Hepatitis

Kórokozó fajtája: Vírus (Hepatits A,B,C, W)

Vezetõ tünetek férfiban:  Lláz, sárgaság, a májfunkció beszûkülése.

Vezetõ tünetek nõben: Mindkét nemben ugyanaz.

Lefolyás: A korábbi szóhasználatban (nemi betegségek) csak azokat a betegségeket tekintették e tárgykörbe tartozónak, amelyek közvetlenül a húgy-ivarszerveket érintették. A jelen nomenklatúra inkább a terjedés módja szerint csoportosít: ezért a szexuális úton terjedõ betegségeket összefoglalóan STD néven emlegeti a szakirodalom. Ezért került a hepatitisek, azaz a fertõzõ májgyulladások bizonyos fajtái ebbe a csoportba. A betegség elõrehaladtával a máj feladatait csak csökkent mértékben képes ellátni.

Elõfordulási gyakoriság (1-5-ig): 3

Hogyan terjed: A májgyulladást okozó vírusok B, C fajtái terjedhetnek a testnedvek cseréjével, a hagyományos, az orális és az anális közösüléssel.

Hogyan lehet védekezni ellene: Óvszer, konzervatív nemi élet, monogámia.

Kell-e szólni a partnernek, ha van: Igen

Elmúlik-e magától, ha nem, mi a kezelés várható menete: A betegségre jellemzõk a hosszabb-rövidebb tünetmentes szakaszok. Ilyenkor csak a vírus ellen termelt antitestek, valamint a májenzimek laboratóriumi meghatározásával lehet kimutatni a betegséget. A kezelés alapját a vírusok szaporodását gátló vírusellenes szerek és interferon (=a vírusfertõzött sejtek által termelt, a vírusfertõzés elleni védekezést stimuláló fehérje) kezelés jelenti. A kezelés hosszadalmas, számos mellékhatása van, és kimenetele kétséges.

Szövõdmények: Rövid távú szövõdménye, hogy a máj feladatait csak csökkent mértékben képes ellátni. Késõbb májzsugorodás, a májszövet pusztulása, májkóma.

Hova fordulhatsz: Nõgyógyász, bõrgyógyász, háziorvos, belgyógyász


[origo]