Egyharmadnyi a gének szerepe az orgazmusban

A nõi kielégülésrõl viszonylag szegényesek az ismereteink. Egy biztos, a nõi orgazmus a legtöbb esetben az alhasi, hüvely- és gátkörnyéki izmok ritmikus, spontán összehúzódásával jár. Hogy miért hiányosak az ismeretek? Tim Spector, a londoni St. Thomas Kórház kutatócsoportjának vezetõje szerint azért, mert "a nõi orgazmus tabutéma".

A nõk kielégülés nélkül is teherbe eshetnek és gyermeket hozhatnak a világra. A fajfenntartáshoz tehát tulajdonképpen nincs szükségük orgazmusra, így ez evolúciós szempontból nem magyarázható kielégítõen. A szexuális kielégülésre képtelen férfi viszont elveszti annak a lehetõségét, hogy a génjeit továbbadja, amelyek így a természetes szelekció áldozatává válnak.

A nõk kielégülése evolúciósan talán azt a célt szolgálja, hogy mégiscsak érdekeltek legyenek a szexuális aktusban. Továbbá az orgazmus során bekövetkezõ alhasi összehúzódások a spermiumokat segítik abban, hogy közelebb kerüljenek a petesejthez, miáltal a megtermékenyítés esélyei jobbak. Pszichológusok szerint a megfelelõ, gondoskodó partner kiválasztásában is lehet szerepe a nõi orgazmuskészségnek. Aki jobban odafigyel a partnerére, arról feltételezhetõ, hogy az élet más területein is odaadóbb, segítõkészebb.

Ikrek a csúcson

Spector és munkatársai vizsgálataik során a nõk orgazmuskészségéért felelõs genetikai faktorokat keresték. Kutatásaik során 4000 nõi ikerpárhoz juttattak el egy kérdõívet, melyet névtelenül kellett kitölteniük. A megkérdezettek között 700 egypetéjû, vagyis azonos genetikai állománnyal rendelkezõ ikerpár is volt. A kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy a nõk mindössze 14 százaléka jut el minden alkalommal a kielégülésig. A skála másik végén az a 16 százalék áll, akiknek soha nincs orgazmusuk, vagy nem biztosak benne.

Az ikervizsgálat egy széles körben alkalmazott és elfogadott módszer olyan kutatásoknál, ahol a genetikai tényezõ szerepét szeretnék meghatározni valamilyen tulajdonság kialakításában. Az egypetéjû ikrek genetikailag azonosak, a kétpetéjû ikreknél azonban a genetikai hasonlóság csak olyan mértékû, mintha eltérõ idõben született testvérek lennének (azaz 50 százalékos). A kétpetéjû ikrek különlegessége azonban, hogy a méhen belül egyszerre fejlõdtek, és egyszerre jöttek a világra. Az egy- és kétpetéjû ikrek a legtöbb esetben abban is hasonlítanak, hogy az ikerpár mindkét tagját ugyanazok a környezeti hatások érik, és családi hátterük is azonos.

Amennyiben egy tulajdonságot külsõ hatások idéznek elõ, akkor mind az egy-, mind a kétpetéjû ikerpárok esetében hasonló gyakorisággal fordul elõ az adott tulajdonság. Ha azonban a genetikai tényezõ szerepe jelentõs egy adott tulajdonság kialakításában, akkor az egypetéjû ikerpárok esetében többször van olyan, hogy mind a két ikertestvérben ugyanaz a tulajdonság jelenik meg. Kétpetéjû ikreknél az együttes elõfordulás gyakorisága nem nagyobb, mintha csak egyszerûen testvérek lennének. Ezeknek az információknak a birtokában, statisztikai módszerek segítségével a kutatók meg tudják határozni a genetikai tényezõ szerepét egy bizonyos tulajdonság, jelen esetben az orgazmuskészség kialakításában.

Spector és munkatársai kimutatták, hogy a gének legalább 34 százalékban felelõsek azért, hogy egy nõ kielégül szex közben vagy sem. Ugyanez az érték az önkielégítéssel kapcsolatban már 45 százalék. A kutatók úgy vélik, hogy ha ki tudnák zárni azt a tényezõt, hogy a nõk partnerei nem egyenértékûek a szexuális technikák alkalmazásának tekintetében, akkor valószínûleg a genetikai tényezõ szerepe még dominánsabban érvényesülne.

Gyönyörtabletta

A genetikai tényezõ szerepét tehát igazolni látszanak ezek a kutatások, de a gének azonosítása még hátravan. A tervek között szerepel az "orgazmust mindig elérõ" és a "soha nem kielégülõ" nõk DNS-ének összehasonlítása. A gének azonosítása lehetõvé tenné az orgazmusért felelõs biológiai folyamatok meghatározását, ez pedig terápiás célpontokat jelentene. A szexuális zavarokkal foglalkozó orvosok, pszichológusok szerint a férfiak bizonyos típusú merevedési zavarainak kezelésére hatékony "kék tablettához" hasonlóan népszerû és hiánypótló lenne egy nõk számára kifejlesztett gyógyszer.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a biológiai tényezõ mellett számos más faktor is befolyásolja az orgazmuskészséget, és egy tabletta nem jelent általános megoldást.

Bodrogi Lilla


[origo]