Megint a webkeresésben újít a Google

A Google egy, sajtó számára rendezett nyílt nap keretein belül mutatta be legfrissebb újításait kaliforniai fõhadiszállásán. Miután a cég egy rakás kiegészítõ szolgáltatást fejlesztett a Gmail levelezõtõl a Google Earth térképszoftverig, a mostani eszközök megint elsõsorban a webkereséshez kötõdnek.

Címkézés és megosztás

A cég egy olyan online jegyzetfüzetet fejleszt, amelynek segítségével a felhasználók el is tárolhatják a keresési eredményeket. A "notesz" a számítógép képernyõjének sarkában jelenik majd meg egy külön ablakban, és a jövõ héttõl lesz elérhetõ. A linkeket nem csak tárolni, hanem megosztani is könnyebb lesz a regisztrált Google felhasználók között a co-op funkció segítségével.
 
Ez az újítás lehetõvé teszi majd, hogy a felhasználók címkék segítségével kategóriákba rendezzék a linkjeiket, és átküldjék azokat ismerõseiknek. Hasonló funkciót jelenleg a Yahoo által birtokolt del.icio.us linktár kínál a felhasználóknak. A címkéket nem csak netezõk, hanem a Google keresõje is használja majd: a keresési eredmények mellett a felhasználó érdeklõdési körébe tartozó találatokat is kilistáz majd ezek alapján.

Segédprogramok a munkaasztalra

A cég bemutatott egy apró újítást a számítógépen lévõ állományok kereséséhez használható Google Desktophoz: a gadgeteket. Ezek az apró grafikus segédprogramok - például óra, számológép, tõzsdehírek, RSS-olvasó - az Apple-gépekrõl vagy az Opera böngészõbõl már ismerõsek lehetnek, és a Windows Vista is tartalmazni fog ilyeneket.

A Google nem csak a kiegészítõ alkalmazásokat fejleszti tovább, hanem komoly összegeket fektet a keresõmotor tökéletesítésébe is - mondta el a bemutatón vállalat vezérigazgatója, Eric Schmidt, de ezzel kapcsolatban nem fedett fel további részleteket. A Google-vezér úgy véli, a siker záloga az innovációban és a másokkal való együttmûködésben rejlik, és ezek "végtelen növekedési lehetõséget" biztosítanak a Google-nak.


[origo]