Folyékony óvszer a HIV-vírus ellen

A Journal of Pharmaceutical Sciences tudósítása szerint a különleges folyadék (mikrobicid) a hüvely falán gél-szerû védõréteget képez, ami a spermiummal olyan speciális vegyületet hoz létre, ami megtámadja a HIV-vírust, és nem engedi annak továbbterjedését. A technológián a Utah Egyetem kutatói dolgoznak, elõzetes becslések szerint mintegy öt évre van szükség ahhoz, hogy a folyadékot embereken is teszteljék, és nem kevesebb mint tíz évre ahhoz, hogy forgalomba hozzák. A fejlesztés egy nemzetközi kutatóprogram részeként mûködik, a tervek szerint a kikísérletezett szert gél, vaginagyûrû, szivacs és krém formájában is gyártják majd. A foyadék nem csak a HIV-vírus elleni védekezésben lesz hatékony, de egyéb szexuális úton terjedõ betegségekkel szemben is.

Nemzetközi felmérések alapján egyértelmûen kimutatható, hogy a védekezés megoldása túlnyomórészt még mindig a nõk feladata. Az új találmánnyal a kutatók olyan hatásos és biztonságos eszközt kívánnak a nõk kezébe adni, amivel nem válhatnak kiszolgáltatottá a rettegett vírusnak. Itt elsõsorban olyan országok nõi lakosságának védelmét értik, ahol az AIDS és a nemi erõszak a mindennapos veszélyek közé tartoznak, ahol az óvszer használatát elutasítják, esetleg tabunak számít, vagy a gumi nehezen hozzáférhetõ.

Az elsõ generációs mikrobicidek hatékonysága úgy tûnik, csupán ötven-hatvan százalék között lesz majd, és közvetlenül az aktus elõtt kell a hüvelybe helyzni, ez pedig a nemi erõszak esetén nem jelent megoldást. A távlati tervek alapján a kutatók egy olyan szer megalkotásán dolgoznak, ami egy napig, vagy akár egy hónapig is védelmet nyújthat a nõknek. A kutatások nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy semmiféle káros mellékhatás - például hüvelyszárazság, irritáció - ne lépjen fel, illetve a szer más anyagokkal kölcsönhatásba lépve ne híguljon.


[origo]