Felvilágosítást szorgalmaznak az anális szexrõl

The Journal of Sexually Transmitted Diseases and AIDS (A szexuális úton terjedõ betegségek és AIDS) címû szaklap arról tudósít, hogy ez idáig egy nagyon fontos problémának, nevezetesen az AIDS-megbetegedés anális úton történõ terjedésének a szakértõk nem tulajdonítottak különösebb jelentõséget, pedig a fertõzések jelentõs részének ez áll a hátterében.
 
Ugyanakkor nem minden szakértõ osztja ezt az elképzelést; vannak, akik a vaginális úton történõ megfertõzõdést tartják jóval gyakoribbnak..
 
A Tübingeni Egyetem kutatói mindenesetre megfigyeléseikre támaszkodva jutottak arra a következtetésre, hogy az anális szex - függetlenül attól, hogy homo- vagy heteroszexuális kapcsolatról van-e szó - a második leggyakoribb fertõzési tényezõ Afrikában. Vizsgálatuk eredményei szerint a legtöbben az elégtelen orvosi körülmények következtében, pl. használt fecskendõk vagy vérátömlesztés következtében betegednek meg, míg a hagyományos közösülés szerintük csak a harmadik helyen áll az okok sorában. Mindazonáltal a kutatók nagyobb része kétségbe vonja ezeket a következtetéseket.

Tabuk Afrikában
 

forrás: origoA kérdés még óriási tabu a kontinensen; a betegséggel kapcsolatos felvilágosító tanfolyamokon szinte meg sem említik, úgy tesznek, mintha nem is létezne. 
 Dr. Stuart Brody, a brit Orvos-pszichológiai és Viselkedés-neurobiológiai Intézet kutatója szerint életfontosságú, hogy az afrikaiakban tudatosítsák azt a veszélyt, amit az anális szex a HIV terjedésének szempontjából jelent.
 
"Nem kérdéses, hogy az érzékelhetõ társadalmi tabuk ellenére az anális szex Afrikában sem különösebben ritka, így egészségügyi következményeivel mindenképp számolni kell". A kutató szerint a nemi úton terjedõ betegségek szakembereinek és a felvilágosító munkát végzõknek túl kell lépniük az elmúlt évek szemellenzõs gyakorlatán, és ki kell térniük az anális szex problémájára.
 
Dr. Brody elismerte, hogy a kutatás bizonyos elemei, így például a tanzániai utcagyerekekkel készített interjúk nem tekinthetõk reprezentatív értékûnek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a fekete kontinensen uralkodó szexuális szokások kevésbé különböznek mondjuk az európai vagy amerikai mintáktól, mint azt eddig gondolták.
 
Az orvosok mindenesetre megosztottak a kérdésben. Sokan úgy vélik, hogy az anális szex kockázataival általában tisztában vannak az afrikaiak. Az anális szex veszélyeit túlhangsúlyozó következtetésekkel szemben elsõsorban arra hivatkoznak, hogy a kutatásban felhasznált információk a társadalom töredékét kitevõ csoportjaiból, például prostituáltaktól és utcagyerekektõl származnak, amelyeket nem tekinthetünk az egész társadalmat reprezentáló mintának.
 
A HIV-betegek túlnyomó többsége szerintük a "hagyományos úton", azaz vaginális szexuális együttlét során fertõzõdik meg.
 
Akárhogy áll is a helyzet, a legtöbb kutató szerint bizonyos, hogy a betegek 90 százaléka szexuális úton terjedõ fertõzés áldozata lett.


[origo]