Sima bõrrel, szexisen

A szõrszálak eltávolításának két csoportja a depiláció és az epiláció. A depiláció nem végleges szõrtelenítési eljárás, a szálak bizonyos idõ után visszanõnek. Ilyen eljárások a vágás vagy borotválás, a vegyi depiláció, azaz a krémmel történõ szõrtelenítés, a koptatás, a gyantázás, illetve a csipeszelés. Le kell szögezni, hogy bármelyik depilációs eljárás a piheszálak megerõsödését eredményezi. A fenti módszerek közül a legártalmasabb a borotválás, ez erõsíti legbiztosabban a szõrt, a legbiztosabb a gyantázás, mivel a tépés hatására a hajszemölcsbõl kiszakadó szál roncsolja a szemölcsöt, melynek mûködése ezáltal csökken, évek múltán le is állhat. Ezek a módszerek azonban csak nagy felületen alkalmazhatók.

Ideiglenes, végleges

Az arcon megjelenõ szálak lokális eltávolításához csipeszt szoktunk használni, de sajnos ezzel is ártunk magunknak, ugyanis akármilyen óvatosak is vagyunk, a szõrszállal együtt kihúzzuk a körülötte lévõ, számunkra szinte láthatatlan vékony piheszálakat is, ráadásul a csipeszelés okozta vérbõség is serkenti a mátrixsejteket a szõrtermelésre, így szinte sugárban terjedve egyre nagyobb területen jelennek meg az erõs szálak, és ahogyan haladunk a csipeszeléssel egyre kijjebb, úgy nõ a terület is.

A nemkívánatos szõrszálak egyetlen biztos és végleges eltávolítás módja az epilálás. Az epiláció során a szõrszálakat termelõ mátrixsejtek pusztulnak el, meggátolva ezzel a szõrszálak újranövését. (A kereskedelemben is kapható, helytelenül epilátornak nevezett gépek valójában depilálnak!)

Az epilálás már nagyon régi módszer, mégis kevesen hallottak róla. Többféle eljárás létezik, melyek segítségével akár nagyobb felülete kiterjedõ, akár elszórtan jelentkezõ szõrnövési rendellenesség kezelhetõ. A bio-epilálás során a kezelendõ felületre gyógynövényekbõl álló aktív gélt kennek, majd speciális párnákkal állandó 38-44 °C közötti hõfokon melegítik kb. 25 percig. A határidõ letelte után a bõrfelületet legyantázzák vagy csipeszelik. Ez az eljárás nagy felületen lévõ szõrszálak fokozatos csökkenését eredményezi.

Manapság a legmodernebb a lézeres epilálás, melynek során a lézerfényt a szõrszál vezeti le a saját gyökeréhez, elpusztítva ott a mátrixsejteket. A kezelés eredményessége érdekében elõzetesen le kell borotválni a kezelendõ felületet, hogy a lézerfény minél nagyobb felületen érintkezhessen a szõrszállal. Teljes biztonsággal csak a sötét szálak pusztulnak el.


Galván, deatermiás és tûvel végzett epilálás

Tûvel

Ha elszórtan elhelyezkedõ sötét szálaktól akarunk megszabadulni, legjobb, ha az ún. tûs epilálási módok közül választunk, amelyek szálanként hatnak, megakadályozva ezzel a további piheszálak megerõsödését.

A galván epilálásnak a szõrtüszõbe vezetett negatív elektróda körüli egyenáram hatására lúg képzõdik, mely a mátrixsejtek fehérjéit csapja ki. A fehérjék kicsapódása megfordíthatatlan folyamat, és mivel a sejt fehérje nélkül nem képes élni, nem termel több szõrszálat, elpusztul.

A diatermiás epilálásnál az elektromos áram hõhatását használjuk fel a szõrszálak végleges eltávolításához, mivel a fehérjék nagyon érzékenyen reagálnak a hõhatásokra. Az eljárás során a szõrtüszõbe vezetett tõ hegyénél nagyfrekvenciás váltóáram hatására hõ termelõdik, ami kicsapja a mátrixsejtek fehérjéit.

A tûs epilálások közül a legmegbízhatóbb és leghatásosabb a rövidhullámú epiláció, melynek során a bevezetett tõ hegyénél ponthõ keletkezik, megkímélve a környezõ sejteket a roncsolódástól.

Csak szakemberrel!

Az epilálás nagy körültekintést és szakértelmet igényel, ezért azt csak szakember végezheti. Ha szõrnövekedési rendellenességet észlelünk, forduljunk bizalommal kozmetikushoz, aki tanácsot adhat a lehetséges kezelési eljárásokat illetõen akár depilálást akár epilálást igényel az elváltozás. Soha ne kezdjük egyedül kezelgetni magunkat, mert csak súlyosbíthatunk a helyzeten. Ne halogassuk! Nagyon hamar pár szõrszálból egész "erdõ" alakulhat ki, ezért sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha idejében kérünk segítséget.