Mikropénisz (18+)

A mikropénisz (mikrofallusz) olyan átlagon aluli méretet jelöl, ami már születéskor látványosan kisebb, mint a megszokott, és felnõtt korban is a normál méretenek alig fele. A mikropénisz kialakulására számos magyarázat létezik. A magzat fejlõdésekor nagyon sokáig nem lehet megmondani, hogy nõi vagy férfi nemi szervek fejlõdnek majd ki a késõbbiekben. Tény azonban, hogy ugyanabból a szövetbõl alakul ki a csikló, mint a hímvesszõ, és ugyanabból a szövetbõl fejlõdik ki a herezacskó, mint a szeméremajkak.

forrás: [origo]

A folyamat azonban annyira komplex és annyira bonyolult, hogy néha bizony hiba csúszik a rendszerbe, és a nemi szerv kifejlõdése rendellenesen megy végbe. Sokszor a nem elegendõ tesztoszteron okozza a problémát, de elõfordul, hogy a magzatnál elkezdenek kialakulni a férfi nemiszervek, de a gyermek a továbbiakban nem reagál a tesztoszteronra (férfi hormon), így megreked a fejlõdés. Elõfordul azonban, hogy genetikailag öröklõdik a baj, vagy különféle tünetcsoportok (Klinefelter Szindróma, Turner Szindróma, Down Kór) felelõsek a mikropénisz kialakulásáért.

Mit tehetünk?
Fontos, hogy a szülõ utánajárjon a problémának, és kérje ki gyermekorvos, urulógus, endokrinológus és genetikus kutatók véleményét, hogy közvetlenül a szülés után a gyermek neme még megváltoztatható-e. Amennyiben a mikropénisz hormonális okokból kifolyólag alakult ki, úgy speciális tesztoszteron kezeléssel még elérheti a hímvesszõ a normál méretet. Mûtéti beavatkozással, ileltve gyógyszeres kezeléssel is érhetõ el siker. Felhívjuk férfi olvasóink figyelmét, hogy rendkívül ritka jelenségrõl beszélünk!


[origo]