Gyakori kérdések a spirálról

Lehet spirállal plusz óvszerrel védekezni?

A spirál biztonságosan véd a terhességtõl, az óvszer a fertõzésektõl. Együtt nagyobb védelmet biztosít. Ezt a módszert elég ritkán alkalmazzák.

Spirál mellett használhatok-e tampont ?

Nõgyógyászok inkább a betétet ajánlják, spirál mellett még inkább, mert a kettõ együtt növelheti a gyulladás lehetõségét.

Spirál okozhat-e méhen kívüli terhességet?

A spirál a méhen belüli terhességet tudja gátolni, az esetleges méhen kívüli terhességre nincs hatással. Nem a spirál okozza tehát, ritkább a spirál melletti méhen kívüli terhesség, mint a spirál nélküli méhen kívüli terhesség is.

Spirál okozhat-e rákot?

Tévhit. Ha a nõ, aki spirált használ, biztonságban érzi magát, és ezért nem jár évekig rákszûrésre, nem derül ki idõben az induló rákos folyamat, és ez hiba. Ezt azonban nem a spirál okozza.

Milyen esetekben nem helyezünk fel spirált?

Nem szült nõknél, vagy 48 év felett a nõgyógyászok nem ajánlanak, és nem is szívesen raknak fel spirált. Nem helyeznek fel spirált rosszindulatú nõgyógyászati daganat gyanúja esetén, véralvadási zavarban szenvedõknek, akinek gyakori nõgyógyászati gyulladásai és folyásai vannak. Kisebb jóindulatú méhizomzat daganat, mióma mellett felhelyezhetõ, a hormontartalmú spirál, a Mirena, ebben az esetben még elõnyös is lehet.

Spiráltól van-e méhszájseb?

A köznyelvben méhszájsebnek ismert elváltozás tulajdonképpen egy állandó, krónikus gyulladás késõbbi következménye. Ezen kívül más méhszáj elváltozás is létezik.

Gyakoribb a vérzés spirál mellett?

A vérzéses napok számát 2-4 nappal, a vérzés mennyiségét kb. 40%-kal megnöveli.

Vérzések esetén le kell-e venni a spirált?

Nõgyógyászhoz kell fordulni ebben az esetben. Ha kizárható rosszindulatú daganat, pl. gyulladás az ok, akkor antibiotikus therápia és nem hormontartalmú vérzéscsökkentõ gyógyszer mellett fent tartható a spirál.

 


Fémallergiás vagyok, de spirált szeretnék használni, mit tegyek?

A jelenleg forgalomban lévõ spirálok Magyarországon mûanyag alapra tekercselt fémet tartalmaznak. A fémionok spermaölõ hatásúak, a spirál maga pedig megakadályozza a beágyazódást. A fémallergiások általában rézre nem érzékenyek, a legtöbb spirál réztartalmú, ami kevésbé allergizál, mint az egyéb fémek. Aki rézre érzékeny, általában az aranyra nem. Kapható arannyal befuttatott spirál is.

Mi a hormontartalmú spirál elõnye?

Egyesíti a két módszer jó tulajdonságait. Növeli a hatásfokot. Hatása egyenértékûvé válik a sterilizálással. De szemben a sterilizálással, ennek hatása visszafordítható a spirál levételével. Nõgyógyászati gyulladások lehetõségét a helyi hormonhatás miatt szinte kizárja. A vérzéses napok számát 1-2 napra, mennyiségét pár cseppre csökkenti, esetleg hosszabb hónapokra ki is marad a vérzés.

Kinek ajánlható a hormontartalmú spirál?

A nõk, akik már szültek, esetleg éppen szoptatnak, félnek a gyulladásoktól, és nem szeretnek vérezni, akiknek a munkájuk miatt elõnyös a vérzés ritkasága és a kevés vérzés (sportoló, táncos, manager).

Mennyi ideig lehet fenn ez a fajta spirál?

5 évig bocsátja ki a hormont, utána csak, mint sima spirál mûködik, de mint minden spirálra, erre is vonatkozik az 5 év utáni lecserélés célszerûsége, 5 év után új spirált kell felhelyezni.

Csökken-e a libidó a spiráltól?

Semmi ilyen hatása nincs. A hormontartalmú spirálnak lehet ilyen következménye, mint a hormontartalmú tablettáknak is, de ezt nehéz felmérni.

Szoptatás alatt használható-e a spirál?

Igen, mert biztonságos, nem befolyásolja negatívan a tejelválasztást.

Hormontartalmú spirál használható-e szoptatás alatt?

Igen, mert progeszteron tartalmú, ami szoptatás alatt használható, így a tejelválasztást nem befolyásolja.


[origo]