Szex szülés után (18+)

Szülés után nem csak a nõi test változik meg, de a mindennapok és a párkapcsolat jelentõsége is. A méh összehúzódik, és ezzel egy idõben vér és nyálka válik le. A hatodik-nyolcadik hét után a méh felveszi eredeti formáját és méretét, az esetleges vágások, sebek begyógyulnak, és a hormonháztartás is igazodik az új körülményekhez. Az újszülöttel járó fáradalmak, a kevés alvás, a baba gondozása, (a többi gyerek ellátása) teljes mértékben leszívja a nõ erejét, és gyakran nagyon kevés idõ jut a partnerre. A szexuális együttlét pedig csak akkor válik újra lehetségessé, ha a nõ testileg és lelkileg is felkészült erre. Meg kell várni azt az idõpontot, amikor elmúlt már a nõ folyása, begyógyult az esetleges gátmetszés helye, és semmilyen egyéb panasz sem áll fenn. Természetesen ehhez az is szükséges, hogy a nõ újra örömét találja a szexben.

forrás: [origo]

Pontosan nem lehet meghatározni, hogy a nõben szülés után mikor éled fel ismét a szexuális vágy, ezt ugyanis számos külsõ és belsõ tényezõ befolyásolhatja. Példának okáért, az anya és gyermeke között kialakult "közelség" általában kielégíti a nõ vonzódás és érintés utáni vágyát, de a fáradtság, a kimerültség ugyancsak ahhoz vezetnek, hogy nem tud maximálisan megfelelni nõi szerepének. A terhesség során felszedett pár kiló úgyszintén csökkentheti a libidót, de nagyon sok nõ pontosan az ellenkezõjét éli át. Szépnek, vonzónak érzik magukat, és büszkék az anyaságra. Örömmel élik meg a szoptatást, az erotikus pillanatok sokkal érzékibben, bensõségesebben és mélyebben hatnak rájuk, mint a terhesség elõtt.

Egy biztosan elmondható; a szülés alapjaiban változtatja meg a nõ és párja életét, egymáshoz fûzõdõ kapcsolatát, és hatása nagyban kivetítõdik szexualitásukra is. Az intim szféra újbóli felépítése a legtöbb párnak igencsak nehezére esik, hiszen a szülõ fél szemmel mindig a gyermekágy felé kacsint, zavartalan környezet nélkül pedig kevés az esély a jó szexre. Ez az állapot azonban felkínálja annak lehetõségét, hogy férfi és nõ újra megtalálják egymást, és a kincskeresõk izgalmával fedezzék fel a másikat. Óvatosan és finoman kell bánni a másik testével, és szépen-lassan felfedezni a "megváltozott" test igényeit. Nem kell egybõl eljutni a közösülésig, ehelyett érdemes egymást finoman simogatni, egymáshoz bújni, a szexuális együttlét egyéb lehetõségeivel élni. Mivel a szoptatás nem jelent biztos védelmet egy újabb terhességgel szemben, érdemes a megfelelõ védekezésrõl gondoskodni. 


 


[origo]