Parák az ágyban (18+)

Mindez valójában még nem kellene, hogy gondot okozzon, ugyanis a bajok zöme vagy alaptalan, vagy könnyen orvosolható. A szexuális problémák okai általában mélyebben gyökereznek, a megoldás sokszor a kölcsönös elfogadásban, bizalomban, a tudatosításban és a kommunikációban rejlik. Míg a nõk szexuális magatartásában felfedezhetõ a félelmek igen széles skálája, addig a férfiaknál három fõ akadályozó tényezõ mutatkozhat szex közben.

Ezek a potencia- és merevedési zavarok, a teljesítménykényszer, illetve a farokméret és -forma. Ám, hacsak nem veleszületett rendellenességrõl vagy valós testi károsodásról van szó, ezek a félelmek javarészt pszichés eredetûek, így könnyen kezelhetõek. Olyan, önmagukat elkeserítõ aggodalmakat a férfiak a legritkább esetben fogalmaznak meg, amikkel a nõk napi szinten gyötrik magukat  Ritkán hallani olyan aggályokat, hogy borostás vagyok, szõrös a hátam, nem elég kidolgozott a felsõtestem. Hogy kevesebb külsõ nyomás éri õket, tény. De talán azzal is tisztában vannak, nem ez a lényeg. 

forrás: [origo]

Ha a felek le tudják küzdeni az egyes esetekben fellépõ aggodalmakat és bénázásokat, egy jó párkapcsolatban jóformán semmi sem ciki. Nem így egy egyéjszakás afférban, ahol a szokásos mellett a leghihetetlenebb aggályok is feltörhetnek. Egy nõnél tipikusan szorongást okozhat a kozmetikázatlan szemérem-, hónalj- és lábszõrzet, zavarhatja, ha éppen nem szexi fehérnemû van rajta, vagy rég nem tisztálkodott, nyugtalaníthatja az idegen-az-ágyamban felismerés, valamint a reklámipar, a sztár- és modellvilág által közvetített tökéletes testideállal kapcsolatos komplexusok.

Az erõs nemi vágy, az érzékek és hormonok burjánzása azonban könnyen feledtetheti ezeket a felfújt, önutáló megnyilvánulásokat, fõleg, ha látjuk, a partnert izgatja oly sokat kritizált testünk. Agytérképezõ eljárásokkal kimutatták, az orgazmus pillanatában a félelemmel kapcsolatos agyi részek kikapcsolnak, többek között ezért vágyunk annyira a szexuális együttlétre, melynek beteljesedése az orgazmus. Paradox módon tehát ahhoz, hogy félelemérzetünket kikapcsoljuk, meg kell birkózni szexuális félelmeinkkel.

Ilyenkor persze általában nem a reális gondolkodás vezérel minket, sokkal inkább az agydúcokban tobzódó nemi impulzusok késztetik az embereket cselekvésekre, így eszünkbe se jut, hogy megálljunk egy pillanatra és megkérdezzük partnerünket, most akkor tényleg zavarja a narancsbõr, vagy mehet minden tovább. Pedig ekkor kiderülhetne, a férfiakat általában feleannyira sem érdekli a szõrös fazon vagy a hideg végtagok, mint amennyire azt a nõk hiszik, vagy ahogy azt higgadt pillanataikban a strandon csajokat kritizálva elõadják.


Valójában minden szexualitással kapcsolatos paranoia mesterségesnek tekinthetõ s leküzdhetõ, hiszen lélektani okok, leginkább önbizalomhiány és megfelelni vágyás állnak a háttérben. Olyan gátlásokat, amelyek a családból hozott szigorú erkölcsi elveken vagy sajnálatos módon bántalmazás okozta sérelmeken alapulnak, nem könnyû levetkõzni, de ez a komplexusok másik szintje, amivel érdemes komolyabban foglalkozni. A nevelés nyomai, az egészséges személyiségfejlõdés megsebzése, az önbizalomhiány, a kommunikációs nehézségek sosem tûnnek el egy csettintésre, de ha nem tabuként kezeljük a szexet és félelmeinket, lassan elérhetjük, hogy semmi se rontsa el a testi élményt.

forrás: [origo]

A legtöbb férfi gyakran nem érti, miért kell a nõknek állandóan feszengeni valamiért, miért kell folyton kritizálniuk saját testüket. A nõknek ugyanis sokszor nincs okuk panaszra, mégis elégedetlenkednek. És valóban, aki elfogadja és megszereti saját testét, aki nem azzal foglalatoskodik, hogy bizonyos pózok közben gyûrõdnek a hájhurkák vagy nem elég feszes a popsi, felszabadultabb és örömtelibb szexet nyújt és kap, mint aki az ágyban is csak az esztétikummal akar hódítani. Persze mondani könnyû...

Közhely, hogy mindkét nemet a fajfenntartás ösztönzi, s míg a férfi hajtóereje a megtermékenyítés, addig a nõben az anyai ösztönök munkálkodnak, így a férfi elsõdleges célja a párosodás, melyhez hódítania kell, a nõ pedig elsõsorban arra törekszik, hogy megtalálja azt a férfit, aki alkalmas az apaságra. Ezért a nõ eleinte mindig ellenkezik, csak azután tudja ellazultan befogadni a hímet, miután megbizonyosodott róla, hogy párja valóban megérdemli a bizalmat. Talán pont ezekre a nemi ösztönökre vezethetõ vissza a nõk általános vonakodása a szextõl.

Nietzsche azt találta mondani, "minden, ami a nõben van, rejtvény, és mindennek egy megfejtése van: a terhesség". Így tehát a szépséghibák mantraszerû ismételgetése mellett csak azon kell szoronganunk, mi van, ha épp most esünk teherbe, a többit nyugodtan elfelejthetjük.


[origo]