Tabletta 72 órán belül (18+)

Természetesen nem csak a vágy lehet az oka a balesetnek, néha a védekezi eszközök is felmondják a szolgálatot, amirõl aztán végképp nem tehet az ember. Ilyenkor nincs mit tenni, a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében ki kell váltani az esemény utáni tablettát.
A tabletta azonban csak akkor lehet hatásos, ha azt a "baleset" után maximum 72 órán belül beveszi a nõ. Statisztikailag bizonyított, hogy minél több idõ telik el az együttlét után, a hibaszázalék is ennek függvényében alakul.

forrás: [origo]

Nem érdemes tehát megvárni a 72 órát. Vigyázat, a tabletta összetételétõl függõen néhány fajtát már az esemény után 48 de van, hogy 60 órán belül be kell venni! Ne bízzuk magunkat a bûvös 72-es számra, inkább nõgyógyászunk vagy a betegtájékoztató révén bizonyosodjunk meg a pontos használatról. A tabletta vényköteles, így csak nõgyógyász írhatja fel, de sürgõsségi ambulanciákon, vagy az S.O.S. pontokon a tabletta kiváltásához szükséges recept beszerezhetõ.

De mit is tartalmaznak ezek az aprócska pirulák, hogy ekkora hatással vannak a nõi szervezetre? Az esemény utáni tabletta lényege, hogy "behozza" az elmaradt védekezést. Az ösztrogén mellett az úgynevezett progeszteron a második legfontosabb nõi nemi hormon, ami a nõi ciklus lefolyását szabályozza. Míg az ösztrogén a ciklus során folyamatosan termelõdik, addig progeszteron csak az ovuláció (a petesejt kiszabadulása a petefészekbõl) alatt dominál. Ez a hormon készíti fel az anyaméhet egy esetleges terhességre. Az esemény utáni tabletták Levonorgestrel nevû progeszteront tartalmaznak nagy dózisban, ami kétféle módon hat:
A menstruációs ciklus függvényében vagy a tüszõérést akadályozza meg, így a spermium nem hatolhat be az érett petesejtbe, vagy a már megtermékenyített petesejt anyaméhbe való beágyazódását akadályozza.

A tabletta használata egyházi körökben máig heves viták tárgyát képezi, holott az orvosi kamarák és a nõgyógyászok nem gyõzik elégszer hangsúlyozni, az esemény utáni készítmény használata nem vezet a terhesség megszakításához, hanem megelõzõ funkcióval bír. Az esemény utáni tabletta tehát nem abortusztabletta. A terhesség-megszakítás elõfeltétele, hogy a petesejt beágyazódjon az anyaméhbe. Normál esetben ez a beágyazódás a megtermékenyítést követõen hét-nyolc napig is eltart. A tabletta pedig éppen ebben a periódusban hat.


[origo]