Titok marad a török lányok szüzessége

A török kormány visszavonta azt a sokat vitatott törvényt, amelynek az alapján az iskolás lányokat akaratuk ellenére szüzességi teszteknek vethették alá, ha felmerült annak a gyanúja, hogy szexuális életet éltek a házasság elõtt.

A kényszerû nõgyógyászati vizsgálatok egészen addig széles körben elfogadottak voltak az országban, amíg öt iskolás öngyilkossági kísérletet nem követett el: a lányok inkább patkánymérget ettek, mint hogy alávessék magukat a vizsgálatnak.

Hasonló teszteket 1999 januárjától kezdve csak bírósági ügyek esetében végeztek, mivel az igazságügy-miniszter akkor leállíttatta õket. Most kedden az iskolai büntetésekrõl szóló törvénybõl távolították el a félreérthetõen megszövegezett részeket egy kormányhatározattal.

Ezek alapján ugyanis az iskolák vezetésének lehetõsége volt annak megállapítására, hogy szüzek-e még a lányok. A határozat megsemmisített minden a lányok erkölcsösségére vonatkozó utalást, ugyanakkor szélesítette azoknak a kihágásoknak a körét, amely alapján az iskolából való kizárással büntethetik a tanulókat.

A tudósítások szerint az ügy ráirányította a figyelmet a török társadalom megosztottságára. A városi ifjú párok jelentõs része él házasság nélküli élettársi kapcsolatban közös háztartásban, míg vidéken - ahol a családoknak komoly bevételi forrást jelent a hozomány - a hozzátartozók gyakran megölik azokat a lányokat, akikrõl azt gyanítják: elvesztették szüzességüket.

Tavaly Oszmán Durmus egészségügyi miniszter, török szélsõjobboldali politikus nagy vihart kavart egy kijelentésével, melyben azt indítványozta, hogy távolítsák el az állami nõvérképzõ fõiskolákról azokat a lányokat, akik már nem szüzek, és tiltsák meg számukra, hogy átiratkozhassanak más állami iskolákba - írja a BBC.

Nem hiányzik a könyvtárából?

Szilágyi Vilmos: Szexuális szocializáció


[origo]