Nemek és illatok (18+)

A pszichiáterek, nem is olyan régen még a mentális zavarok közé sorolták a homoszexualitást, mára már azonban számos kísérlet támasztja alá, hogy az emberek egy része eleve homoszexuálisnak születik, és szó sincs mentális eltévelyedésrõl. Lelkileg pedig akkor egészséges egy ember, ha felismeri és elfogadja saját szexuális identitását, és képes azt saját énképébe is beleilleszteni.

A tételt igazolja a Psychological Science-ben olvasható egyik kísérlet is, miszerint homoszexuálisok és heteroszexuálisok - szexuális orientációjuk függvényében -, más-más illatanyagokat részesítenek elõnyben. A kísérlet során heteroszexuális és homoszexuális férfiak és nõk különbözõ hónaljizzadságokra adott reakcióit hasonlították össze. A kísérletben hat-hat heteroszexuális férfi és nõ, illetve szintén hat-hat homoszexuális férfi és nõ vett részt. A kísérlet elõtt kilenc napig egyikük sem használhatott szappant, izzadsággátlót, sampont, vagyis olyan szert, amivel befolyásolható a test illatanyaga.

forrás: [origo]

Nem borotválhatták hónaljszõrzetüket, és nem fogyaszthattak csípõs ételt sem. A kilencedik nap végén mindegyikük hónaljához gézlapocskákat rögzítettek, 24 óra elteltével eltávolították azokat, majd az izzadsággal átitatott gézdarabokat kis üvegcsékbe helyezték. A kísérlet következõ lépésében 20-20 heteroszexuális férfit és nõt, illetve 20-20 homoszexuális férfit és nõt kértek fel arra, hogy szagolják meg az üvegbe zárt gézdarabokat, és értékeljék azokat. A résztvevõk természetesen nem tudták, hogy az egyes illatminták kihez tartoznak. Valamennyi minta kellemetlen volt, mégis a szaglók néhányat nagyon, míg másokat kevésbé találtak kellemetlennek.

A kísérlet eredménye szerint a kutatók az alábbi következtetéseket vonták le: A homoszexuális férfiak és nõk, a heteroszexuális résztvevõkhöz képest, teljesen eltérõ illatmintákat választottak. A kísérlet során derült fény arra, hogy férfiak és nõk nemi hovatartozásuk alapján jelölték meg az egyes "illatmintákat". A heteroszexuálisok a heteroszexuálisoktól vett izzadságmintát részesítették elõnyben, míg a homoszexuálisok az azonos nemûek illatanyagát választották. Kiugró eredmény a homoszexuális férfiaknál volt megfigyelhetõ, akik nagy százalékban választották meleg férfiak gézlapocskáit, míg a heteroszexuális férfiak illatmintáit nagyon kellemetlennek ítélték meg.

Kutatók szerint a nemi hovatartozás alapján az illatanyagokra adott reakciók is eltérõek. Ez pedig alátámasztja azt az állítást, hogy a nemi identitásnak olyan biológiai alapjai vannak, amelyek a különbözõ testnedvek termelésében, ezek érzékelésében, illetve az ezekre adott válaszreakciókban is meghatározó szerepet játszanak.


[origo]