Spermaallergia (18+)

Férfiak és nõk szervezetében egyaránt kialakulhat az immunrendszer olyan reakciója, ami úgynevezett spermaallergiát idéz elõ. A reakció arra készteti a szervezetet, hogy minél több olyan antitestet termeljen, amely befolyásolja a spermiumok mozgását és sok esetben még a teherbeesést is megakadályozza. Világviszonylatban mérve a regisztrált spermaallergiás megbetegedések száma csekély, de ez egyáltalán nem jeleneti azt, hogy nem kell a problémát komolyan venni.

forrás: [origo]

Férfiaknál az allergiás reakció általában akkor lép fel, amikor a spermium valami folytán vérrel kerül kapcsolatba, például sterilizáció után, fertõzések során vagy egyéb traumák hatására. A nõ spermaallergiája az esetek többségében 20 és 30 éves kor között alakulhat ki, és általában már az elsõ közösülés alkalmával jelentkezik. Az esetek többségében a reakció kialakulásáért a spermium egyik fehérje-összetevõje a felelõs. Ez a fehérje minden férfi spermájában megtalálható, így még egy esetleges partnercsere sem jelent megoldást a nõ allergiájára. Homoszexuális férfiak esetében ez idáig még nem mutattak ki spermaallergiát.

Az allergia kialakulása attól is függ, hogy a testfelület melyik részével érintkezik a spermium. Ennek megfelelõen az allergiás reakciók következtében felléphetnek asztmás rohamok, kiütések, viszketés, égés, hasmenés, hányinger, komoly alhasi fájdalmak, de a legsúlyosabb esetekben akár halálhoz vezetõ sokkos állapot is kialakulhat. A spermaallergiát nem szabad összetéveszteni a gyógyszerek (pl. a férfi által szedett antibiotikum), az óvszer és különbözõ élelmiszerek hatására kialakult allergiával, így a spermaallergia-diagnózist komoly vizsgálatok elõzik meg, hogy az esetleges tévedéseket kizárják. A tényleges spermaallergia vizsgálatkor a nõ bõrfelületét kicsit megkarcolják, majd partnere speciálisan elõkészített spermáját kenik a bõrfelületre. Allergia esetén a bõr vörösödni kezd, és egyéb elváltozásokat mutat.

A spermaallergia legegyszerûbben óvszerhasználattal kerülhetõ el, de speciális eljárással, illetve gyógyszeres kezeléssel a nõ szervezete fokozatosan hozzászoktatható az allergiát kiváltó anyaghoz. A spermaallergia sikertelen teherbeesést is eredményez, de a sperma speciális "megtisztításával" mára már ez sem jelent problémát. A spermiumból eltávolítják az allergiát okozó összetevõt, és mesterséges megtermékenyítéssel vagy lombik metódussal a terhesség problémamentesen létrehozható. Mindenképpen ajánlott már az elsõ tünetek észlelése után orvoshoz fordulni.


[origo]