Gumit a retikülbe!

A biztonságot nyújtó fogamzásgátló technikák között az óvszer a leghatékonyabb segédeszköz, hiszen számos nemi betegséggel szemben csak a latex nyújt védelmet, ennek ellenére a gumi nem megy épp divatszámban. Nem beszélve a közgondolkodásról, miszerint a gumi beszerzése, állandó készenlétben tartása, és használata a férfi feladata kell legyen, és erõs kisebbségben vannak azok a nõk, akik magukra vállalják a gumival járó - férfi feladatnak hitt - teendõket.

forrás: [origo]

Dizájnos gumitok

Tény és való, a gumi elsõsorban férfias segédeszköz, elvégre õk azok, akik viselni kénytelenek, a szexuális szokások azonban azt mutatják, többségük bizony nem él a védekezés ezen formájával. Ebben az esetben a védekezés gondja - elviekben - a nõkre hárul, ami már csak azért is szükségszerû, mert a nõk - biológiai felépítésük alapján  is - veszélyeztetettebbek mint a férfiak. Ha pedig tudjuk, kizárólag a gumi nyújthat megfelelõ biztonságot, vajon miért vállalja magára csak kevés nõ az óvszer beszerzését?

A válasz összetett, míg a fogamzásgátló tablettát szinte mindenki a maga természetességével képes kezelni, addig a gumi kérdése elõítéletekkel terhelt - nem beszélve arról, hogy az emberek inkább hajlamosabbak hinni a testi tisztaság délibábjában, mint az éves statisztikák komor valóságában.

A gumi megítélése kultúránként változó, néhány országban komoly stigmával jár, ha egy nõ óvszert hord magánál, de kritikus kérdések minimum felmerülnek: Vajon miért szükséges, hogy gumit hordjon magánál? Fertõzött? Könnyûvérû? Vagyis az óvszer menthetetlenül megpecsételi nõi birtokosa jellemét, még akkor is, ha pusztán elõvigyázatosságról van szó. Ennek ellenére a nemi betegségek, a nõi testben okozott rombolásai remélhetõleg mielõbb megváltoztatják a közgondolkodást, és minden elõvigyázatos, tudatos és magára sokat adó nõ kézitáskájába bekerül egy kis latexcsomag.


[origo]