Több mint csók (18+)

Martin von Kempe német tudós szerint több mint húszféle csókot különböztethetünk meg egymástól. Ezek közé tartozik, amikor az ember tiszteletbõl, vallási szokás részeként, a státus kifejezésére, a béke jeléül vagy éppenséggel szerelembõl, vágyból csókol. Az egyes fajták tovább csoportosíthatók aszerint is, hogy ki csókol kit - a férfi a nõt, nõ a nõt, férfi a férfit -, nem beszélve arról, hogy mindezt hogyan teszi. Történhet ez az ajkak összeérintésével, az orcára nyomott csókosckával, az orr összedörzsölésével, a nyelv kardozásával, vagy a test többi részének orális érintésével. Akárhogy is, konkrét csókdefiníció nem létezik, és a csók általánosítása is lehetetlen.

forrás: [origo]

Freud azon tézise, miszerint a csók nem jelent egyebet, mint az ember azon vágyának megnyilatkozását, hogy anyja mellén csüngve visszatérhessen a biztonság állapotába, már rég elvetettük, de a nyugati és nomád népek erotikus és rituális csókértelmezése is azt mutatja, hogy a csók mindenki számára mást és mást jelent. (A melanézek például értelmetlennek tartják a csókolózást, és szerelemük jelképéül leharapják egymás szempillájának a végét).

Szimbolikus, ráadásul hasznos is

Egy azonban bizonyos, a csók valamikor a személyes, a szociális, a politikai és vallási kapcsolatokat tükrözte sok száz éven át, amit mára felváltottak az egyezményes gesztusok, szavak vagy éppenséggel a kézfogás, hiszen a csók erotikus tartalma fokozatosan felerõsödött. Felismerték az ajkak erogén jellegét, és azt az egyértelmû szimbolikus összefüggést, ami az ajkak és a nemi szervek külalakja között van. Gondoljunk csak a kipirult, nyáltól csillogó, megduzzadt szájra, és ennek mesterséges, rúzzsal történõ elõállítására, ami ugyanazt a hatást hivatott kiváltani a férfiakból, mint egy szexuálisan felhevült száj.

A csók a párválasztásban is fontos szerepet tölt be, így minden csóknak megvan a maga fontos, önmagán túlmutató funkciója. Vizsgálatokkal bizonyított, hogy a nyelvjátékkal hamar kiderül, mennyire stimmel két ember között a kémia, és a nyálon keresztül is leadjuk a magunk sajátos jelzéseit, ízmintáját. Ezen felül a nyelvben, az ajkakban és a száj nyálkahártyájában található idegkötegek különösen érzékenyen reagálnak a szexuális stimulusokra, különösen a nyomás, a szívás és a sebesség változásaira.

A csókolózás óhatatlanul is az orr környékén játszódik le, és az orrban található - szaglásért felelõs - receptotorok is beindulnak puszizkodás közben. Nyelves csók során tehát nem csak megízleljük a másikat, de meg is szaglásszuk õt. Minden ember rendelkezik ugyanis egy sajátos illatmintával, ami a test minden egyes sejtjében jelen van. Ez az illatanyag különleges összetételének köszönhetõen minden emberben más és más - és sok esetben az összeférhetetlenségért is felelõs. Kísérletekkel bizonyították, hogy az embereket párválasztás során ezek az illatanyagok komolyan befolyásolják. Természetesen a nikotin, az alkohol, a fokhagyma és egyéb szervezetbe juttatott anyagok befolyásolják az illatanyag összetételét, ahogy csókunk milyenségét is.

Miért csókolunk?

Ha pontosabban és mélyebben meg szeretnénk ragadni a csók lényegét, akkor arra következtehetünk, hogy a csók a legelsõ olyan mozzanat, amikor megnyílunk párunknak, amikor valamit adunk neki magunkból. Szemeinket behunyjuk, átadjuk magunkat a másiknak, megízleljük, kacérkodunk vele, és szavak nélkül juttatjuk kifejezésre vonzalmunkat, vágyainkat. Az elsõ csók olyan, akár a szüzesség elvesztése. Az ember készül rá, a tenyerén vagy épp a fürdõszobatükrön gyakorlatozik, ide-oda tekeri, hajlítja nyelvét, és elsõ szerelmes álmaiban még nem az elsõ behatolásról, ruhaszaggató jelenetekrõl álmodozik, hanem arról, ahogy az arca a másikéhoz közelít, belép a másik intim szférájába, beleszippant az általa lélegzett levegõbe, majd feloldóik a másik szájában.

Tény és való azonban, hogy a csók romantikus és ártatlan varázsa a szexuális tapasztalatszerzéssel idõvel átértékelõdik, és a szex szolgálatába áll. A tinédzserkori smárolásoknak, a mozis egymásnakeséseknek, a nyakkiszívásoknak elõbb vagy utóbb szex lesz a vége. A csók az elõjáték része lesz, egy egyéjszakás kaland esetében éppenséggel belépõ a bugyiba. Így vagy úgy, de az érzéki csók megteszi a kellõ hatást, akár részesei vagyunk, akár kívülállóként taglóz le minket a látvány (elég ha csak arra gondolunk, amint a diszkó kellõs közepén bimbódzó lányok egymást nyalják-falják a férfifantázia felkorbácsolása kedvéért - és kevésbé biszexuális hajlamaik bátor felvállalása érdekében).

Természetesen megesik, hogy a csók egyáltalán nem vonzó, sõt idegesítõ jelenség. Akaratlan szingliként például mindenre vágyik az ember, csak épp kacér, nyálas és cuppogó hangokat kiadó, enyelgõ párok látványára nem. A szerelmesek a villamos kellõs közepén - jó pár rájuk tapasztott szempár kíséretében - éppen a fent említett csodaszép érzéssel ragadtatják el magukat, míg a kívülálló - a jóból kimaradó - bámészkodó pumpája hamar a magasba szökik, fõleg, ha nem erotikus, hanem kamaszos, ám heves csókcsatákat lát.  


Habverõk és nyálözön

A jó csók sokak szemében nem más, mint a megfelelõ elõjáték egy kiadós szeretkezésre, míg a rossz csók már a kapcsolat elején romba dönthet minden édes illúziót, pedig mint a szexben, ebben is össze lehet szokni. Természetesen tuti tipp nem létezik, hisz ahány ember, annyi szokás, de pár jó tanács segítségével kisebb a valószínûsége a végzetes hibáknak. Elsõ és legfontosabb csókalapszabály, hogy a csókolózás elején ne kövessünk el erõszakot kedvesünk száján, ne búvárkodjunk az ínyvitorla mélységeiben, és habverõnk maximum fokozatát is kapcsoljuk lassú tempóra. Egybõl a partnernek esni elég ijesztõ lehet - kivétel ez alól persze a vad egymásra találás -, és sokkal célszerûbb lágyan és finoman nekiállni kedvesünknek - legyen szó az ajkakról vagy a többi testrészrõl.

forrás: [origo]

Csókolózás során nem kell egybõl bevetni a nyelvünket, elég ha az ajkakkal derítjük fel a terepet, és nagyon apró és finom harapásokkal hergeljük kedvesünket. A kis idõhúzás után lazán közelítsünk partnerünk nyelvéhez, de ügyeljünk, hogy ne hatoljunk be mélyen. Meg kell várni, hogy nyelve érintésével megadja az engedélyt a keringõre. Csókolózás során nyelvünk semmiképp ne legyen merev, amihez az szükségeltetik, hogy ne koncentráljuk magunkat agyon, hanem engedjük át magunkat az élménynek. Ne összpontosítsunk csupán egyfajta keverõmozgásra és pontra, hanem megfelelõ idõközönként változtassunk technikát, hogy a csók minél tovább tartson és minél élvezetesebb legyen.

Életbevágóan fontos szabály, hogy a csók során ne akadályozzuk egymás légzését. Nevetségesen hangzik, de amatõr csókolók könnyen ebbe a hibába esnek. Mivel a száj éppenséggel bevetésen van, a tökéletes légzés az orron keresztül valósulhat meg, és egyértelmû, hogy  az orrlyuk elzárása fulladásos állapotokat idézhet elõ. A csók idõközönkénti megszakítása a szájon át való légzést is lehetõvé teszi.

Figyeld, mit akar a másik!

A csók olyan, akár a társastánc, amikor meg kell találni a közös ritmust, a közös mozgást és hangulatot. Mániákus csókolózók szerint az adok-kapok adja meg a csókolózás lényegi voltát, vagyis amikor a felek megfelelõen tudnak "válaszolni" egymás nyelvjátékára. Gondoljunk csak bele, mennyire nem érzi egymást az a páros, ahol a nõ vad és erõs lökésekkel ostorozza a férfi ajkait, míg párja lágy és erõtlen mozgással próbálja állni az ostromot. Egyértelmû, hogy a csók rövid idõn belül élvezhetetlenné válik, hiszen a felek egymásra hangolódása nem járt sikerrel. Vagyis figyelnünk kell a másikra, testének apró jelzéseire, majd amikor elcsíptük a közös hullámhosszt, teljesen feloldódhatunk az állapotban. Fõleg egy kapcsolat elején lehet ez probléma, mikor mindkét fél még önmagán hordozza elõzõ kapcsolata csókolási emlékeit.

Ami a száj nyáltermelését illeti, a nagy többség véleménye szerint a túl sok már nem jó. Elég, ha az ajkak és a száj épphogy nedvesek - vagyis semmiképp nem szárazak -, és apró nyelések közbeiktatásával a mûvelet közben is igyekezzünk szabályozni a nedvességtermelést. A fogak bevetése során mindenképp ügyeljünk arra, hogy nagyon óvatosan és finoman használjuk azokat, hiszen könnyen komoly sérüléseket okozhatunk. (Nem beszélve arról, ha fogszabályzót is viselünk.) A másik nyelvének, ajkainak harapdálása izgalmas lehet, de csakis a megfelelõ gyengédséggel, és olyankor, amikor ez fokozza, nem lohasztja az izgalmakat.

Fogdoshatod is

Csókolózás során hatásfokozó a kezek bevetése. Az arc, a kezek, a haj és a test többi pontjának gyengéd simogatása, masszírozása csodákat tesz. Elõjáték során páratlan élmény, ha csókolózás közben kezünkkel azokra az erogén területekre is eltévedünk, amik simogatása katalizátorként indítják be a kémiai reakciókat. A szemek játéka is meghatározza a csók milyenségét. A csókolózók többsége behunyja szemét csók közben, de olykor ki is nyitja, hogy megbizonyosodjon arról, nem egyedül éli át azt a gyönyört, amiben éppen része van. Ilyenkor csillogó és éhes pillantással mélyen a másik szemében nézünk, és szavak nélkül is érezzük egymást. Teljesen nyitott szemmel csókolózni azonban meglehetõsen kényelmetlen a partner számára. Ellenõrizve és megfigyelve érzi magát, és úgy gondolhatja, hogy a másik nem is vesz részt az egymásba olvadásban, hiszen a csukott szem nem kevesebbet hivatott jelezni, mint a teljes odaadást, a külvilág kizárását.

A csók nem koncentrálódik feltétlenül a száj szûkebb környékére, hiszen a test többi része is örömmel fogadja a csókokat. A hát, a fenék, a köldök, a popsi és a hajlatok (térhajlat, tarkó, mell alatti rész, a szemöldök, a fül) csókolása megteszi a maga hatását, és olykor az is elõfordul, hogy a szájtechnika hatására olyannyira lázba hozzuk kedvesünket, hogy orgazmust él át (ami bizonyítéka lehet annak, hogy az orgazmus igenis a fejben játszódik le, bár nagy izgalom hatására a legenyhébb érintés is robbanthatja a bombát). Tudatosítsuk magunkban azt a tényt is, hogy a csók nem feltétlenül a szex nyitánya, és ne érezzük magunkat feljogosítva a vetkõztetésre. A csók pillanatában csakis a nyelvek édes játékára figyeljünk, és ne a bugyi alatt kalandozzunk gondolatban.

Végül, de nem utolsósorban jegyezzük meg, hogy a csók minõsége azért is olyan fontos, mert ízelítõt ad abból az emberbõl, akit karjaink közt tartunk. A csók milyensége meghatározza az ember stílusát, érzékiségét, kreativitását és szenvedélyét. Ne tekintsünk hát a csókra úgy, mint egy kötelezõ és szokványos szex elõtti/alatti fázisra, inkább fedezzük fel az ajkak párbajának édes oldalát.


[origo]