Ondókörút (18+)

Mibõl áll?

Nem árt különbséget tenni az ondó (más néven sperma) és a spermium között. Maga az ondó - a spermiumot védõ folyadék - biztosítja, hogy a termékenyítõsejt (a spermium) a lehetõ legnagyobb biztonságban érkezzen meg a célállomáshoz. Összetevõk tekintetében a férfi ondója nem egyéb, mint egy multivitamin-üdítõ, ugyanis - magukon a spermiumokon felül (1%) - C-vitamint, kalciumot, klórt, koleszterint, citromsavat, kreatint, fruktózt, tejsavat, magnéziumot, nitrogént, foszfort, káliumot, nátriumot, B12-vitamint és cinket tartalmaz.

forrás: [origo]

Az ondó nem egy helyen keletkezik, hanem a herék és mellékherék (5%-ban), a prosztata (10-30%), a Cowper-mirigyek (2-5%) és az ondóhólyag (45-80%) közremûködésével termelõdik, majd ejakuláció során a húgycsövön át távozik. A sperma kilökõdését az elõváladék elõzi meg, ami lúgos kémhatásának köszönhetõen megtisztítja a sperma útját, és közömbösíti a vizelet savait.

A spermiumok 60-90 napon át a mellékherékben nõnek és érnek, és ennyi idõ szükséges ahhoz, hogy érett spermiumok keletkezzenek. A spermiumok egészséges fejlõdését különbözõ mérgek és a nem ideális hõmérséklet akadályozzák. Amennyiben a herékben túl magas a hõmérséklet, a fejlõdés megszakad, a sperma pedig megsemmisül. Túl alacsony hõmérsékleten habár a sperma nem pusztul el, az érés abbamarad. A legideálisabb hõmérséklet a 35 °C, a herék ezért is helyezkednek el a testen kívül.

Minél több, annál jobb

Az ondó mennyisége sok férfi számára a fokozott libidó, a termékenység és szexuális teljesítõképesség szimbóluma is egyben, vagyis minél több az ondó, annál nagyobb a gyönyör, az élvezet. Az ejakuláció során általában 2-6 ml mennyiségû ondó távozik a húgycsõbõl. Ennél kevesebb mennyiség esetén a prosztata vagy az ondóhólyag elváltozásáról van szó, és a szakirodalom alultermelésrõl beszél, míg 6 ml fölött túltermelésrõl.

Ami az ondó mennyiségi befolyásolását illeti, sokak szomorúságára még nem találták fel azt a csodaszert, ami meghatványozná annak milliliterjét, habár tapasztalatok szerint a cink, a püspöksüveg (Horny Goat Weed) és az aminosavak javítják a mennyiségi arányokat. Ehhez társulnak olyan tényezõk, mint a kor vagy a készen kapott génkombináció (amin a férfi nem tud változtatni), és természetesen a táplálkozás és az életvitel. Habár az ondó mennyisége férfinként másképp alakul, egy biztos, a spermák számát illetõen mindenki milliomosnak számít, ugyanis egyetlen ejakulátumban 40-tõl 600 millió spermium található.

Ízvilág

Egyéne válogatja, hogy ki miként viszonyul az ondó ízleléséhez. Vannak, aki mézédes nedûként kóstolják a férfi nedvét, míg mások fintorgó arccal utasítják el a felkínált folyadékot. És valóban, a férfi - és annak habitusai - valóban befolyásolják a sperma ízét. Hiszen, aki reggelire cigi helyett ananászlevet fogyaszt, bizony kellemesbb ondót produkál. Rég bizonyított ugyanis, hogy a szervezetbe juttatott táplálékok és egyéb anyagok nagyban hozzájárulnak a sperma ízéhez,de a csodapirulát  mûködõképesek lehetnek, hisz a természetes összetevõket - jó esetben -, magas koncentrációban tartalmazzák.

A káros hatásokat azonban, mint amilyen a kávé, az alkohol, a cigaretta vagy egyéb drogok, ezek sem tudják semlegesíteni. A mindent legyõzõ csodaszer eljöveteléig együnk sok kivit, zellert, görögdinnyét, áfonyát, szilvát, és igyekezzünk minimálisra redukálni a kávé-és sörfogyasztást, és a fokhagymához is csak akkor nyúljunk, ha nem készülünk spermakóstoltatásra.  

Sûrû vagy híg

Az ondó állaga napról-napra változik, állandó sûrûség nem létezik, ami szintén a szervezetet érõ számos hatásnak köszönhetõ. A rendszeres szex, a mozgás és a szervezetbe juttatott tápanyagok ez esetben is a legmeghatározóbbak, de a testhõmérséklet is nagyban hozzájárul a sperma sûrûségéhez (elég például csak arra gondolni, hogy a szûk ruha okozta súrlódás mennyire felmelegíti a nemi területeket). A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a fehérje tartalmú ételek (például a tojásfehérje, a zselatin) besûrítik az ondót, míg a búzacsíra, az omega-3-olajak, a szelénium és a cink javítják az ondó állagát.


Színárnyalatok

A sperma színe általában fehéres-sárgás-tejszínû, ha azonban rózsaszínes, pirosas vagy barnás színt ölt, azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen ezek vérre utaló jelek, míg az erõsen sárgás színárnyalat gennyre utal.

forrás: [origo]

Átadható fertõzések

A testnedvek találkozásakor természetes, hogy baktériumok és ne adj" isten vírusok átadása is bekövetkezhet, nem kivétel ez alól az ondó sem. A spermiumokon keresztül átadható szexuális betegségek közé tartozik a chlamydia, a nem gonococcusos eredetû fertõzések , a citomegalovírus, a gonorrhea és a HIV is. Természetesen az ondóval való érintkezés nem csak közösülés útján valósulhat meg, hanem szájon át éppen úgy.

A spermiumok mozgásában meghatározó, hogy - a hüvely savas kémhatásának ellensúlyozásaként - az ondó maga enyhén lúgos kémhatású (pH 7,2), ugyanis savas közegben a spermiumok mozgásképtelenné válnának. (A méhnyakszáj nyálkahártyája már lúgos).

Ondó nélküli élvezet

Habár az ejakulátum a szexuális beteljesülés kísérõje, mégis az orgazmust más mechanizmuosk mûködtetik, mint a magömlést, és az ejakuláció bekövetkezése még messze nem jelenti, hogy a férfi eljutott a csúcsra. Az ejakulációnak különbözõ változatait különbözteti meg az orvostudomány. Ezek többek között a korai magömlés, az ejakuláció teljes elmaradása (anejakuláció), míg ha az ejakulátum visszafele, a húgyhólyagba ürül, retrográd ejakulációról beszélünk.

Elsõ esetben - az orgazmus ellenére - sem következik be a magömlés, aminek hátterében legtöbbször az ondóvezeték eltömõdése, a nem elégséges ondófolyadék vagy a prosztata egyéb elváltozása áll. (Egészen kivételes esetben elõfordul, hogy valaki ondóhólyag vagy prosztata nélkül jön a világra). Retrográd ejakuláció esetében az urológus általában spermiumot talál a vizeletben, és legtöbbször a prosztata eltávolítását követõen jelentkezik, de a háttérben pszichés okok, netán cukorbetegség, alkoholizmus és szklerózis multiplex is meghúzódhatnak.

Ondóreceptek

Az interneten számos olyan receptet talál az ember, ami a sperma diétás, netán bõrápolási elõnyeit feszegeti. Példának okáért egyik recept szerint vigyük fel partnerünk ondóját az arcunkra (semmiképp ne hagyjuk ki a szem körüli területeket, és a ráncoknak dupla mennyiséget adjunk), ugyanis a C- és B12-vitaminnak köszönhetõen a bõr kisimul, a száraz bõr üde és rugalmas lesz újra. Az ondóban található cink pedig az aknék hatásos ellenszere. Sõt, ha a pakoláson felül esténként egy kiskanálnyi mennyiséget a szervezetbe is bejuttatunk (magyarul lenyelünk), a hatás fokozható. Cink belülrõl, cink kívülrõl, és az arc újra hibátlan és üde lesz.

Ha pedig már a sperma fogyasztásánál tartunk, miért ne diétázhatnánk az ondó segítségével. Az ondós salátadresszing például kiválóan alkalmas erre a célra. A neten talált recept értelmében keverjünk össze egy adag spermát egy kanál balsamico ecettel, olivaolajjal, 2 teáskanál citromlével, hintsük meg petrezselyemmel, bazsalikommal, oregánóval és õrölt borssal, és fogyasszuk egészséggel. Desszert gyanánt pedig szolgáljuk fel az ondópudingot, amihez nem kell egyéb, mint egy adag sperma, instant puding és tej.

Vigyázat! Csakis és kizárólag olyan ondó fogyasztása javallott, aminek tulajdonosa nem szenved nemi betegségben, illetve a fogyasztó ne legyen allergiás a spermára és érzékeny a tesztoszteronra. Ezenfelül az ondó kólával való keverése is tilos, a két anyag reakciójának következményeként az üdítõ színanyaga kiválik, az ital pedig különleges állagot ölt. Valamint bûncselekményt követ el az, aki más ételét, italát - a másik beleegyezése nélkül - ondóval fûszerezi. Jó étvágyat!


[origo]