Megtalálták az orgazmus-generátort

A University of Cincinnati kutatói lokalizálták a gerincvelõben azokat az idegsejteket, amelyek az ejakulációt irányítják. A felfedezés új utakat nyithat a korai magömlés problémájának kezelésében, illetve reményt nyújthat a szexuális funkciók zavaraival küzdõ gerincvelõi sérülteknek is.

forrás: origoLique Coolen neurológus és kollégái patkányokkal végzett kísérleteik során egy olyan sejtcsoportra összpontosítottak a gerincvelõ ágyéki területén, amely normális állatokban csak akkor volt aktív, amikor megtörtént az ejakuláció. A patkányoknak olyan mérgezõ anyagot adtak be, amely csak ezt a sejtcsoportot pusztította el. Az eredmény: az állatok egyébként normális szexuális viselkedésének legutolsó lépése összezavarodott. A beinjekciózott hímek továbbra is érdeklõdtek a nõstények iránt, volt erekciójuk, üldözõbe vették és meghágták ellenkezõ nemû társaikat, de soha nem jutottak el a végkifejletig.


Ajánlat


Climax generator found
További információk a Nature Science Update oldalain, angol nyelven.

A gyönyör átmérõje
2001. október 25. Elképzelhetõ, hogy a pénisz mérete - és fõleg vastagsága - nem csak elhanyagolható mértékben játszik szerepet a nõk szexuális kielégülésében.
Normális esetben az agy szerepet játszik az ejakulációs reflexben. Elõfordulhat azonban, hogy a deréktól lefelé bénult férfiak akkor is képesek orgazmusra, ha az agy és a gerincvelõ alsó része közötti kapcsolatok súlyosan károsodtak. Coolen és más kutatók ebbõl arra következtetnek, hogy gerincvelõi idegsejtek generálják az ejakulációs reflexet: a bejövõ jeleket a péniszben lévõ érzõ idegsejtektõl kapják, s ennek hatására hozzák mûködésbe azokat a mozgató idegsejteket, amelyek az ejakulációt okozzák. Ugyanez a sejtcsoport küldhet az ejakuláció után információkat az agynak, ahol a gyönyörérzet kialakul.


[origo]