Prostitúció és HIV Indiában

A felmérések 2002 és 2004 között készültek, s a számok általános növekedésébõl következtettek arra, hogy az azóta eltelt idõben a szexuálisan használt nõk aránya mára megközelítheti a három milliót az ázsiai országban. Az emberkereskedelem ellen küzdõ szervezet, az ITPA elszántan törekszik rá, hogy minél kevesebben essenek áldozatul a kizsákmányoló bûncselekményeknek, fõleg a fiatalkorúak körében.

forrás: [origo]

A szervezet a törvényi szabályozás szigorításáért és a fokozott ellenõrzésért száll síkra, s igyekeznek odafigyelni a szegény családokból származó lányok külföldre szállítására is, hisz sok tehetõs országbéli vásárol magának ügynökségeken keresztül fiatal lányokat. Persze sokan önszántukból mennek el, hogy háztartási munkákat végezve kikerüljenek a nyomorból.

Rabszolgaságra ítélve

Az emberkereskedelem, különösen a szexuális indíttatású Ázsia-szerte komoly probléma, s különösen a dél-kelet-ázsiai országok érintettek a kérdésben, ahol lányok ezreit hurcolják egyik országból a másikba, hogy ott szexuális rabszolgákként dolgozzanak, majd mikor funkciótlanná válnak egy esetleges betegség vagy egyéb okok miatt, visszaküldik õket szülõföldjükre, ahol jellemzõen esélyük sincs a társadalomba és a családba való visszailleszkedésre.

Indiának a prostitúció mellett a HIV fertõzések terjedésével is szembe kell néznie, az asiansexgazette értesülései szerint itt a világon az egyik legmagasabb a fertõzöttek száma, ami jelnleg 5,7 millióra tehetõ, s az elõrejelzések szerint az évtized végére ez akár húsz millióig is fölkúszhat. Probléma, hogy nem megoldott a felvilágosítási rendszer, ráadásul a felvilágosító programoknak komoly ellenzõi vannak, akik szerint ezzel csak megrontják a fiatalokat.

Szexuálisan tudatlanul

Az állami iskolákban többnyire nem engedélyezett a szexuális felvilágosítás, s a magániskolák is inkább kivették azt a tantervbõl, hogy elkerüljék a komolyabb nézeteltéréseket. Jellemzõ az egész országra kiterjedõ prüdéria, a gyermekekkel még a menstruációról sem szívesen beszélnek, s a gyereknemzés oktatása is szégyenlõsen zajlik. Az aktivisták hangoztatják, a gondolkodásbeli változás kulcsa, hogy a felvilágosítás végigsöpörjön az iskolákban, ez ugyanis nem más, mint életbiztosítás a gyerekek kezében jövõjükre és egészségükre nézve.

Indiában a fertõzések túlnyomó többsége szexuális aktus révén következik be, az országon belüli vendégmunkások otthonuktól távol prostituáltakat látogatnak, majd hazatérve feleségüket is megfertõzik. A védekezés fontosságáról, de sokszor magáról a fertõzés veszélyérõl sincsenek megfelelõ információik. Az országban uralkodó anarchikus szexuális állapotokat teszik sokan felelõssé a betegságek miatt, a házasság elõtti szexuális kapcsolatokat, így szinte elképzelhetetlen, hogy õszintén lehessen beszélgetni az egészséges szexuális életrõl, a homoszexualitásról, a védekezésrõl vagy akár a maszturbációról.


[origo]