Mr. Meleg (18+)

A gyõztes nem csak a Mr. Gay Hungary 2006 címet viselheti egy éven keresztül, de augusztusban Amszterdamba indul a Mr Gay Europe 2006 címért is. Az ottani gyõztes egy évig képviselheti a meleg közösséget az unió tagországaiban felmerülõ melegjogi esetekben, épp ezért tartják nagyon fontosnak a szervezõk, hogy az esztétikus külsõ mellett az intelligenciát és a pozitív fellépést is pontozzák. A tavalyi eset jól példázza, hogy komolyan veszik az Európa melege címet, ugyanis az eredeti gyõztest megfosztották rangjától, amiért nem tudott megfelelni a legfõbb elvárásnak, miszerint "nyilvános szerepléseivel köteles a mindenkor elvárható magatartást tanúsítani".

Hogy az elképzelés mûködik-e, nehéz kideríteni, látványos nagyköveti ténykedésre utaló jelek nincsenek, mindazonáltal a verseny népszerûségének rohamos emelkedése azt mutatja, a rang csábító. Persze a téma maga is kényes, így talán a vitatott melegjogi esetek inkább a háttérben húzódnak, és a melegek képviselõje is a médiafelhajtástól távol végzi hathatós munkáját.
A döntõ helyszínén úgy tûnt, a helyes pasik egyaránt beindították melegek és heterók fantáziáját, a Club Bohemian Alibi színpadának környékén mozdulni sem lehetett az izgatottan fotózó tinilányoktól és a szemüket legeltetõ fiúktól. Ez már önmagában jó jel, mivel áttörni látszik a meleg és heteró közösségek közösségi életét elválasztó láthatatlan fal, a döntõt, de magát a verseny folyamatát is jóval több heteroszexuális kísérte figyelemmel, mint tavaly, nem beszélve a sajtó ugrásszerûen megnõtt érdeklõdésérõl.

Az est házigazdái és a zsûri tagjai között is képviseltették magukat a szimpatiztáns celebritások, Havas Henrik mellett (aki legújabb könyvéhez gyûjtött ihletet) Galambos Dorina és Dukai Regina, aki örömtelinek tartja, hogy az ehhez hasonló események láthatóvá teszik a melegeket, ami sokat lendíthet a homoszexualitás elfogadásán. Õ maga is részt kíván venni az elõítéletek felszámolásában többek között azzal, hogy legújabb videoklipjében egy döntõs fiú is szerepet kap.

A gyõztest éjfélkor,  tapsvihar kíséretében hirdették ki, aki a közönség és a zsûri döntése alapján megválasztott hipnotikus tekintetû, leginkább az RHCP énekesére, Anthony Kiedisre hajazó Gyöngyösi Nándor lett. Az eredetileg gazdasági informatikus végzettségû Nándi otthonosan mozgott a színpadon. Kihívóan flörtölt a zsûrivel meg a lábai elõtt tomboló fiúkkal és lányokkal. A verseny emlékezetes pillanata volt, amikor jégkék fürdõnadrágjához hófehérprémes usankát és lábszárvédõt viselve lépett a színpadra, vállán nyilakkal teli puzdrával.

Persze minden szépségversenyt követõen elindulnak rosszindulatú pletykák. Nem volt ez másképp most sem. Volt, aki azt hangoztatta, a verseny már a zsûrizés és a szavazás elõtt eldõlt, de olyan elégedetlenkedõrõl is tudunk, aki szerint a színpadon felvonuló fiúk nem képviselték a sokszínû meleg ízlést. A Mr. Gay Europe licenctulajdonosa, Morten Ruda ellenben elégedett volt a verseny lebonyolításával és az eredménnyel is. Szerinte az idei gyõztes személye éppenhogy segít eloszlatni Magyarországon azt a sztereotípiát, miszerint minden meleg férfi feminin. Elmondta, hogy ez a megmérettetés nem öncélú magamutogatás, hanem a melegek elfogadását és önelfogadását célul tûzõ rendezvény. A versenyben részt vevõ országokban ezért nem kizárólag a férfiszépség az elsõdleges szempont.


Akárhogy is, az európai forduló napján a hazai meleg közösség egyöntetûen kell, hogy szorítson Nándinak, részben, mert már a tavalyi magyar induló is esélyes volt a gyõzelemre, részben pedig azért, mert ez komoly hasznot hozhatna a melegek számára. A gyõzelemmel az Unión belül a magyarországi meleghelyzet és az esetleges homofób túlkapások azonnal fókuszba kerülnének, de fontos lenne azért is, mert arra is esélyt kínálna, hogy még több nemzetközi rendezvényt,  köztük a Eurogamest, az európai melegolimpia rendezési jogát is megkaphassa Budapest 2011-ben.

A melegeket érõ diszkrimináció ellen számos eseményt szerveznek világszerte. Ilyen például az idén Chicagóban megrendezett Gay Games, amelyet melegolimpiaként is emlegetnek - ez a napokban zárult. Szintén nagyszabású meleg-sporteseménynek számít a július 29-én kezdõdõ Out Games, melyet Montrealban rendeznek, ezen túlmenõen a világ számos nagyvárosában a hazai Budapest Gay Pride fesztiválhoz hasonlóan megrendezik a melegfelvonulásokat. A rendezvénysorozat csúcsa a Word Pride, melyet idén augusztusban Jeruzsálemben tartanak.

forrás: [origo]

A meleg büszkeség napján, de általában minden meleg rendezvényen részt vevõk szeretnék felhívni a figyelmet a melegek elleni diszkriminációra és arra, hogy a meleg és leszbikus felszabadítás bölcsõjének is nevezett New York-i Christopher streeti incidens óta sem szûntek meg a homoszexuális emberek elleni erõszakos cselekmények. 

Szerencsére a hazai meleg szervezetek sem tétlenkednek. Itt van mindjárt egy nagyszabású társasági és sportesemény, melyet az ATLASZ LMBT szervez. Október 21-én hazánkba jönnek a melegvilág legjobb táncosai, hogy összemérjék tudásukat a Budapesten egyidejûleg megrendezésre kerülõ Samesex (Azonos nemûek) táncvilágbajnokságán, és a hazai alapítású nemzetközi versenyen, a Csárdás Cupon. A mostanában egyre népszerûbb latin és standard táncokban jeleskedõ azonos nemû párok közt számos heteroszexuális táncos is indul. Az ehhez hasonló rendezvényeken, ahol melegek és a melegekkel szimpatizáló heteroszexuális emberek egymás mellett vonulhatnak, sportolhatnak, megismerhetik egymást, hamar eloszlanak a gondolatok közt megbúvó elõítéletek.

Nagyjából ezt az üzenetet hordozza Nándi, a gyõztes hozzáállása is, szerinte a legfontosabb, hogy ki kell lépni végre a fénybe, és helyre kell tenni a melegek megítélését anélkül, hogy ezt bárkire ráerõszakolnák. Nem szabad rejtõzködni, s a boldogságot úgy kell megélni, hogy azzal ne zavarjunk másokat. "Ahányszor lehetõségem lesz, annyiszor fogom elmondani, hogy nem szabad mások boldogsága érdekében a magunk boldogtalan életét élni."


[origo]