Késalávaló - a mellplasztika

Az emlõimplantátumok folyamatos fejlesztésével a formák és méretek, no meg persze a felhasznált anyagok és a minõség széles skáláján válogathatunk, de megválaszthatjuk azt is, hova és milyen módszerrel ültessék a betétet. Az általunk felkeresett plasztikai sebész, Dr. Jánky György, állandó szakértõnk, az izom alá ültetés módszerét részesíti elõnyben, azaz egy mell alatti redõben ejtett vágással az implantátumot a mellizom alá, az emlõszövettõl elkülönítve helyezi el. Ennek elõnye, hogy míg a bõr rugalmassága szinte határtalan (gondoljunk csak a terhesség alatt megnövekedett hasra), addig az izomszövet csak egy ideig enged a nyúlásnak, utána tartja a formát. Másik nem elhanyagolható szempont, hogy ezzel a módszerrel a betét gyakorlatilag nem látható, tapintásra sem árulkodó, s szoptatás esetén is praktikusabbnak tûnik ez az eljárás, mivel az emlõszövet érintetlen, semmiféle befolyással nincs a természetes tejtermelésre.

A beavatkozás és az elõzetes konzultációk menete némiképp változó lehet egy-egy orvostól függõen, ideális esetben azonban az elsõ találkozás alkalmával az orvos felméri a páciens igényeit, meghallgatja elképzeléseit, elmondja véleményét, s a közös döntés kialakításában figyelembe veszi a "hozott anyagot", azaz a testalkatot, a csontozatot, a mellek nagyságát, a mellkas szélességét, a testmagasságot.  Szintén ekkor kerül sor a felhasznált anyagokról, a mûtét menetérõl való részletes tájékoztatásra, a kockázati tényezõk megbeszélésére, amikrõl írásbeli tájékoztatást is kapunk. (Számos kockázati tényezõvel számolhatunk, bár elõfordulásuk igen csekély. Ilyen lehet a kapszuláris kontraktúra, mikor az implantátumot körülvevõ kapszula, ami a test természetes reakciója az idegen anyagra, különbözõ mértékû kényelmetlenséget, keményedést, fájdalmat, esetleg torzulást okoz. A texturált (bolyhos, recés) felületû betétek csökkentik ennek elõfordulását. Igen ritkán fertõzés is kialakulhat, ami minden invazív sebészeti beavatkozás velejárója. Ugyanilyen általános kockázati tényezõ az ideiglenes vagy állandósult érzékvesztés vagy a haematoma. Ritka, de fennáll a kilökõdés veszélye is, ekkor a gyógyult seb újra bepirosodik, váladékozni kezd, majd felnyílik, mivel a test igyekszik eltávolítani az idegen anyagot. Ez ezer mûtétre számítva egy-két esetben fordul elõ.)

Hogy válasszunk

Érdemes különbözõ internetes fórumokon tájékozódni, kinek milyen tapasztalatai vannak. Személyes találkozó is segítséget nyújt, eldönthetjük, szimpatikus-e az illetõ orvos, és mindenképp kérjünk referenciaanyagot, fényképek alapján megtekinthetjük az elvégzett munkákat. Kérjünk árajánlatot, mivel ugyanazzal az alapanyaggal ugyanazért a mûtétért az egyik helyen hatszáz ezer forintot, míg egy másiknál több mint egy milliót is kérhetnek.


Mivel melleket nem két-három évre formálnak, hanem másfél-két évtizedre, érdemes jó minõségû betéteket választani. A legdrágábbak nem annyival jobbak, mint azt áruk feltételezné, a legolcsóbbakat pedig tanácsos elkerülni. A gyártó cégek szerint a ciciket körülbelül tizenöt- tizennyolc évig lehet biztonságosan használni, mert elhasználódnak, ugyanúgy, mint szervezetünk is. Ha megtörtént a betét kiválasztása, jöhet a mûtét idejének megbeszélése. Ezt célszerû úgy belõni, hogy a megelõzõ és azt követõ napokban lehetõleg ne menstruáljunk, így is nagy trauma éri a szervezetet, nem kell további kellemetlenségekkel fokozni, s maga a vérzés is megnövekedett kockázatot jelenthet. Ezen kívül tanácsos a mûtét elõtti napokban kerülni a megterhelõ, stresszes életkörülményeket. Miután a háziorvostól megszereztük az altatáshoz szükséges leleteket, még a mûtét napja egy végsõ konzultáció keretében mutassuk meg orvosunknak, nehogy helyben derüljön ki valamilyen bonyodalom.


Szoptathatunk, repülhetünk

A beavatkozás altatásban történik, az implantátumok behelyezése körülbelül kétszer húsz percet vesz igénybe, de az altatással, ébresztéssel és kötözéssel együtt a mûtõben töltött idõ másfél óra körül alakul. Ezt követõen a szobában lábadozunk, legjobb, az alvás, így az altatóanyag mérgei hamarabb lebomlanak. Másnap sebészünk eltávolítja a kis csövet, ami az esetleges pár csepp vér kivezetését szolgálja, fertõtlenít, kötöz, és indulhatunk is haza, szigorúan kísérõvel, és nem a volán mögött. Fájdalmak ekkor már jelentkezhetnek, ez erõs izomlázhoz hasonlít, elkerülhetetlen velejáró. Persze fájdalomcsillapítót szedhetünk, emellett van kötelezõen elõírt antibiotikum is a fertõzés elkerülése végett. Az elsõ pár napon a testhõmérsékletet is mérni kell, harmincnyolc fokig normális, e fölött valami bajt jelezhet a láz. Kádfürdõ tilos, deréktól lefele lehet zuhanyozni, felül szivaccsal tisztálkodjunk. Az elsõ három nap elteltével nyugodtan folytathatjuk a szexuális életet, csak értelemszerûen nem szabad gyömöszölni a frissen plasztikázott cickókat. Az elõírt melltartót ne vegyük le, de ezen kívül semmi akadálya. (A melltartó egyébként azt a célt szolgálja, hogy a betétet a megfelelõ helyre szorítsa.)

Az utógondozás kiemelkedõen fontos, ezen múlik ugyanis, hogy nézünk ki majd a jövõben. Az izom alá történt beültetés következtében az izmok feszülnek, ezt nyújtani kell, Az orvos által mutatott fogásokkal tornáztassuk a melleket, ha jól csináljuk, a lehetõ legtermészetesebbnek tûnõ eredménnyel büszkélkedhetünk majd két-három hónap múlva. Mivel a test igyekszik begyógyítani a mesterségesen képzett sebet, fokozatosan szorítja körbe az idegen anyagot, ez masszírozás nélkül merev, kemény mellett eredményez, míg ha dolgozunk rajta, hogy ne szûküljön a belsõ ûr, olyan mozgásteret nyer új mellünk, hogy hanyatt fekve, sportolás vagy egyszerûen a séta közben is egy igazi mellhez hasonlóan természetes hullámzásra képes. Kötéscsere hetente történik, ez jó alkalom lehet arra is, hogy a páciens ránézzen a "félkész" eredményre, van, aki él a lehetõséggel, van, aki kivárja a végsõ látványt. Varratszedés után folytatódik a gyógyulás, míg végül gyönyörködhetünk vadonatúj melleinkben.

A szépségipar sem új

Négyezer éve Indiában a tolvajokat csonkításokkal büntették, pl. az orr levágásával. Már ekkor próbálkoztak orvosok a hiányzó orrok rekonstrukciójával, sõt,ókori egyiptomi feljegyzések szerint több évezreddel ezelõtt is végeztek szépészeti mûtéteket. Újkori története, a háborús sérültek rekonstrukciós mûtéteivel kezdõdött. Az 1960-as évek közepétõl jelentek meg a szilikon implantátumok.


Életvezetésünket innentõl nem befolyásolja, szoptathatunk, búvárkodhatunk és repülhetünk bátran! Sõt, ha újra beüt a vissza a természethez mozgalom, aggodalomra semmi ok, mûmelleinket minden további nélkül lecsatolhatjuk, sebeink begyógyulnak, üregeink visszahúzódnak. Addig is, annak, aki a természetes dolgokban hisz, lassan beköszönt az alternatíva, a legújabb kutatásokban ugyanis õssejteket hívtak segítségül japán orvosok. Egy ideje próbálkoznak saját zsírszövet beültetésével, de csak az õssejtek bevetésével oldódhat meg az elhalás problémája, ennek segítségével ugyanis kialakulnak a szövetek táplálásához szükséges vérerek. Ezzel párhuzamosan pedig a szilikoncicikben rejlõ lehetõségek kezdik felkelteni egy komolyabb iparág érdeklõdését is, a British Telecom például már fejleszti az implantátumba ültethetõ MP3 lejátszót, ami bluetooth kapcsolattal lenne vezérelhetõ, jönnek a korszerû mellek!


[origo]