Férfi hormon a libidóért

Óvatos becslések szerint a változó korban lévõ nõk mintegy negyven százaléka küzd a szexuális étvágytalansággal. Ez legtöbb esetben komoly nõgyógyászati beavatkozások - mint például a petefészek eltávolítása - után léphet fel. Az állapot megváltoztatását ígéri azonban egy új találmány, amit Európa egyik legnagyobb gyógyszergyártó cége hoz hamarosan forgalomba.

forrás: [origo]

A bõrre tapasztható, férfihormon tartalmú csodatapasz a kutatók szerint újraéleszti a szexuális étvágyat, és a szex visszaköltözik a nõk életébe. A tapasz vékony, áttetszõ és a derék környékérén kell a bõrre tapasztani, huszonnégy óra leforgása alatt pedig mintegy háromszáz mikrogramm tesztoszteron szabadul fel a szervezetben. Habár a tapasz gyártása közel egy hónapja zöld utat kapott, alkalmazását csak olyan nõknél engedélyezik, akiknek eltávolították a méhét és a petefészkeit, amibõl kifolyólag komoly szexuális kedvetlenséggel küzdenek.

Ahogy a férfiak testében is vannak nõi nemi hormonok, úgy a nõk testében is megtalálhatóak a férfi hormonok. A tesztoszteron a legfontosabb férfihormon, ami többek között a féfi nemi jellegét határozza meg, továbbá biztosítja az izom felépülését - ezt segítik elõ a különbözõ izomnövelõ porok -, a zsír lebontását és a szexuális vágy kialakulását. A nõi szervezetben a petefészkek és a mellékvesekéreg termeli a tesztoszteront, és a szexuális vágy fokozásáért felel. Amikor azonban a petefészkek eltávolításra kerülnek, a vér tesztoszteron szintje akár a felére is csökkenhet, aminek következményeként fellép a szexuális kedvetlenség. Vitathatatlan tény, hogy a súlyos nõgyógyászati mûtéten átesett nõk többsége nem érzi teljes mértékben nõnek magát, és ebbõl kifolyólag a szexualitásra sem vágyik többé.

A tapasz engedélyezését kísérletek elõzték meg. Ennek kereti között mintegy ezer, húsz és hetven év közötti, a már említett nõgyógyászati mûtéten átesett nõt kértek fel a kísérletre. A kísérlet során a nõk fele huszonnégy héten keresztül folyamatosan viselte a tesztoszteron tapaszt, míg a másik felük placebo tapaszt kapott. A kísérleti idõ elteltével a valós tapaszokat viselõk pozitív változásokat tapasztaltak szexuális életük terén, míg a kontrollcsoport nem számolt be számottevõ változásról.

A pozitív tapasztalatok ellenére számos kutató szkeptikusan fogadja a hormontapasz érkezését, ugyanis a szexuális kedvetlenséget nem lehet minden esetben pusztán betegségként kezelni. Az esetek többségében ugyanis csak házastársi elhidegülés, megszokás és pszichés zavarok húzódnak meg az étvágytalanság hátterében. Éppen ezért tartják fontosnak, hogy azok viseljék a tapaszt, akiknél valóban hormonális okok eredményezik a libidócsökkenést.

A tapaszhoz hasonló elven mûködödnek a tesztoszteron tartalmú gélek, amiket egyszerûen a bõrbe kell dörzsölni, és a szükséges férfihormon felszívódik a szervezetben. A szervezet tesztoszteron szintjének alakulását házilag is befolyásolhatjuk. A rendszeres edzés és a cinkbevitel - sajt, hal, tengeri herkentyûk, baromfi vagy dió - például megnövelik a hormonszintet, míg az alkohol, a drogok, a nikotin, a stressz és a kevés alvás csökkentik a vér férfi hormon tartalmát. A különbözõ növényi anyagok (fitoandrogének) is befolyásolják a szervezet tesztoszteron szintjét. Ezek közé tartozik például a zab, a szója, a csalán és a ginseng.


[origo]