Bikinik a hidegben (18+)

Szinte minden hétvégére jut egy szépségverseny nyár idején, így félve léptünk a siófoki Szabadtéri Színpad területére kabátjainkba burkolózva, de kellemesen csalódtunk a verseny lebonyolítását illetõen. Se csúszást, se felesleges üresjáratokat, se blõd és oda nem illõ fellépõket nem fedeztünk fel, így távozáskor meglepõdve konstatáltuk, kellemes és könnyed  szórakozást nyújtott a döntõ még azoknak is, akik nem rokoni, baráti, rajongói motivációk végett jelentek meg a helyszínen. Amolyan se nem kevés, se nem sok alapon jó estét zártunk.

Hát még az idei gyõztes, Zimány Linda, aki sokakat elgondolkodtatásra késztethet a tudatos gyõzni akarás okán, hisz a magyar Britneyként is emlegetett jogásztanuló sokadik szépségversenyi díját zsebelhette be a döntõ végére, s a balatoni szépségek megmérettetésén sem most debütált, 2003-ban különdíjat kapott a versenyen. Állítólag már csak ez a cím hiányzott, hogy teljes legyen a repertoár, s ez húsz éves korára nem kis teljesítmény. De nem õ volt az egyetlen, aki visszaesõnek számít a bikinis megmérettetésen, így adott a kérdés, vajon ennek a szépségversenynek van kiemelt jelentõsége, vagy a lányok, akiket egyszer elkap a versenyláz, nem adják fel egykönnyen.

Modroczky Tímea, a Sió Miss Balaton szervezõje a visszajelzések alapján gondolja úgy, hogy sikerült minõségi nevet szerezniük a szakmában, erre bizonyíték, hogy többen is visszajönnek. Oka lehet ennek, hogy a nyertesek valóban megkapják az ígért díjakat, és az is, hogy nem köti õket semmilyen szerzõdés, inkább arra fektetik a hangsúlyt, hogy a lányoknak is megérje az általuk felkínált munkákat elvállalni.

A megkérdezett nézõket azért megosztotta a kérdés, volt, aki szerint semmi kivetnivaló sincs benne, ha a versenyek között komoly átfedés van, és valaki tényleg szeretne nyerni, hisz az sosem baj, ha egy nõ törekszik arra, hogy szép legyen, és ezt sikerre is vigye. De találkoztunk olyan véleménnyel is, hogy szabályozni kéne, egy versenyen csak egyszer lehessen nevezni, mert unalmas, hogy idõrõl-idõre ugyanazok az arcok bukkannak fel.


Az elsõ modern szépségversenyt egyébként 1854-ben rendezték meg, s bár akkor még a közvélemény tiltakozása miatt felfüggesztették azt, mindössze harminc évet kellett várni az elsõ fürdõruhás versenyre. A második világháború (mikor a hivatalos szépségeknek egyenesen feladata volt a katonák látogatása,) és az utána következõ idõk indították be a szépségversenyek népszerûségét, és ezzel együtt a kritikai hangokat is. A feminista hozzáállás természetesen elítéli a szépségversenyeket, mondván, a résztvevõkre és a nõi nem egészére nézve lealacsonyító, hogy a nõk magukat közszemlére téve az alapján ítéltetnek meg, milyen a testük.

forrás: [origo]

A színpadon falatnyi bikiniben pózoló lányok azért általában nem tûnnek megalázottnak és elégedetlennek, így a húsvásár gondolatkörével az érzékenyebb nézõknek kell megbírkózniuk. A kritikai hangokat ily módon legyõzte a társadalom testközpontú fejlõdése, hisz nemhogy csökkent volna, de inkább nõtt a szépségversenyek népszerûsége, persze sokak által felismerve benne a szponzoráció nyújtotta üzleti és reklámlehetõségeket is.

forrás: [origo]

A divatok közben változnak, örömmel konstatáltuk, hogy a hajszínek, méretek és formák széles skálán mozogtak, így Siófokon mindenki találhatott magának kedvére való lányt, és nagyon gonoszan szemlélve sem fedeztünk fel olyat, aki kilógott volna a sorból, és megkérdõjelezhetõ lett volna döntõs színvonala. Túljutottunk a vékony, piszkafa alkatok korszakán, a lányok megfelelõ domborulatokkal és egészséges testalkattal rendelkeztek, bár plasztikai mûtétekre utaló nyomokat felfedezni véltünk.

Ez lehetne sajnálatos is, mivel a döntõsök nagy része még a húsz éves kort sem érte el, de árral szemben butaság úszni, így a verseny tulajodonosainak véleményét könnyen magunkévá tudjuk tenni. Modroczky Tímea szerint, ha egy mûtéttõl lesznek még szebbek, a lányok, akkor tegyék meg, a saját testérõl mindenki maga dönt. Ha nagyon árulkodó és oda nem illõ egy-egy mûtött testrész, az a pontozásnál úgyis kiesik, így nincs értelme szabályokkal kikötni, hogy csak természetes adottságokkal lehet indulni. 


Ráadásul ha abból a testkép-ideálból indulunk ki, ami ezen a versenyen megfigyelhetõ volt, nem kell aggódnunk a tinilányok testképzavarát illetõen, és ha valaki komolyan gondolja a modellkedést, a mai világban szinte lehetetlen, hogy valamit ne változtassanak meg rajta. Olyan ez, mint a dopping, tudjuk, hogy mindenki csinálja, elvárjuk, hogy tagadják, és megsértõdünk, ha kiderül. Talán ennek elfogadását jelzi az is, hogy a zsûriben egy plasztikai sebész is képviseltette magát, bár bemutatását a közönség hallható nevetéssel fogadta.

A három dobogósra nehezen tippeltünk, de a két udvarhölgynek (Maximovits Anett, Horváth Krisztina) komoly esélyeket jósoltunk. A különdíjak tekintetében az egyértelmû nyertes Heincz Eszter lett, aki végül nem jutott az elsõ három közé, de valószínûleg így is elégedett lehet, fõleg, mivel fél Nagymaros eljött, hogy szurkoljon (és szavazzon) neki. Tímea, aki egy hetet töltött a lányokkal a felkészülés ideje alatt, fontos szempontnak tartotta a pontozásnál, hogy milyen személyiségük van a nyerteseknek, mivel sokat dolgoznak majd együtt, és nem mindegy, hogy a közös munka milyen alapokra épül.

forrás: [origo]

A döntõ  - a verseny jellegébõl adódóan - fordított koreográfia alapján zajlott, egyre több ruha került a testekre, a bikinitõl eljutottunk az utcai viseletig. (Amennyiben a szatén sort és az aprócska top valóban hétköznapinak számít.) Végre egyszer szép és mindenki számára elõnyõs fürdõruhák kerültek elõ, a koktélruha ugyan kevéssé izgalmasra sikerült, de jó összahasonlítási alapnak bizonyult. A zenei szerkesztõ elõtt többször megemeltük kapucninkat.

Zimány Linda pedig boldog volt. Sírt. Hiába tapasztalt szépségversenyzõ, a gyõzelem magával ragadta, és minden várakozás ellenére nem higgadt nyugalommal, hanem könnyes örömmel fogadta, õ lett az idei Miss Balaton. Azért a szépség nem minden, hisz ott a jogi egyetem, de errõl hamarosan kérdezhetitek a Vendégszobában. 


[origo]