Szexuális ámokfutás (18+)

A szexszomnia, vagyis szex alvás közben nagyon is gyakori probléma manapság, de felismerésére csak ritkán kerül sor. Kanadai kutatók szerint alvás közben a szex nem csak a problámás félre, de a partnerre nézve ugyancsak balesetveszélyes. A beteg fél álmában nem csak maszturbál vagy szexel partnerével, de az is elõfordul, hogy megerõszakolja, letépi a ruháit és bántalmazza õt - persze akaratán kívül. Sok esetben a beteg felsimeri, hogy valami nincs rendben, és maga próbál megoldást találni a problémára. Egy férfi például úgy próbált védekezni saját éjszakai szexuális ámokfutásai ellen, hogy kikötözte magát. A vágy azonban olyan hevesen tört fel benne, hogy a szabadulás során kitörte két ujját.

forrás: [origo]

Az áldozatok legtöbbször tisztában vannak a helyzettel, de gyakran nem ismerik fel, hogy valójában egy igen komoly egészségügyi problémáról van szó. Sokan kimondottan élvezetesnek találják az éjszakai aktusok szokatlan változatát, míg másoknál válással végzõdött a dolog. Arra is volt példa, a különleges alvási zavarban szenvedõ férfit szexuális zaklatás jogcímen akart elítélni egy bíróság. A szexszomniás betegek partnerei habár észlelik a zavart, gyakran nem merik megemlíteni, vagy nem veszik azt komolyan. Egy ameriaki házaspár esetében például a férfj tíz éven át hallgattott arról, hogy felesége minden áldott éjszaka önkielégítést végzett. Saját teljesítõképességének kudarcát látta az asszony tettében.

A szexszomnia olyan különleges betegség, amikor a beteg megreked valahol az alvás és az ébrenlét között. Kutatók az alvajáráshoz hasonlítják, ez esetben azonban a beteg legtöbbször az ágyban marad. Az alvásnak alapvetõen öt szakaszát különíthetjük el. Az egészséges ember minden fázison átesik alvás közben, és az agy is ezekenek a fázisoknak megfelelõen mûködik. A szexszomniás betegek azonban egy idõre megakadnak az ötödik fázisnál. Az elsõ fázis az éber alvás, amikor is álomba merül az ember. A második szakasz az az állapot, amiben az alvás során a legtöbbet tölt az ember. A harmadik és negyedik alvási fázis a mély alvás. Ezen a szinten fordul elõ az alvajárás. Az ötödik szint a REM (rapid eye movement) alvás, amikor az ember álmodik. Ezen a szinten következhet be az éjszakai szex.

Problámás esetekben az alvajárás keveredik a szexszomniával. Egy megtörtént eset szerint egy idõs nõ éjszakánként kisétált a házból, és idegenekekkel szexelt. A dolgora úgy derült fény, hogy egy alkalommal férje követte õt, és meglátta amint egy vadidegennel szeretkezett alvó felesége. Az idõs hölgy nem volt tisztában a történtekkel. A betegek többsége abban a hitben él, hogy amit tett, az csak álom, és nem a valóság. Az álomból pedig csak akkor ébrednek fel, ha valami olyan történik velük, ami abszolút nem illik bele az álomba. Például megcsörren a telefon, a kutya elkezd ugatni, vagy a partner olyan kijelentést tesz, ami kizökkenti az álomból. 

Kutatók szerint a betegség vagy genetikai úton öröklõdik, vagy stresszre, alkoholizmusra, depresszióra, illetve valamilyen lélektani problémára vezethetõ vissza. Orvosi kezeléssel és gyógyszerek segítségétvel az állapot kezelhetõ, bár a valósághoz hozzátartozik, hogy az orvostársadalom sincs teljesen tisztában az okokkal, és sokan nem is veszik komolyan az intõ jeleket.


[origo]