Prostituáltak hallatták hangjukat Brüsszelben

A tanácskozást egy olasz európai parlamenti képviselõ, Vittorio Emanuele Agnoletto szervezte, aki közölte: vitát kezdeményez az EP-ben errõl a témáról, s határozati javaslatot is beterjeszt majd. A résztvevõk - akik késõbb felvonulást is tartottak Brüsszel belvárosában - 23 országból érkeztek. A tanácskozáson nem pusztán saját tapasztalataikat cserélték ki, de megvitatták a prostitúcióval kapcsolatos legfontosabb, általános jellegû kérdéseket is, így például azt, milyen e tevékenység megítélése a közvéleményben, s miként lehetne ezen a képen módosítani. Szó volt a munkakörülményekrõl is; a résztvevõk kérték, hogy kapják meg ugyanazokat a munkajogi feltételeket, szociális juttatásokat, mint amelyek minden más dolgozót megilletnek Európában. Egyben sürgették a prostituáltakkal szemben alkalmazott hatósági megtorló politika módosítását.

A prostitúcióval kapcsolatos szabályozás meglehetõsen változatos képet mutat Európában: egyes országokban - mint például Hollandiában - ez engedélyezett, az állam által szabályozott tevékenység. A legtöbb helyen azonban a szexipar a feketepiac részeként, illegálisan mûködik, s a prostituáltakat gyakran a szegény országokból embercsempészek által behozott rabszolgaként dolgoztatják.

A résztvevõk szerint a prostitúció legalizálása s ezzel párhuzamos állami szabályozása csökkentené a szektorban dolgozók kiszolgáltatottságát, és növelné az érintettek hajlandóságát az adófizetésre. Éppen ezért sürgették, hogy az Európai Unióban végre szüntessék be a szexiparral szembeni diszkriminációt. "Amit mi csinálunk, az munka, s azt akarjuk, hogy ezt ismerjék is el munkaként" - nyilatkozta egy brit résztvevõ.


(MTI)