Szexkerülõ férfiak (18+)

Jellemzõen nem beszélünk a témáról, de szexológusok jól ismerik a problémát, miszerint a férj nem lelkesedik túlzottan a szexért. Olyannyira elterjedt jelenségrõl beszélünk, hogy már egy könyv is készülõben van az Egyesült Államokban Miért hagynak fel a férfiak a szexszel, és mit tesznek ilyenkor a nõk címmel. A készülõ könyv szerzõi szerint a nõk úgy vélik, férjeik, párjaik azért nem vágynak a szexre mert depressziósak, komoly stressz alatt állnak, nagy általánosságban valamilyen pszichés problémával rendelkeznek tehát. A depresszió már önmagában is csökkenti a vágyat, de ha erre a férfi antidepresszánsokat is szed, az nagy valószínûséggel erõsen befolyásolja libidóját. Az antidepresszánsok ráadásul merevedési problémákat is okozhatnak, ettõl persze a férfi szorongani kezd, s máris egy ördögi körben találja magát, amiben a szexnek nem sok szerepe marad.

forrás: [origo]

Nõk millói találkoztak már merevedési zavaros férfival, s pontosan tudják, milyen nehéz kreatívan túllendülni a nehézségeken. A férfiak lefagynak a szex említésére is, zavarban vannak, szégyellik magukat, úgy érzik, impotenssé váltak, a legjobban az zavarja õket, hogy partnerüket nem tudják kielégíteni, s úgy érzik, funkciójukat vesztett, értéktelen férfiakká lettek, s ez ismételten csak a depresszió karjaiba hajtja õket. A gondot csak tetézi, hogy a férfiak többsége annyira szégyelli állapotát, hogy el sem meri mondani kezelõorvosának, pedig lehet, hogy egy egyszerû gyógyszerváltással vagy a szedés megszûntetésével orvosolható lenne a probléma.

A következmények könnyen kiszámíthatók: a szexuális élet nullára csökkenése elõtt a párok átesnek a kudarcokból álló szakaszon, ami haragot és feszültséget szülhet. A nõben felgyülemlõ kielégítetlenség, a férfiban felgyülemlõ csalódottság elhidegülést eredményez, az ezt követõ szexmentesség pedig végképp elszakítja egymástól a két embert. Ha kibeszpéletlen marad a probléma, a harag és a dac csak tovább nõ köztük, az intimitás és a meghittség szertefoszlik. A férfiak ráadásul legtöbbször úgy érzik, jobb, ha távoznak a színrõl, nem akarják az általuk szeretett nõt egy életen át boldogtalanná tenni, így sokszor a válást erõltetik.

A nõk ekkorra végérvényesen csalódottá válnak, hisz õk valójában nem a szexet akarják mindenek elõtt, hanem társat, szeretõ partnert, akivel valóban osztoznak búban, bajban egyaránt. Ha van szex, az jó, de ha valamiért nincs, az is áthidalható, az ok pedig együttes erõvel megszüntethetõ. Itt lép mûködésbe azonban a férfiakról alkotott kép, miszerint a férfi szexuális lény, közösülés-centrikus, s szexuális teljesítõképesség nélkül szinte már nem is tekinthetõ férfinak. Erre épül az elmúlt idõkben egyre erõsebbé váló orgazmus-centrikusság is, azaz az arra való törekvés, hogy a nõ elvárja a többszörös orgazmust, s ha ezt nem képes megadni neki, pláne funkcióját veszíti. Nagyobb ívben szemlélve az elkeseredett férfi azt láthatja, hogy már nem õ az irányító sem a társadalomban, sem az üzleti életben, de még a saját hálószobájában sem, s az e fölött érzett harag, düh és a partnernek való megfelelés hiánya könnyen és sokszor a kapcsolatok széthullásához vezethet.


[origo]