Elmaradt ejakuláció

Minden, ami az ágyban történik, komoly szorongásoknak és önmarcangolásoknak nyit utat, hisz bármi történik vagy nem történik az egyik féllel, az mindenképp kihatással van a másikra is, az okokat természetesen mindenki magában keresi. Így történhet meg, hogy nõi olvasónk aggódó levélben érdeklõdik, mit csinál rosszul, ha újdonsült partnere nem képes elélvezni, hiába szexelnek órákon keresztül. Idõvel persze aztán ebbõl a helyzetbõl is kialakulhat egy õszintétlen és célokat hajszoló szexuális élet, hisz a nõ a kezdetben könnyen elért orgazmusát szem elõl tévesztheti, ha folyton azon aggodalmaskodik, párja már megint nem élvezett el.

forrás: [origo]

Tudnunk kell, hogy nem csak a nõk, a férfiak is ezer szorongással bújhatnak az ágyba - fõleg kezdetben aggódnak a teljesítményük miatt, a méretük miatt, a másik öröme miatt, az egész szituáció még nem ismerõs, nem otthonos, nem komfortos, így könnyen megtörténhet, hogy valamilyen irányba elmozdul az ideálisnak tekintettõl a mûszer. Ezek a tünetek annál intenzívebben jelentkezhetnek, minél fontosabbnak tartják a nõt, akivel ágyba bújnak.

S hogy mit lehet tenni? Könnyedén, kellemes és nyugodt, meghitt körülmények között megbeszélni, de fõleg egy kapcsolat elején, ha lehet, ne kerítsünk túl nagy feneket a dolognak, mert minél nagyobb jelentõséget adunk neki, annál erõsebb lesz a stressz, az elvárás, hogy túl kéne lendülni rajta, elvégre megbeszéltük. Az ejakuláció elmaradása szinte kivétel nélkül átmeneti és lelki eredetû jelenség, ami az összeszokással, az önbizalom növekedésével párhuzamosan meg is szûnik. Megtörténhet, hogy múltbéli emlékek nyomait hordozza a férfi, rejtett és elnyomott érzelmek, bûntudat, félelem az újtól vagy a megfelelési kényszertõl hogy csak pár gyakori okot említsünk.

Ne feledjük azonban azt sem, hogy az orgazmus nem feltétlenül jár karöltve a magömléssel, s hogy a szexuális elégedettség legalább annyira lelki és szellemi, mint amennyire testi, így a nem magömlõ férfi ugyanolyan kellemes és intenzív élményekkel gazdagodhat, mint egy nõ, akinek ugyan nincs orgazmusa a szó hagyományos értelmében, mégis élvezte az aktust. Férfiak esetében a látványos élvezet annyira elválaszthatatlan egységgé fonódott az élvezettel, hogy el sem tudjuk hinni, a nélkül is jó lehet.

Hosszasan fennálló panasz esetén érdemes szakemberhez fordulni, de amennyiben önkielégítéskor minden további nélkül megtörténik az áhított magömlés, a probléma pszichés eredetét kell kezelni.


[origo]