Szülõi felelõsség a tiniterhességekben (18+)

A szülõk persze nem tudják befolyásolni, hogy csemetéik mikor és milyen körülmények között éljenek szexuális életet, nem tudják felügyelni, hogy védekeznek-e, hogy odafigyelnek-e egymásra és magukra, de a gyerekeikkel kialakított kapcsolat nagyban befolyásolhatja a kockázati tényezõk alakulását.

Az apák különösen fontos szerepet játszhatnak az ilyen jellegû megelõzésben, ha megfelelõ szerepet töltenek be a családban, ahol a gyerek felnõ. A kutatás eredményei alapján azok a tinik, akik ép családban nõttek fel, jellemzõen késõbb kezdik szexuális életüket, és jóval kevesebb köztük a leányanyák aránya.

Mivel a terhesség nem csak a lányon múlik, a megfelelõ felvilágosítás, a férfi a férfival jellegû beszélgetés kiemelkedõ fontosságú. Ha az apák elmondanák fiaiknak, mit jelent apának lenni, mi a felelõsség, és mit jelent felnõttként döntéseket hozni, a szakemberek szerint máris jelentõsen csökkenne a teherbeesések száma.

A szülõkhöz való érzelmi közelség, a biztonságos családi háttér és az ebbõl fakadó õszinteség is, úgy tûnik, késõbbre tolja a szexuális aktivitás megkezdésének idejét. Jellemzõen az ilyen közegben felnõtt gyerekeknek kevesebb szexuális kapcsolatuk van, hajlamosak kivárni a megfelelõ idõt a szüzesség elvesztésére, és leginkább õk azok, akik rendszeresen védekeznek.

A szigorú szülõi felügyelet is segíthet a korai terhesség megelõzésében, de ez a magatartás nem a bizalmon alapul. A tinédzserek saját bevallásuk szerint a legtöbbet szüleiktõl tanulnak a védekezésrõl, csak ezek után jönnek a barátok és a média. Arra a kérdésre, kinek a kezében van a leghatásosabb fegyver a gyermekkori terhességek ellen, mind a felnõttek, mind a gyerekek elsöprõ többséggel a szülõket nevezték meg.


[origo]