Vaginagyûrû (18+)

Az ötvennégy milliméter átmérõjû csodaeszköz a nõk kényelmére készült, hiszen a tablettával ellentétben éves szinten nem háromszázszor, hanem mindössze tizenháromszor kell foglalkozni vele. Így a védekezéssel együtt járó napi nyûg elkerülhetõvé válik. A vaginagyûrû Pearl Indexe a fogamzásgátló tablettához hasonlóan 0,4 -0,65 között mozog. Közel kettõezer-négyszáz nõ tesztelte tizenhárom hónapon át a gyûrût, és közülük mindössze hatan estek teherbe.

A vaginagyûrû a pesszáriumhoz hasonlóan szilikonból és speciális orvosi mûanyagból készül, naponta tizenöt mikrogramm ösztrogént, és százhúsz mikrogramm progeszteron hormont juttat a nõk szervezetébe. A megfelelõ hormonszint körülbelül az ötödik napon áll be, így addig a védekezés nem tekinthetõ biztonságosnak. A hormonok a hüvely nyálkahártyáján keresztül közvetlenül a vérbe jutnak. Ez a megoldás azért szerencsés, mert míg a tabletta a gyomorban oldódik fel, addig a vaginagyûrû hatóanyagai nem keverednek közvetlenül más gyógyszerekkel, és a feldolgozás folyamatában már a máj sem vesz részt, így nem is károsodik. Hányás és hasmenés esetén annak veszélye sem áll fenn, hogy a hormon kiürül a szervezetbõl.

A gyûrû alkalmazása egyszerû. A tamponhoz hasonlóan - kissé összenyomva - kell a hüvelybe helyezni , és csak huszonegy nap múltán szabad eltávolítani. Ekkor a vérzés megindul, hét nap múltán pedig felhelyezhetõ a következõ gyûrû. Ha elfelejtjük kivenni, akkor sincs nagy baj, mert az még további egy hétig biztosítja a védekezést. Ha a gyûrû valamilyen okból idõ elõtt kicsúszik a hüvelybõl, mossuk le langyos vízzel, és helyezzük vissza. Három óránál hosszabb ideig ne legyünk gyûrû nélkül, mert hosszabb kihagyás esetén már nem garantált a védekezés. Az sem lényegtelen , hogy a gyûrû a hüvely melyik részén helyezkedik el. Fõ, hogy minél mélyebbre kerüljön a hüvelyben, hogy viselése észrevétlen maradjon.

A gyûrû szex közben is kényelmes megoldásnak tûnik. A kísérletben részt vevõ nõk nyolcvan százaléka nem, vagy csak nagyon enyhén érezte a gyûrû jelenlétét. Ami a férfiakat illeti, a partnerek harminc százaléka számolt be arról, hogy érezte a gyûrût párja hüvelyében, ami, elmondásuk szerint egyáltalán nem volt kellemetlen számukra. Hogy járjon el, aki a tablettáról a gyûrûre szeretne váltani? Egyszerû: a következõ tabletta bevétele helyett helyezze fel a gyûrût, így egyetlen nap sem telik el védekezés nélkül, de javasolt a nõgyógyásszal való konzultáció is.


[origo]