Pasik, érintés, kapcsolat

Sajnos igen jellemzõ és általános érvényû az a nevelési elv a világban, hogy a fiúkat nem szoktatják az ölelkezõs-puszilkodós testi kontaktushoz, azt gondolván, ez femininné, férfiatlanná, esetleg meleggé tenné õket. Egyes férfiak olyan szélsõségesen kevés érintésben részesültek gyermekkoruk során, hogy kialakítják magukban azt az elképzelést, erre nincs is szükség két ember között, s ennek eredményeképpen azt sem képesek megérteni, a nõknek miért van szükségük folyamatosan arra, hogy öleljék, simogassák, cirógassák õket. Zavarbaejtõnek találják az efféle elvárást, õk azok, akik egy baráti öleléstõl lemerevednek, és amint lehet, menekülnek belõle.

forrás: [origo]

Bár a kutatások mára egyértelmûen kimutatták, hogy nemtõl függetlenül minden gyerek számára elengedhetetlen fontosságú az érintés, bebizonyosodott, hogy testi, szellemi és lelki fejlõdésünk elõfeltétele és segítõje a testi kontaktus, a fenti elõítéletek, az anyámasszonkatonája-hasonlat még mindig igen erõsen él a bizonyos társadalmakban, s jellemzõen az európaiakban is. A kisfiúk, ahogy nõni kezdenek, a társadalom szemében egyre inkább kinõnek abból a korból, mikor még felhõtlenül élvezhették a simogatásokat és a ringatást, s lassan elnyomják a gyerekben ezt a vágyat egy tudat alatti szintre. Kamaszkorban aztán eljön a nap, mikor egy osztálytársnõ megfogja a kezét, vagy titokban csókot lop az osztálykiránduláson, és egészen heves reakciókat produkálhat ezekre az apró, ám esetében kiemelten jelentõs érintésekre, s ettõl a pillanattól kezdve az érintés szorosan összekapcsolódik benne a szexuális izgalommal. Hányszor hallhattuk már, amint férfiak "nem vagyok én homokos" - felkiáltással hárítottak egy ölelést barátjuktól, s szemtanúi lehetünk nap mint nap annak a zavartságnak, ami egy fizikai érintkezés következtében elhatalmasodik sok férfin.

Az említett pillanattól kezdve ezekre a férfiakra életük során számtalanszor süthetik rá a hiperszexuális bélyeget - ami nyilván valahol imponál nekik -, pedig nem egészen errõl van szó. Kitör belõlük az érintésre való igény, amit évek óta megvontak tõlük. Az új élmény, s az abból következõ jó és kellemes érzések az oxytocin felszabadulásának köszönhetõk, s a szexuális kívánalom is természetszerûleg megjelenik. Oxytocin bármilyen bõr-bõr kapcsolat esetén felszabadulhat, s a fenti helyzetbõl levezetve így válhat egy serdülõben az érintés a szexuális izgalom feltétlen kiváltójává.

Életünk során minden érintés, minden ölelés, minden  érintésen alapuló kapcsolat bonyolult üzeneteket közvetít agyunk felé, s akár a legapróbb összerebbenés is hatalmas agyi válaszreakciókat indíthat be, arról nem beszélve, hogy minden múltbéli ölelésélményünk - vagy azok hiánya - is belekeveredik a kiváltott érzésekbe. Egy fájdalommal küzdõ vagy ideges ember megérintése, megsimogatása, kezének fogása a felszabaduló oxytocin miatt teszi könnyebbé helyzetét.

Azok a párok, akik szexuális problémákkal küzdenek, sokat javíthatnak helyzetükön, ha megvizsgálják intim és gyengéd érintkezéseik arányát. Ezek hiányának felismerése máris könnyen orvosolható, a pároknak végig kell gondolni, mi tartja vissza õket attól, hogy egymáshoz érjenek, hogy az érintéstõl való félelem a visszatartó erõ, vagy esetleg az, hogy valamelyik partner fél, ez szexhez vezetne, és ezt akarja elkerülni. A gyengédséget nélkülözõ párok, akik testüket bizonyos távolságban tartják a másikétól, gyakran érzelmileg is árkot ásnak maguk közé, csak sokszor errõl nem is vesznek tudomást.

Tudatosan is lehet ezen segíteni, de ehhez az szükséges, hogy új alapokra helyezzék az együtt töltött idõt, legyen merszük elkezdeni megérinteni a másikat, odabújni hozzá, megcsókolni, odagömbölyödni mellé elalvás elõtt. A nem szexuális töltetû érintések egyre erõsebbé teszik az összetartozás érzését és mély érzelmek megéléséhez segítenek hozzá. Különösen a férfiakra igaz, hogy odafigyelve kell elkezdeni az érintésterápiát, a nõk ösztönösebben közelednek az emberekhez fizikai kapcsolat útján. Eleinte tudatosan kell hozzáérni a partnerhez, ha megszólítjuk, simogassuk meg az arcát, fõleg, miközben valamit mesél, s ettõl a nõben is ösztönösen éled fel a pihepuha biztonság és gyengéd szeretetbenlevés érzése.


[origo]