Hamarosan a beszédet is figyelheti a Google

A keresõcég egy olyan szabadalmi leírást hozott nyilvánosságra, amely egy beszédfelismerõ rendszerrel összekötött webkeresõ részleteit tartalmazza. Ez egyértelmûvé teszi, hogy a Google mérnökei emberi hanggal vezérelhetõ webkeresõn dolgoznak - adta hírül a ZDNet. A 7027987-es számú amerikai szabadalmi beadvány egy "keresõmotorokhoz készült beszédfelismerõ interface" részleteit taglalja.

A találmány egy nyelvi modell, egy fonetikus szótár és akusztikus hangminták segítségével fordítaná le az emberi beszédet a számítógép által értelmezhetõ keresõszavakra. Ugyan a beadvány csak most került nyilvánosságra, még 2001-es keltezésû, vagyis a Google jó ideje dolgozik már ezen a megoldáson.

A cég képviselõi mindenesetre nem erõsítették meg, hogy ez egy készülõ új termék lenne, mondván, nagyon sok ötletet védetnek le, ami a fejlesztõiktõl származik, de végül csak töredékükbõl lesz valami. A szabadalmi leírásban szereplõ megoldáshoz hasonló rendszer egyébként szerepel a Google Labs weboldalon, ahol a kísérleti stádiumban lévõ újításokat teszik közzé.

A mobilosoknak segíthet

A Google Voice Search ugyan cikkünk írásának idején nem használható, de lényege, hogy telefonon lehet keresõszavakat adni neki, az eredményeket pedig egy kattintásra megnyíló ablakban adja vissza. Az újítást valószínûleg a mobiltelefonos keresésekhez veti majd be a cég, hogy a billentyûzet nélkül is gyorsan lehessen használni a Google-t, és ne kelljen az apró gombokon pötyögni. Hasonló technológiát egyébként már izraeli kutatók is kidolgoztak.


[origo]