bánásmódért küzdõ szervezet, a Stonewell által készített felmérés arra is rávilágít, hogy a tanárok fele nem szól rá diákjaira, ha azok homofób jelzõket használnak, vagy másokat sértõ kijelentéseket tesznek. Egyesek arra is panaszkodtak, hogy a tanárok még egyetértésüknek is hangot adtak, netán csatlakoztak az abuzálókhoz. A Stonewell igazgatója, Ben Summerskill szerint az eredmények fölöttébb aggasztóak, és minden oktatásban dolgozó ember számára ébresztõ harsona kéne, hogy legyen.

Ez az az iskolán belüli zaklatási gyakorlat, amire a legkevésbé figyelnek oda, és nem csak meleg párok gyerekeit érinti, hanem a homoszexualitással megbélyegzett diákokat is. A megkérdezett érintettek 41 százaléka fizikai bántalmazást szenvedett el, 17 szézalékuk életveszélyes fenyegetéseket kapott, s 12 százalékot szexuálisan is bántalmaztak közülük. Ezek a diákok beszámoltak arról is, hogy a kialakult légkör és a folyamatos szorongás iskolai terljesítményüket is hátrányosan befolyásolja. A Stonewell-jelentés szerint az iskoláknak mindössze negyede hívta fel a tanulók figyelmét, hogy a homofób erõszakoskodás rossz, nem kívánatos jelenség. Mindez a mentalitás annak ellenére él az oktatási intézményekben, hogy a kormány elvárja az iskoláktól, hogy tegyenek a hasonló esetek ellen.


[origo]