Engedélyezték az új típusú AIDS-ellenes szer használatát

A Roche gyógyszergyár új vírusellenes szerének engedélyezését a sikeres klinikai próbák alapján nagy várakozás elõzte meg. A jó eredmények miatt az engedélyezési eljárást felgyorsították. A gyógyszer a HIV-ellenes szerek új nemzedékének elsõ képviselõje, amely ez eddigiektõl eltérõ módon fejti ki hatását.

A T20-as jelzésû gyógyszer hatásmechanizmusáról korábban már beszámoltunk rovatunkban. A T20 hatóanyaga úgy gátolja a HIV-vírusok számának növekedését, hogy megakadályozza a vérsejtekbe való belépésüket. Ezt úgy éri el, hogy gátolja a vírus és a célsejt membránjának összekapcsolódását (ún. fúziógátló szer). Ez új stratégiának számít, mivel az eddigi gyógyszerek a sejtekbe való belépés után hatnak a vírusok szaporodására. A T20-tól ezért azt várják, hogy megoldást hozzon az egyre komolyabb rezisztencia-problémákra is. A klinikai próbákon jó eredményeket ért el olyan betegeknél, akik a korábbi gyógyszer-kombinációkra már nem reagáltak.
Linktár


AIDS-rõl a Katalógusban

A T20 egy szintetikus fehérje, amely a HIV egyik burokfehérjéjének (gp41) egy darabját másolja. A gp41 nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a vírus összekapcsolódhasson a megtámadott sejtekkel. A T20 és a gp41 összekapcsolódása megakadályozza, hogy a gp41 felvegye a fúzióhoz szükséges konformációt (alakot), ezáltal hatékonyan gátolja az újabb sejtek fertõzõdését. A T20 ugyanakkor gátolja az IL-2 jelzésû anyag, az immunrendszer nélkülözhetetlen szabályozó molekulájának mûködését. Ez azért lehetséges, mert a gp41 és az IL-2 szerkezete igen hasonló.

A T20 alkalmazása 6 éves kor felett lehetséges. Egy évi adagja körülbelül 20 ezer dollárba kerül majd. Globális megoldást tehát nem jelenthet az eddig 28 millió áldozatott szedett vírus ellen, amelyet jelenleg mintegy 40 millió ember hordoz világszerte. A cég képviselõi igen furcsán nyilatkoztak a gyógyszer alkalmazási lehetõségeirõl, kijelentve, hogy ez a szer kifejezetten a fejlett országok betegeinek készült.


[origo]