Nem védekeztem, mit tegyek?

Nem védekeztem, 24 órán belül vagyok, mit tegyek?

Nõgyógyászhoz kell fordulni minél hamarabb. Sürgõsségi ambulanciák mûködnek országszerte, ha ilyen nincs a közelben, egy nõgyógyász, vagy családorvos mindig elérhetõ. A sürgõsségi tablettát minél hamarabb vesszük be a szeretkezéshez képest, annál biztosabb a hatása. Ne feledjük, védekezni legközelebb elõre kell, mert ezek a tabletták rendkívül nagy megterhelésnek teszik ki a szervezetet!

Nem védekeztem, 72 órán belül vagyok még, mi a teendõ?

Ugyanaz, mint 24 órán belül, csak a hatásfok kisebb, mint ha rendszeresen tablettával védekeztél volna. Bár ezek a tabletták hatásosak 72 órán belül, hatásfokuk annál nagyobb, minél hamarabb szedik be a szeretkezés után.

Egy héttel ezelõtti nem védekezett szeretkezés után vagyok, és csak most "ébredtem" mit tegyek?

1 héten belüli esetben spirál felhelyezésével meg lehet gátolni a teherben maradást a beágyazódás gátlásával. Nem 100%-os módszer, nem szült nõknél ezután célszerû levenni a spirált.

Nem kell védekezni semmivel, fõleg gyógyszerrel nem, hiszen 72 órán belül, 1 héten belül van az utólagos védekezési módszer. Helyes ez így?

Nagyon hibás szemlélet. Az utólagos tabletták a mindennap beveendõ tabletták hormonmennyiségének 3-5-szörösét tartalmazzák egy napi bevitel alkalmával. A hirtelen nagy mennyiség felboríthatja a ciklust, vérzést indukálhat. A tabletták után kimaradhat a vérzés is, így az izgalom, hogy mégis teherbe esett-e, még hosszabb ideig fennáll. Azzal, hogy néha egy-egy nagyobb hormonmennyiséget viszünk be, ami ráadásul nem is biztos hatású, nem teszünk jobbat a szervezetünknek, mintha 21 nap szedés, 1 hét szünettel folyamatosan kisebb mennyiségû hormont juttatnánk a szervezetbe biztonságos védelmet nyújtva.

Hány féle sürgõsségi megoldás van?

72 óra - Sürgõsségi tabletta
1 hét - Spirál felhelyezése. Jobb lehet, mint egy esetleges abortusz. A nõgyógyászok nem szívesen helyeznek fel nem szült nõknek spirált az esetleges gyulladások miatt, tervezetten igen káros ez a megoldás.

Hány sürgõsségi alkalom lehet 1 hónapban?

Tervezetten egy se legyen. Csak utólag, a védekezés elmulasztását követõen fogadható el ez a megoldás (jobb, mint egy abortusz). Tervezni más módszerekkel kell. Egy hónapban 1 alkalomnál ne kerüljön rá sor többször, mert panaszokat okozhat, erõs hányingert, vérzészavart, vérzéskimaradást.

Biztonságosak e a sürgõsségi tabletták?

Biztonságosak, de ez a módszer sem éri el a 100%-ot, a hatásfok függ az esemény óta eltelt idõtõl. A nagyobb biztonságért ajánlatos a tablettát mielõbb bevenni.


Magyarországon létezik-e injekcióval történõ terhességmegszakítás?

Nem létezik. Régen volt olyan hormonális injekció, amelyet pár hetes terheseknek adtak. Terhesség esetén nem történt semmi, ha nem volt terhes a nõ, vérzés következett be, tehát az injekció következménye nem az abortusz volt.

Magyarországon használják-e az abortusztablettát?

Nem használják.

Hogyan lehet hozzájutni a tablettához Magyarországon?

Jelenleg nem lehet hozzájutni.

Lesz e abortusztabletta?

Többek között ezen a módszeren dolgoznak a kutatók, hogy megbízható, biztonságos módszer legyen, megfelelõ szigorú keretek között alkalmazva, hogy ne lehessen visszaélni vele.

Mikor használható az abortusztabletta?

Jelenlegi álláspont szerint a terhesség 8.

Milyen feltételekkel alkalmazták a WHO program keretében?

Legalább két alkalommal rövidebb kórházi tartózkodást igényel. Az anyag használata spontán vetélést okoz (hatóanyagának neve: mifepriston), görcsökkel és vérzéssel jár. A problémát az okozza, hogy spontán vetélés után általában méhkaparás szükséges. Erre azért van szükség, mert a spontán abortusz után esetleg fellépõ lázas gyulladás, vérzészavarok, az esetleges késõbbi teherbeesés nehezítettsége elkerülhetõ legyen. Tehát ami miatt a laikusnak szimpatikus megoldás lenne (tabletta bevétele, és kész), azt az elõnyt jelenleg nem nyújtja. A másik probléma, hogy a kórházi tartózkodások miatt az eddigi "titkosság" (délelõtt bemegyek, délután kijövök, a család mit sem sejt) megszûnik.

A világon használják-e az abortusz tablettát?

Néhány éve WHO program keretében használták. A gyógyszer törzskönyvezését, az abortusz ellenes csoportok kampánya megakadályozta pár éve. Jelenleg folyamatban van több hasonló készítmény törzskönyvezésének elõkészítése.


[origo]