Munkahelyi szex (18+)

A munkahelyi szokások az utóbbi idõkben jelentõsen megváltoztak, az óriási, sok embert foglalkoztató irodaházak mellett a dolgozók egyre gyakrabban vesznek részt olyan kötelezõ programokon, amelyek a céges csapatépítést szolgálják. Ezek eredménye, hogy mind több idõt töltenek együtt, és az összezártság, legyen az irodai légtér vagy egy vidéki hétvége, az ellentéteket, de a vonzásokat is erõsítheti. A valószínûsége tehát annak, hogy két kolléga vagy üzlettárs egymásba gabalyodik, meglehetõsen nagy. Az azonban, hogy milyen a szereposztás, egyáltalán nem mindegy. Egészen más helyzetben vannak a nõk és a férfiak, sõt, az sem mindegy, hogy a felettes nõ, avagy férfi.

forrás: [origo]

Felmérések igazolják, hogy manapság sokkal több nõ vállal állást, mint korábban, és hetente átlagosan ötvenkét órát töltenek a munkában, ami egyértelmûen azt jelenti, hogy sokkal többet vannak munkatársaik, mint a családjuk és barátaik körében. Leginkább a nõk azok, akik kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek, ha egy felettes megkörnyékezi õket, és õk azok, akik jól teszik, ha vigyáznak elért pozíciójukra. Nõi fõnökök ritkábban keverednek olyan munkahelyi szexuális kapcsolatba, ami csak a trófeáról szól, mivel tudják, milyen kényes viszony lehet ez és mennyi bonyodalom származhat belõle. Persze ha elsöprõ érzelmekrõl van szó, nekik is nehéz nemet mondani, s ez nem is mindig sikerül.

Nem mindegy, hogy pontosan milyen kapcsolatról van szó (õszinte szerelem, szexuális viszony, erotikus játék), ki a felettes, ki a kolléga, ki az igazán szerelmes ki az, akit ejtenek és ki az, aki pusztán kihasználja a helyzetet. Nem is beszélve a munkahelyi pletykákról és a rosszmájú kollégákról. Néhány vállalat alapból ellenzi a munkahelyi viszonyokat, és ebbõl kifolyólag könnyen kerülhet sor kirúgásra vagy áthelyezésre, míg másutt nagy súlyt fektetnek a csapatépítõ tréningekre, ahol a munkatársak alaposan meg- és kiismerhetik egymást, így az esetleges románcoknak is elejét vehetik, vagy pont hogy megalapozhatják azokat.

Elõnyök
Habár az irodai szerelem a legtöbb ember képzeletében kimerül a fõnök-titkárnõi viszonyban, felmérésekkel igazolt, hogy az irodai kapcsolatok többsége jóval tartósabb, mint a nyaraláson vagy egy diszkóban kialakult románcok. Sõt mi több, a tartós házasságok bizonyos része szintén irodai viszonyból kezdõdött. Hozzáértõk szerint a dolog lényege abban áll, hogy a munkahelyen az embereknek alkalma nyílik rá, hogy mindenféle élethelyzetben megismerjék a másikat, fény derül a másik mániáira, idegesítõ szokásaira, hangulatváltozásaira és hétköznapi arcára. Olyan ez, mint egy tartós együttélés, amikor idõvel mindenre fény derül. Kutatók szerint a munkahelyi szerelem vagy egy kiadós szex hatékony munkavégzésre serkenti a dolgozót, és a pozitv életérzés, a megfelelési vágy - vagyis a szerelem állapota - meghatványozza az ember energiáját, és sokkal jobban teljesít.

Forró terep
A munkahelyi kapcsolat távol a statisztikák világától és a pszichológiai következtetésektõl, nagyon is forró terep. Egy szerelmes vezetõ szemszögébõl vizsgálva a dolgot, nagyon nehéz megállni, hogy a beosztott kedvessel ne kivételezzen, és hogy teljességgel palástolja érzelmeit. A megkülönböztetett bánásmód miatt a kedvesnek is adódhatnak nehézségei a kollégák körében, és idõvel szinte elkerülhetetlenné válnak a munkából és a magánéletbõl eredõ konfliktusok. Ismert ezen viselkedés ellentettje is, nevezetesen, hogy a kivételezés látszatát is elkerülve a fõnök a korábbinál nagyobb elvárásokat támaszt friss kedvese felé. Különösen jellemzõ ez, ha a viszony kizárólag szexuális, hisz a felettes ezzel a módszerrel is a beosztott tudtára adhatja, hogy nem kíván komolyabb hangsúlyt adni a kapcsolatnak. Tovább nehezíti a dolgot, ha még titkolni is kell a románcot, bár az esetek többségében pont a lebukás veszélye teszi izgalmassá a viszonyt. Nõi felettes esetén a férfiak mindenképp számoljanak a nõ magas elvárásaival. A kolléganõkkel való könnyed flört miatt hamar megüthetik a bokájukat, bár az esetek többségében a legtöbb férfinak már maga a beosztotti pozíció problémát jelent.


Ha már megtörtént...

Amennyiben megtörtént a baj, beleszerettünk egy munkatársunkba vagy lefeküdtünk vele,  érdemes néhány alapszabályt lefektetni és azokat következetesen be is tartani.

Elsõ és legfontosabb a magánélet és a munka különválasztása. Természetesen az ember képtelen drasztikusan kettéválasztani az otthoni és a munkahelyi énjét, de a kapcsolat érdekében érdemes megpróbálni.  A munkaidõ csakis és kizárólag a munkáról szóljon, és a szerelem - netán a szex - színhelye se az iroda legyen, ha ez megoldható. Munkánkban ne az vezéreljen minket, hogy milyen viszonyban vagyunk vagy szeretnénk lenni kollégánkkal, ezt hagyjuk meg késõbbre. Teljesítményünkért ne magánéleti viszonzást várjunk, és érzelmekkel ne zsaroljuk beosztottunkat vagy fõnkünket.

Komoly szerelmi viszony esetén egyértelmû, hogy amennyiben valakit elutasítanak vagy elhagynak, nem marad más választása, mint hogy áthelyeztesse magát vagy új munkahely után nézzen. Ennek lehetõségét is érdemes számba venni, hisz kevés olyan ember van, aki megbántottságán vagy fájdalmán képes úrrá lenni, és úgy tenni, mintha mi sem történt volna.

A legtöbb irodai románc idõvel a karrierépítés egyik legfontosabb eszközévé válik. Sokan úgy gondolják, hogy az elõléptetés a szex fejében a legalapvetõbb dolog, és nem csinálnak lelkiismereti problémát az ügybõl. Valójában azonban könnyen megbosszulhatja magát a nem kiérdemelt pozíció, fõleg ha teljesen alkalmatlan rá valaki, és ugye a pletykák is hamar szárnyra kapnak, ha kiderül egy titkos románc, a pozíciók sokak szemében megkérdõjelezhetõvé válnak.

forrás: [origo]

Nem árt, ha az ember megpróbálja a lehetõ legjobban kiismerni jövendõbeli partnerét, hiszen a pozícióból kifolyólag a késõbbiekben könnyen elõfordul, hogy a düh és a bosszú áldozatává válik az ember.

Sokan attól sem riadnak vissza, hogy szeretõjüket munkahelyi kémkedésre bírják, hiszen valóban nem árt tudni, hogy ki mit suttog az ember háta mögött. Annál pedig mi sem egyszerûbb, mint egy szívet felkorbácsolni és a szerelem nevében nyomoztatni vele. Mindenképp óvakodjunk az ilyen helyzetektõl, mert két szék közül könnyen a pad alatt vagy az utcán találja magát az illetõ.

Nem árt szem elõtt tartani azt az aprócska tényt sem, hogy a kollégák és kolléganõk - netán exek - nem nézik jó szemmel a munkahelyi románcot, és rosszindulatú megjegyzésekkel elmérgesítik a helyzetet és pokollá teszik a felek életét.

Néha persze elõfordul, hogy valaki képtelen tûrtõztetni magát, és a vágy helyben kielégítést parancsol. A fejvesztés után érdemes belenézni a tükörbe, nehogy rúzsfoltos inggallérral és zilált hajjal állítsunk be a következõ tárgyalásra. Ez ellenszenves, és csak feleslegesen irritálja a kollégákat.

Ne feledkezzünk meg a technika vívmányairól sem. A bekamerázott irodák mindennaposak, a munkahelyi e-mailek legtöbb helyen mentésre kerülnek, és sok esetben még a számítógépeket is megfigyelik.


[origo]