Elhalasztott szex, elhidegült pár

A hétköznapokkal kéz a kézben járó stressz, a rohanás, a szülõi teendõk, a munka és egyéb macerák elsõként az emberek szexuális életét kezdik ki, mert a szex az, amire nem marad energia, lassan a kettesben eltöltött órák másodlagos szerepet töltenek be a párok életében. A dolog furcsasága azonban, hogy a nemiség meghitt pillanataira, az összetartozás kifejezésére, a bújós jelenetekre, azaz az érintésre az igény mindvégig megmarad az emberben, csak épp tenni nem teszünk érte, és hajlamosak vagyunk a "majd holnap" gondolattal lehûteni a testben feltámadó vágyakat.

forrás: [origo]

Érintés és összetartozás

Párterapeuták szerint, aki szeretne újra életet lehelni magánéletébe, aki szeretné kifejezésre juttatni a másik iránt érzett vonzalmát, szeretgetésre való igényét, és a szexualitás õrlángját is táplálni akarja, jól teszi, ha megfogad pár egyszerû tanácsot, és ezek mintájára hasonlókít gyárt. Igyekezzünk úgy alakítani az estéket vagy reggeleket, hogy együtt tudjunk bebújni kedvesünkkel a zuhany alá, és szeretettel mosdassuk egymást. A munkából megfáradtan hazaérkezõ partnerrel csodát mûvel egy nyak- vagy hátmasszázs, de a reggeli búcsúzkodás alkalmával lopott hosszabb csók is az összetartozást és a ragaszkodást hivatott kifejezni. Mindegy, milyen módszert választunk, a lényeg, hogy az érintés ismét összekössön, és jelentéssel teljen meg, hogy ne csak úgy mellékesen, hanem tudatosan legyünk egymás mellett.

Az egymásra találás sok évi házasság után is megtörténhet, bár tény, hogy egyre nehezebb átlépni a szakadékot. Idõsödõ párok ugyan ritkán beszélnek róla, szexuális étvágyuk nekik is van, ráadásul idõrõl-idõre eljön az idõ, amikor valaki újra felfedezi a szex nyújtotta örömöket, ráadásul minden korábbinál teljesebben megélve azt. Fõleg nõk körében gyakori, hogy érettebben tapasztalják meg igazán, mi is a jó szex, az igazi orgazmus, kár lenne hát eltitkolni a vágyat, vagy halogatni annak beteljesülését.

Téves a feltevés, hogy a jó szexhez, a mindenek feletti szeretkezéshez elég, ha férfi és nõ kémiája vad reakcióba lép egymással, mert ekkor minden megy magától, ennek hiányában pedig fölösleges energiát fektetni bele, úgysem jutunk semmire. A valóságban ez a különleges élmény csak ritkán adatik meg, gyakoribb, hogy a beteljesült szexhez komoly munkára és tapasztalatszerzésre van szükség, azaz a jó szexért és annak fenntartásáért valóban tenni is kell valamit, és semmiképp nem az elzárkózást, a folytonos odázgatást kell választani.

Gátlások nélkül szabadon...

Párkapcsolati tanácsadók szerint azok a párok, akik õszintén, gátlások nélkül közvetítik egymás felé véleményüket, kívánságaikat, illetve úgyanígy fogadják a különleges óhajokat, jóval kiegyensúlyozottabb, és mûködõképesebb párkapcsolatban élnek. A titok nyitja, hogy férfi és nõ nem pusztán a másik szexuális jelzéseire igyekszik válaszolni, hanem annak érzelmi vetületét is figyelembe veszi, így nem lehet szó hideg elutasításról és a másik vágyainak félresöprésérõl. Tegyük fel, hogy a feleség egyértelmû érintéssel férje tudtára adja szexuális izgalmát, míg a férfi teste az adott pillanatban képtelen erre reagálni. Ebben az esetben, ha nem szeretne felesége lelkébe gázolni, és õszintén megmondja, hogy megfáradt tagjai nem bírnának ki egy mai menetet, ám megígéri, hogy reggel kéjes ébredésben lesz a nõnek része, nyilvánvalóan érzelmileg is reagált a nõ közeledésére, és nem intézte el egy egyszerû kézeltolással.

Tudatos párok, akik képesek beszélgetni problémáikról, még ha az saját hálószobájukat érinti is, vegyék elõ a kérdést - akár a vacsoraasztal fölött - és beszéljék meg, hogy állnak vágyakkal, fantáziákkal, kiben mi az, ami feszültségekkel terhelt, igyekezzenek kitalálni, hogyan oldható föl a kialakult távolságtartás. Van, mikor nincs megoldás, ez azonban nem jelenti azt, hogy érzelmileg is elhidegülésnek is kell következnie, fõleg akkor nem, ha mindez nem lappangó, elfojtott feszültségként van jelen, hanem higgadtan és õszintén megbeszélt aktuális helyzetként.

Adni és kapni...

Ahhoz, hogy a szex a találkozás egy különleges dimenziója legyen, nem elég kapni, adni is kell. Legalább annyira akarni kell a másik örömét, mint a magunkét. Szakértõi vélemények szerint ez is tipikus pontja az elhidegülésnek, mivel a nõk hajlamosabbak az önzetlen túladakozásra, ami idõvel sajnos a visszájára fordíthatja a kapcsolatot. A nõ férje iránti szeretetbõl (és hagyományos szerepébõl adódóan) mindent megtesz, ám szépen-lassan elveszíti saját szexuális érzékenységét. A késõbbiekben akaratlanul is megfogalmazódik a nõben, hogy partnere csak a maga javát akarja, és nem figyel kellõképp rá. A helyzet javítása érdekében fejlesszük ki magunkaban azt az egészséges önzõséget, ami nélkül bizony kibillen az egyensúly a helyérõl, cselekedjünk vágyaink szerint, ne halogassuk bevallani és kiélvezni azokat!


[origo]