Pornómánia (18+)

A The Independent beszámolója szerint megközelítõleg kilencmillió férfi tölt le rendszeresen pornográf anyagú tartalmat, de a másik oldalt sem kell félteni, az elmúlt idõben harminc százalékkal emelkedett a nõi felhasználók száma. Hogy minden negyedik férfi rendszeresen él a világháló nyújtotta lehetõségekkel, nyilvánvalóan párkapcsolati problémákat vet fel, mert a nõi pornófüggõk aránya meg sem közelíti a férfiakét.

Szakemberek szerint a nõk nehezen dolgozzák fel, mikor kiderül, hogy párjuk pornót néz éjszakánként. A virtuális, passzív viszonyt úgy élik meg, mintha ténylegesen megcsalták volna õket, és ez sokszor kapcsolati, házassági, önértékelési válsághoz vezet. A voyeurködés hatása azonban nem merül ki ennyiben, a pornófüggõ férfiak szexuális értelemben egyre lustábbakká válnak, egyre kevesebb energiát fordítanak a valós szexre, mivel a virtuális világban gyorsabban, egyszerûbben és könnyebben jutnak a megfelelõ ingerhez és a kielégüléshez.

Kutatók három okot emlegetnek, amely a pornóaddikcióhoz vezethet, azaz három pilléren nyugszik az, ha valaki a virtuális szex fele fordul. Az elsõ a megvalósulatlan szexfantázia, azaz ahelyett, hogy a valóságban élnék ki álmaikat, megnézik, ahogy mások teszik ezt meg. Ehhez szorosan kapcsolódik a második, a kapcsolaton belüli õszinteség hiánya, mikor a pár nem osztja meg egymással vágyait. A harmadik a legegyszerûbb, a maszturbálás elõsegítésére szolgáló vizuális stimuláció.

A rendszeres pornófogyasztók ezt a hármas listát sokszor cáfolták már, szerintük a modell nem alkalmas a jelenség leírására, egyrészt mert ezeknek nem egyenes következménye, hogy valaki komolyan függõvé váljon, másrészt mert sokan hamar kiábrándulnak, megcsömörlenek az ömlesztett szextõl. A modell figyelmen kívül hagyja továbbá a pornófüggõk azon csoportját, akiknek nincs és talán még soha nem is volt párkapcsolatuk, igazi szexuális élményük.


A szenvedélyek napján Sz. Mikus Edit a szexuális addikciókról folyó beszélgetés során a pornófüggõséget korunk nagy problémájaként emlegette, ami az orgazmusfüggõség mellett a jelen társadalom által kitermelt szexuális zavar. A gyakorló szexológus szerint a fiatalok jelentõs hányada a virtuális világban tölti szabadidejének legnagyobb részét, ráadásul ez nem kreatív fantáziavilág, hanem irányított és készen kapott. Ennek eredménye az is, hogy manapság sokkal több szûz van a fiatalok között, mint tíz-húsz évvel ezelõtt.

Az ily módon szocializálódott  (vagy inkább nem szocializálódott) fiatal fiúk nehézségekkel küzdenek a valós élet nyújtotta helyzetekben, nehezen ismerkednek, és nem tudnak mit kezdeni egy hús-vér nõvel. A valóságtól való elszakadás több szinten jelenik meg. A pornófüggõ zavarban van egy valós szituációban, mert nem alakította ki az udvarlási, közeledési szokásokat, ráadásul nem is hiányzik neki, fölösleges energiabefektetésnek tekinti, ami nem térül meg. Ennél egy fokkal egyszerûbb a monitor elõtt elintézni a szexuális késztetést.

A pornófüggõség másik lehetséges következménye, hogy a nõideál egy, a valóságtól teljes mértékben elrugaszkodott szintre helyezõdik, mivel átlagos nõi testet ritkán látnak meztelenül (hacsak nem az amatõr pornót bújják), a tökéletes testet keresik, a többit meg sem látják. Ez tovább mélyíti a szakadékot a valóság, a fantázia, az egészséges szexualitás és a funkcionális maszturbáció közt.

Végül pedig ott a szeretkezés kontra pornó, a szexológus szerint a fiatalok komoly problémával néznek szembe, mikor a húsok csattogását a valósággal azonosítják. Mivel a szexualitás a tényleges aktusra korlátozódott, Sz. Mikus Edit a közeljövõ feladatának a párkapcsolat és a bizalom fontosságának hangsúlyozását tartja, a fantaziaideálok helyett az egészséges önbecsülést kell elsajátítani, hogy az új generáció kikeveredjen a lassan eluralkodó érzelmi sivárságból.


[origo]