Ejakuláció és Orális szex egy cannes-i filmben

A Nine Songs címû angol filmben fellációt, cunnilingust és ejakulációt is láthatnak a nézõk, amelyet a szereplõk nem imitáltak, hanem ténylegesen testi kapcsolatot létesítettek egymással a kamerák elõtt.

"Már régebben gondolkoztam azon, hogy a legtöbb szerelmi történetbõl hiányzik a fizikai kapcsolat" - nyilatkozta Winterbottom a Guardian címû brit lapnak. "Ha pedig mégis lenne rá utalás, mindenki tudja, hogy csak imitálják a szeretkezést."

"A szexualitást a többi témához hasonlóan a könyvek sokkal szókimondóbban kezelik. A film ebbõl a szempontból hihetetlenül konzervatív és prûd. Én a másik végletet szeretném megragadni, és csak a szexen keresztül szeretnék bemutatni egy kapcsolatot. A Nine Songs-ot részben azért is csináltam, mert fel akartam tenni a kérdést: mi a gond azzal, ha megmutatjuk a szexet?"

A Nine Songs története egy fiatal londoni fiúról, Mattrõl és amerikai barátnõjérõl, Lisáról szól. A film több mint felét kitevõ szexjelenetek közé a rendezõ egyéb felvételeket vágott be - többek között különféle együttesek, például a Franz Ferdinand, a Dandy Warhols és a Super Furry Animals koncertjeinek képeit. A történet keretét az Antarktisz felett repülõ Mattrõl készült felvételek adják, aki hosszú idõ távlatából emlékszik vissza a lánnyal folytatott viszonyra.
 
A fõszerepet Kieran O\"Brien alakítja, aki a rendezõ elõzõ filmjében, a Non-stop partiarcok-ban is szerepelt. A Lisát alakító hölgy azonban - aki Winterbottom elmondása szerint nem hivatásos színésznõ - kérte, hogy neve ne jelenjen meg a stáblistán, mivel zavartalanul szeretné folytatni egyetemi tanulmányait.

A történet intimitása ellenére a film forgatása nyitott és õszinte hangulatban zajlott le. Az elsõ próbák után a két fõszereplõnek még lehetõsége volt kiszállni a projektbõl, ám a rendezõ szerint mindenki hamar alkalmazkodott a különleges körülményekhez, és a szereplõk könnyedén "továbbléptek" az imitált szexjeleneteken, hogy a kamerák valódi szeretkezést rögzíthessenek.

Bár a filmet még nem kapott korhatáros besorolást a cenzoroktól, a rendezõ optimista. Szerinte a fellációt és ejakulációt ábrázoló jelenetek jelenthetik majd a legnagyobb problémát, azonban elmondása alapján "azokat bármikor kivághatjuk".

"A Nine Songs úgy fest, mint egy pornó, de olyan a hangulata, mint egy romantikus filmnek" - írta Winterbottom alkotásáról Derek Malcolm, a Guardian filmkritikusa. "A szex a filmben a pár kapcsolatának támaszát jelentõ metaforaként jelenik meg, amelyet Winterbottom a tõle megszokott érzékeny ábrázolásmódban jelenít meg."


[origo]