Félelmek az ágyban (18+)

A szexuális szorongásnak számos kiváltó oka lehet. Önértékelési problémák, félelem a szexuális kihívásoktól, a teherbeeséstõl, párkapcsolati problémák vagy akár szexuális zavarok is vezethetnek odáig, hogy az ember képtelen lesz kikapcsolni gondolatait, és nem tudja átadni magát a testi örömöknek. A szexuális szorongások egyik tipikus esete, ha az ember oly mértékben el van foglalva a kérdõjelekkel, hogy a szeretkezésben szinte nem is vesz részt, és ezzel a félt problémát éppen önmaga valósítja meg. Míg a szorongók egy része elkezd azon gondolkodni, hogy hogyan legyen spontán és ellenállhatatlan az ágyban, és a szeretkezés minden egyes mozzanatát megtervezi, addig mások a partner heves zihálására, a nem kellõen nedves hüvelyre, a nem tökéletes pozitúrára vagy épp az erekció milyenségére koncentrálnak.

Az ördögi kört pedig maga a szorongó hozza létre azzal, hogy a következõ együttlétkor az elõzõ, sikertelen próbálkozás momentumait fogja felidézni. Ezzel ismét blokkolja az önfeledt szeretkezés lehetõségét. Ez sajnos folyamatos kudarcokhoz vezet, ami vagy teljesen elveszi, vagy jelentõsen csökkenti az illetõ szexuális bátorságát, de majdnem biztos, hogy az együttlétek számának rohamos csökkenéséhez vezet. A mit sem sejtõ partner pedig több mint valószínû, hogy visszautasításként, vagy saját hibájaként éli meg a helyzetet. A szeretkezés pedig egy helyett, immár két ember számára veszti el szépségét.

Az erekciós zavarok szintén segíthetik a szexuális szorongás kialakulását. A félelem, hogy nem következik be merevedés, vagy az nem tart elég hosszan, általános probléma a férfiak körében. A legtöbb esetben azonban még csak valódi szexuális zavar sem húzódik a hátterében. A szorongást maga a férfi indukálja gondolataival, vagy éppenséggel életvitele - a stresszes hétköznapok, kimerültség, túlzott alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás vagy épp a megfázás - okozza az átmeneti fizikai teljesítményképtelenséget. A szervezet pillanatnyi kimerültségét sokan nem ismerik fel, és e helyett inkább megkérdõjelezik saját férfiasságukat. Megesik olykor, hogy a túlzott feszültség, a nem megfelelõ környezet, vagy akár az új partner okozta izgalom okozzák a sikertelenséget, amit aztán az ember óriási problémává képes felduzzasztani.

Ha a férfi képtelen túllépni ezeken az apró kudarcokon, és megkérdõjelezi saját teljesítõképességét, garantált, hogy a jövõben szorongásával, szükségtelen töprengésével ellehetetleníti saját helyzetét. A nem megfelelõ szexuális teljesítmény miatti állandó feszültség olyan, mintha jéghideg zuhany alá állnánk, miközben belülrõl tomboló tüzek hevülnek bennünk. A félelem idõvel állandóvá és automatikussá válik. A szervezet megtanulja a helytelen reakciót: ha szexre kerül sor, szorongással kell válaszolnia, ami egyértelmûen lehetetlenné, de mindenképpen problémássá teszi az együttlétet.


Az öröm számtalan módon elérhetõ

A szexuális szorongás egy idõ után komoly problémává növi ki magát, és alattomos módon fosztja meg az embert a szexualitás szépségeinek maradéktalan élvezetétõl. Az elsõ kudarc után ne keressük tehát magunkban a hibát, helyette próbáljuk megtalálni a magyarázatot a történtekre. Legyünk õszinték önmagunkkal és partnerünkkel, és semmiképp se magyarázzunk bele valótlan dolgokat a kellemetlen eseménybe.

A szorongás oldására számos módszer létezik, de már a probléma felismerése is fél sikernek számít. Egy megértõ partner és a szükséges idõráfordítás segítségével "kinevelhetõ" a szorongásos félbõl a megrögzült aggódás, és az képes lesz újra gondtalanul átadni magát a szexualitás nyújtotta örömöknek.

forrás: istockphoto

A Tantra és a Tao filozófiája is tökéletes megoldást kínál a szexuális szorongóknak. Ezek a filozófiák pontosan azon alapszanak, hogy nem a teljesítmény a lényeg, nem az orgazmus elérése, nem az erekció fenntartása a cél, hanem az ehhez vezetõ út. Nincs semmiféle teljesítményhajsza. Az a fontos, hogy nõ és férfi élvezze az örömteli keresgélést azon a titokzatos úton, ami nem más, mint saját szexuális labirintusuk. Nincs szükség merev hímtagra, nedves hüvelyre, tökéletes pozitúrákra ahhoz, hogy partnerünket kényeztessük, izgathassuk. A másiknak okozott öröm számtalan módon elérhetõ anélkül, hogy görcsösen a túlmisztifikált orgazmus felé törtetnénk.


[origo]