Ki viszi át fogában tartva? (18+)

Az orális szex egyike a legkedveltebb szexuális játékoknak, és a közfelfogás szerint biztonságos szexnek minõsül, ám a nemi szervek és a popsi szájjal való izgatása megannyi rizikót rejt. A teherbe esés kockázata az, ami a nulla felé közelít az orális szex esetén, de tévesen terjesztjük ki ezt a felszabadult érzést a szex általános biztonságára. És nem csupán kellemetlen bõrbetegségeket vagy herpeszt kaphatunk el egy kellemes franciázás közben. Íme a lista.

VÍRUSOK: A HIV vírus
A HIV vírusok a fertõzött ember vérében, spermájában és minimális mennyiségben a nyálában találhatók. Habár a vírus legnagyobb valószínûséggel vaginális és anális közösüléssel terjed, a szájon át bekövetkezõ fertõzés egyáltalán nincs kizárva. Mindezt számos tanulmány is alátámasztja. Kutatók beszámoltak például arról, hogy a HIV vírus olyan homoszexuális férfiak körében is továbbterjedt, akik csakis és kizárólag orális kapcsolatban álltak egymással. Az erre vonatkozó tudományos irodalom egy olyan esetrõl is tud, ahol egy leszbikus nõ fertõzte meg partnernõjét. Épp ezért vezették be pár swingerklubban azt a szabályt, hogy nyalás közben is ügyelni kell a biztonságra, így a hüvely fölé kifeszíthetõ latexlapocska kötelezõ elemmé vált.

A nem megfelelõ szájápolás rontja az esélyeket, mert a szájon belüli különbözõ gombás megbetegedések, ínybetegségek, gyulladások és kisebb sérülések mind a vírus szaporodását segítik. A hímvesszõn található sérülések ugyancsak kockázatot jelentenek. Ami a fertõzés valószínûségét illeti, lehetetlen pontos számadatokról beszélni, mivel sokan az orális szex mellett a közösülés "normál" módját is gyakorolják. Felmérések alapján mégis azt a következtetést vonták le, hogy heteroszexuális párok esetén a nõ a veszélyeztetettebb.

Hepatitis A
A hepatitis A széles körben elterjedt, kevésbé veszélyes vírus. Nagy mennyiségben az ürülékben található, éppen ezért még egy alaposan megtisztított popsin is elõfordulnak. A hepatitis A vírussal való fertõzés egyértelmûen az anális terület orális izgatásával jön létre.

Hepatitis B
A hepatitis B olyan vírusos fertõzés, amely súlyos májmegbetegedéshez és elõrehaladott állapotban súlyos szervi károsodáshoz vezet. Legnagyobb valószínûséggel a drogosok körében közösen használt tû révén terjed, de elõfordul, hogy vérátömlesztés során kap valaki fertõzött vért. Habár a vírus megtalálható a spermában, a székletben és a nyálban is, egyértelmû bizonyítékok nem támasztják alá, hogy a vírus orálisan átadható lenne.

Hepatitis C
A vírus a hepatitis B-hez hasonló módon terjed, a drogfüggõk körében a leggyakoribb, ám sokan vérátömlesztéssel fertõzõdtek meg. A vírus szexuális úton való terjedése nagyon ritka, és orális szexszel is alacsony az átadhatóság veszélye.

Herpes-simplex vírus (HSV)
A HSV-fertõzés a nemi szervek gyulladásos megbetegedését okozza. A fertõzéskor a hímvesszõn, illetve a nõi nemi szerven kis hólyagok keletkeznek, amelyek gyors lefolyással apró, de meglehetõsen fájdalmas gyulladásos pontokká alakulnak át. A HSV elsõsorban nemi úton terjed, amivel szemben az orális szex sem jelent védelmet.


Humanes Papilloma vírus (HPV)
A HPV-fertõzés esetén a nemi szerveken szemölcsök keletkeznek, de  elõfordul, hogy anális területen is jelentkeznek.  A szemölcs a hímvesszõn könnyen észrevehetõ, a nõknél  azonban sokszor a méhnyaknál vagy a vaginában helyezkedik el, így nehezen felismerhetõ. A vírus a szemölcs felületérõl könnyen továbbterjed, és szexuális úton fertõz. Azt már nagyon régóta tudjuk, hogy a HPV a méhnyakrákok kialakulásában jelentõs szerepet játszik, az azonban új adat, hogy a száj- és nyelvgyökrákok is gyakran erre a vírusra vezethetõk vissza. Bõvebben minderrõl a daganatok.hu oldalon, elrettentésképpen.

Molluscum contagiosum
A molluscum contagiosum a bõr jellegzetes vírusos megbetetgedése, amit többnyire uszodákban kap el az ember. A fertõzés során fehér (de elõfordul, hogy pirosas színû), gyöngy alakú szemölcsök keletkezhetnek a talpon, a tenyéren, az arcon, a nyakon és a nemi szerveken is. A vírus orális szexszel is átadható.

forrás: [origo]

BAKTÉRIUMOK: Chlamydia trachomatis
Férfiak esetében a chlamydia trachomatis húgycsõgyulladást vált ki, nõknél a kismedence lobban be, és sajnos gyakran meddõséget is okoz. A baktérium orális úton való átadása bizonyított.

Tripper
A tripper a szexuális úton terjedõ megbetegedések közé tartozik. Férfiaknál folyáshoz és vizelési problémákhoz vezet, míg a nõknél még alhasi fájdalmak is jelentkezhetnek. Legtöbbször anális vagy vaginális közösüléssel terjed, de a szájon át történõ fertõzés is lehetséges.

Szifilisz
A szifilisz szintén a szexuális úton terjedõ megbetegedések közé sorolható, és franciázás közben is fennáll a fertõzés veszélye. A hímvesszõ, a szeméremajkak, a vagina, a száj, a torok vagy a végbélnyílás azon területein, ahol a baktériumok a felületet megtámadják, fájdalommentes (vagy gyenge fájdalommal járó) gyulladás keletkezik. A gyulladás enyhén pirosas színû, és színtelen váladékkal nedvedzik.

GOMBÁK: Orale Candidose - Candida
A betegséget a Candida albicans nevezetû gomba okozza, ami elsõsorban a szájat, a gyomor-vastagbél traktust és a bõrt támadja meg tünetmentesen. A Candida albicans elõszeretettel telepszik meg a bõr, illetve a nyálkahártya sérülésein, ezért a száj, a vagina, a makk és a fityma gyulladásos fertõzéséért is felelõs lehet.

FÉRGEK
A fonalféreg és valószínûleg más férgek is átadhatók orális érintkezéssel. Fõleg abban az esetben, ha anális szex után nem került sor tisztálkodásra. Erre minden esetben figyeljünk, se hímvesszõt, se segédeszközt, se ujjat ne dugdossunk felváltva a lyukakba, még tisztálkodásnál is a hüvelytõl a végbél felé kell haladni. 

Megelõzés
Az orális úton történõ fertõzések komplett megelõzése lehetetlen vállalkozás, mivel ahhoz arra lenne szükség, hogy teljesen és végérvényesen elhagyjuk. Néhány hasznos tanácsot azonban nem árt megfogadni. Ismert, hogy az egyéjszakás kalandok mekkora kockázatot jelentenek, de ha már egyszer kihagyhatatlan, javasolt a különbözõ ízesítésû óvszerek használata. Nõk orális úton való biztonságos kielégítésére léteznek az úgynevezett latex fóliák (lapocskák). Mivel csak szexboltokban lehet hozzájutni, egy hosszában felvágott óvszer is kiválóan helyettesíti.

A megelõzés érdekében fontos a megfelelõ szájápolás, hiszen már a legkisebb sérülés, gyulladás is komoly veszélynek teszi ki az embert. Amennyiben ondó vagy hüvelyváladék kerül a szájba, azt igyekezzünk minél gyorsabban kiköpni vagy lenyelni. Minél tovább maradnak ezek a váladékok az ember szájában, annál nagyobb a fertõzés esélye. Ha már a fertõzés legkisebb gyanúja is felmerül, ajánlott minél elõbb orvoshoz fordulni nem csak a magunk, de partnerünk biztonsága érdekében is. Azt ugye mondanunk sem kell, hogy ha bármilyen tünetet észlelsz magadon, a diagnózis és a gyógyulás elõtt kerüld a fürdõket, strandokat, uszodákat!

És még valami. Soha, semmilyen körülmények között ne fújjunk egy nõ hüvelyébe, ez tiltott játék. Komoly szövõdményeket okozhat a bejuttatott levegõ, könnyen kórház lehet a vége!

Czvitkovits Judit

 


[origo]