Kényelmes az esemény utáni tabletta (18+)

A New York-i kutatásban három különbözõ csoportot vizsgáltak a hozzáférés egyszerûsége alapján. Az egyik csoportban olyan nõk voltak, akik csak klinikai úton keresztül juthattak sürgõsségi tablettához, a következõben a nõk a patikán keresztül érhették el a gyógyszert, míg a harmadik csoportba tartozóknak egyenesen a kezébe adtak jó néhány darabot, hogy szükség esetén használhassák. Mindhárom csoport összesített eredménye szerint a nõk 92 százaléka gondolja úgy, hogy a tabletta biztonságos, és 98 százalékuk hatásosnak is érzi azt.

A három csoport különbsége ott mutatkozott meg, mikor specifikusan azt elemezték, milyen gyakorisággal használják a tablettákat. Az elsõ két csoport nem mutatott szignifikáns különbséget, de a harmadikba tartozó nõk, akik otthon tarthatták a tablettát, jelentõsen többször vették igénybe azt, mint akiknek kórházba vagy patikába kellett menniük érte.

A megkérdezettek tizennégy százaléka volt csupán, akik inkább nem használták a tablettát, még akkor sem, amikor azt gondolták, hasznos lenne, mert nem rendelkeztek elég ismerettel a tabletta összetételét és hatásmechanizmusát illetõen. A kutatók a kísérlet alapján úgy vélik, fontos, hogy mindenki számára kényelmesen hozzáférhetõvé tegyék ezt a fogamzásgátlási formát, s úgy vélik, ez nem jelent felelõtlen használatot.

Magyarországon az esemény utáni tabletták a sürgõsségi ambulanciákon keresztül érhetõk el, amelyek minden nagyvárosban és Budapest számos pontján megtalálhatók. Itt a nõ egy receptet kap, amit a patikában válthat ki. Az esemény utáni tabletta lényege, hogy "behozza" az elmaradt védekezést. Az ösztrogén mellett az úgynevezett progeszteron a második legfontosabb nõi nemi hormon, amely a nõi ciklus lefolyását szabályozza. Míg az ösztrogén a ciklus során folyamatosan termelõdik, addig a progeszteron csak az ovuláció (a petesejt kiszabadulása a petefészekbõl) alatt dominál. Ez a hormon készíti fel az anyaméhet egy esetleges terhességre. Az esemény utáni tabletták levonorgestrel nevû progeszteront tartalmaznak nagy dózisban, ami kétféle módon hat: A menstruációs ciklus függvényében vagy a tüszõérést akadályozza meg, így a spermium nem hatolhat be az érett petesejtbe, vagy a már megtermékenyített petesejt anyaméhbe való beágyazódását akadályozza.

Hazai nõgyógyászok szerint csak utólag, a védekezés elmulasztását követõen fogadható el ez a megoldás, tervezni más módszerekkel kell. Egy hónapban egy alkalomnál ne kerüljön rá sor többször, mert panaszokat okozhat, erõs hányingert, vérzészavart, vérzéskimaradást. Az utólagos tabletták a mindennap beveendõ tabletták hormonmennyiségének 3-5-szörösét tartalmazzák egy napi bevitel alkalmával. A hirtelen nagy mennyiség felboríthatja a ciklust, vérzést indukálhat. A tabletták után kimaradhat a vérzés is, így az izgalom, hogy mégis teherbe esett-e, még hosszabb ideig fennáll. Azzal, hogy néha egy-egy nagyobb hormonmennyiséget viszünk be, ami ráadásul nem is biztos hatású, nem teszünk jobbat a szervezetünknek, mint ha 21 nap szedés, 1 hét szünettel folyamatosan kisebb mennyiségû hormont juttatnánk a szervezetbe biztonságos védelmet nyújtva.


[origo]