Terminátor a hálószobában (18+)

Az eddig forgalomban levõ robotokat mind speciális, általában nehezen kivitelezhetõ feladatok megoldására tervezték. Az úgynevezett "da Vinci" robot komoly mûtéteket hajt végre, a "Scooba" önvezérlésû porszívóként mûködik, a "Robomow" magától nyírja a füvet, a "Robosapien" pedig a gyermekek játszótársa vált ismertté.

A robotok, ha eddig nem is voltunk tudatában, szexuális eszköztárunknak is részét képezik. Gondoljunk csak magányos órák örömforrására, a vibrátorra vagy épp a sybian szexgépre. Ezek joggal nevezhetõk a robotok mini változatainak, elõdeinek.

Ugyanakkor ezeken a masinákon túl, az emberek fejében a \"robot\" egyenlõ Schwarzenegger fém csontvázával, egy emberi mintára megtervezett kétlábú masinával, ami megy, beszél és emberi tevékenységeket folytat. Az a tény, hogy egy ilyen robot karjai közé olvadva hódoljunk a szexualitás örömeinek, meglehetõsen ijesztõen hangzik, bár valószínûsége nagy.

Egy nemzetközi tudóstársaság már javában dolgozik, hogy megalkossa azt az etikai kódexet, ami a robotok szexuális viselkedését szabályozza. Ez egyrészt, bizonyos szabályok betartását követeli meg a robotok tervezõitõl és gyártóitól, másrészt meghatározza a robotok belsõ etikai programjait. A kódex az ember sérthetetlenségét veszi alapul, ebbõl vezetik le a további szabályokat. A határt ugyanis muszáj meghúzni valahol ahhoz, hogy a szuperintelligens robotok gyártása ne lépje túl az emberi léptéket.

De vajon hol húzható meg ez a bizonyos határ, amikor már olyan robotokat alkotnak, amelyek extra magas intelligenciával rendelkeznek, és beépített tanulási rendszerüknek köszönhetõen képesek fejlõdni  élményeikbõl, tapasztalataikból?

Míg a tudósok ennek megválaszolásán dolgoznak, addig Michael Harriman, német repülõgép- szerelõ mára megalkotta "Andy-t", a világ elsõ szexrobotját. A szilikon "bõrrel" bevont gép az egyik legprecízebben kidolgozott robotnak számít. Orgazmus közben Andy szívverése felgyorsul, a belsõ fûtõelemeknek köszönhetõen testhõmérséklete emelkedik, ugyanakkor a lábfeje - hogy minél emberibb legyen a hatás - mindig hûvös marad.

Egy távirányító segítségével a robot akár körkörös csípõmozgásra is képes, de gombnyomásra egyéb szexuális mozdulatokat is végrehajt. Andy 4 000 fontba kerül, de aki hajlandó kicsit többet áldozni rá, egyéb extrákkal - például nagyobb mellekkel - is felszereltetheti a robotot.

A tervezõk szerint az emberek jelenleg még elképzelhetetlennek tartják, hogy a robotok ilyen mélyre hatoljanak a privát szférába, ám úgyanúgy ahogy az internet, a robotok is fokozatosan teret hódítanak, hisz az ember kényelmét szolgálják. És persze ne felejtsük el a Realdollokat sem...
 


[origo]