Herpes progenitalis

 
Kórokozó fajtája: Herpes simplex vírus III. típusa által okozott fertõzés.

Vezetõ tünetek férfiban: Banális vírusfertõzés, láz, illetve a behatolás helyszínén apró hólyagos bõrelváltozás.

Vezetõ tünetek nõben: Mindkét nemnél ugyanaz.

Lefolyás: A korábbi szóhasználatban (nemi betegségek) csak azokat a betegségeket tekintették e tárgykörbe tartozónak, amelyek közvetlenül a húgy-ivarszerveket érintették. A jelen nomenklatúra inkább a terjedés módja szerint csoportosít: ezért a szexuális úton terjedõ betegségeket összefoglalóan STD néven emlegeti a szakirodalom. Ezért kerültek a hepatitisek, valamint a herpes labialis (ajakherpesz) és a herpes genitalis (a nemi szervek herpeszes fertõzése) ebbe a csoportba. A szexuális viselkedés szabadosabbá válásával nagyon gyakori a kevert fertõzés, azaz az ajakherpesz megjelenése a nemi szerveken, vagy fordítva. A betegség rövid lappangási idõvel jár, amelyet hõemelkedéssel, vagy anélkül, az érintett testtájakon megjelenõ apró hólyagú kiütések jellemeznek.

Elõfordulási gyakoriság (1-5-ig): 3

Hogyan terjed: A betegség a hagyományos, az orális és az anális közösüléssel terjed.

Hogyan lehet védekezni ellene: Óvszer, konzervatív nemi élet, monogámia.

Kell-e szólni a partnernek, ha van: Igen

Elmúlik-e magától, ha nem, mi a kezelés várható menete: A hólyagok 7-10 nap alatt maguktól is megszûnnek. Ismételt elõfordulás, valamint nagy fájdalom esetén a vírusok szaporodását gátló vírusellenes szerek alkalmazása javasolt. Felülfertõzõdés esetén a megfelelõ baktériumellenes kezelés következik.

Szövõdmények: Ismételt elõfordulás esetén hegesedés. Terhesség esetén a méhlepényen áthatolhatnak a vírusok, és magzati károsodást okozhatnak

Hova fordulhatsz: Nõgyógyász, bõrgyógyász.


[origo]