Tények és tévhitek a HIV-fertõzésrõl

HOGYAN FERTÕZ?

Vér: minden gerinces élõlény szervezetében kering, a vírus legbiztosann szállítóeszköze.

Hüvelyváladék: tartalmazhatja a HIV-vírust. A nemi aktus során ugyan kevesebb termelõdik belõle, mint a férfi spermájából, így az átadás valószínûsége kisebb, de megtörténhet.

Sperma: a vírus átadásának leggyakoribb módja, a spermának igen nagy a víruskoncentrációja, így magas a ferzõzés valószínûsége. Orális közösüléskor kisebb a kockázat, de ha a szájban, garatban apróbb sebek vannak, vagy fogínyvérzés áll fenn, már kockázatos lehet, elképzelhetõ a fertõzés.

forrás: [origo]

Anyatej: a fertõzött anya tején keresztül átadhatja a fertõzést, bár nem automatikusan, mint ahogy az a vér vagy a sperma esetében történik. A HIV-pozitív anyák jelentõs százaléka negatív gyermeket hoz a világra.

Menstruációsváladék: Hüvelyváladékot, nyákot és nagy mennyiségû vért tartalmaz, amely növeli a nemi aktus kockázatát, még akkor is, ha óvszert használunk. Egyes vélemények szerint ezeken a napokon jobb tartózkodni a nemi élettõl.

HOGYAN NEM FERTÕZ?

Attól még nem leszünk fertõzöttek, hogy megcsólolunk valakit, aki beteg, iszunk a poharából, és attól sem, hogy használjuk a nyilvános WC-t, uszodába megyünk vagy kezet fogunk egy HIV-pozitív embertársunkkal. A szúnyogcsípés sem fertõzõ! Ezekben az esetekben a megbetegedés valószínûsége a nullával egyenlõ.

Csók: csekély mennyiségben és nagyon kevés embernél jelen lehet a nyálban a vírus, de még ha az ajkakon vagy a szájon belül találhatók is kisebb sérülések, a kockázat elhanyagolható, hivatalosan nem fordult elõ olyan eset, hogy valaki pusztán nyál útján fertõzödött volna meg. A nyálban nagyon csekély mennyiségû HIV vírus van jelen, nem tekinthetõ közvetítõ közegnek. Sõt, olyan fehérjéket tartalmaz, melyek vírusblokkoló hatásúak.

Kés, villa, pohár: HIV-fertõzés nem kapható el közös evõeszköz vagy pohár használatával, a vírus nem él meg hosszabb ideig az emberi szervezeten kívül.

Fürdõszoba: a toaletten keresztül lehetetlen megfertõzõdni, de higiéniai okokból általában jobban tesszzük, ha nyilvános helyen nem használjuk az ülõkét. Egyéb közös használati tárgyak megérintésével sem terjed a vírus, de a borotva, a fogkefe megosztása az apró horzsolások miatt kerülendõ!

Vizelet, hányadék, kézfogás: a HIV nem terjed vizelettel, széklettel, hányadékkal vagy verítékkel. A könnyben és a testen található pattanások, kelések váladékában csak elhanyagolható mennyiségben van jelen a vírus, ily módon a kézfogás sem fertõz, mivel a verejték nem tartalmazza a vírust.

Szúnyog: A vérszívó rovarok nem közvetítik a kórt, mert a rovarok szervezetében a HIV csak pillanatokig marad életben


[origo]