Simabõr-varázsló: az epiláció

Az elektromos epiláció

Népszerûségének okai egyszerûek: a legtökéletesebben kivitelezett fényterápiás szõrtelenítések hatékonysága is maximum 85-90 százalékos, tehát nem tökéletes. Ráadásul a fényterápiás kezelés bõr- és szõrszínfüggõ.
Általában a világos, õsz szõr nem reagál a besugárzásra, ezenkívül a sötét bõrtónusok is nehezen kezelhetõek a bõr természetes melanintartalmának fokozott volta miatt. Egyes szõrszálak pedig igen mélyrõl erednek, ahová nem lehet elegendõ fényenergiát bejuttatni, vagyis a kezelt szõrtüszõ "túlél". A fényterápia ára nem függ a szõrzet sûrûségétõl, mivel nem szálanként, hanem mezõben kezel, tehát egy-egy kóbor szõrszál kiirtása nem rentábilis.

Hogyan történik az epiláció?

Az a kezelés, amelynek során a szõrszál növekedéséért felelõs sejtcsoportok (mátrixsejtek) és a szõrtüszõ papilláját elektromos úton, darabonként elroncsolják. Az áram fajtája alapján megkülönböztetünk elektrolízissel és elektrokoagulációval, valamint a kettõ kombinációjából származó Blend technikával folytatott szõrtelenítést.

Önállóan a galván- (egyenáram-) epilációt ma már egyáltalán nem használják. Az áram erõssége rendkívül alacsony (0,5-1,5 mA), ami csak nagyon kis területen, a papillában okoz vegyi hatást. A negatív pólusnál létrejövõ lúgképzõdés roncsolja el a papillát. A módszer elég lassú.

A nagyfrekvenciás elektromos epiláció más elven mûködik. A nagyfrekvenciás váltóáram a szövetek ellenállása miatt 90 °C-os hõt termel, ez roncsolja a szõrnövekedésért felelõs sejteket. A kezelés lényegesen gyorsabb az egyenáramhoz képest, viszont fájdalmasabb.

Az elektromos szõrtelenítés legkorszerûbb technikája napjainkban a Blend, amelynél a galván és nagyfrekvenciás hatás mikrochip által vezérelve együtt hat. A nagyfrekvenciás áram hõtermelõ hatása fokozza, gyorsítja a lúgképzõdést, így az eljárás gyors, nem fájdalmas, hatékony, és ritkán okoz heget. Segítségével még a legmakacsabb szõrszálak is kiirthatók.

Tekintettel a fényterápiás szõrtelenítés nem tökéletes voltára és a költségkímélésre, az elektromos tartós szõrtelenítést még mindig jó. Alkalmas a fényterápia hatásának kiegészítésére, illetve ritkás, õsz vagy nagyon mélyrõl eredõ szórványos szõrszálak elpusztítására.


[origo]